StoryEditorOCM
Splitdoba urbanog reda

Ljudi se ne mogu načuditi kako izgleda mapa Splita iz ‘87. godine. ‘Netko je izjavija tada smišnu konstataciju...‘

Piše Split SD
2. siječnja 2024. - 07:55

Dobro se izgradilo u Splitu u zadnjih 30-ak godina, niklo je toliko zgrada da su zelene površine, ako izuzmemo Marjan, u ovom gradu prava rijetkost. Jedan od članova Facebook stranice "Split kroz povijest" objavio je sliku plana grada iz 1987. godine. 

- Karta Splita iz 1987. koja nam zorno prikazuje koliko je naknadna nekontrolirana gradnja unakazila dobro osmišljen urbanitet postepeno stvaran od Dioklecijana do kasnih 80-tih. Prozračne cjeline Splita 2 i Splita 3 naknadnim interpolacijama od 90-tih do danas postaju zagušene i nepopravljivo uništene - stoji u opisu objavljene slike. 

image

Split 1987. godine

Facebook/Split Kroz Povijest

Građani su svoja mišljenja razmijenili u komentarima:

- Već tada je sve bilo upropašteno, samo u Split 3 je uselilo cca 75 000 imigranata koji su nepovratno izmijenili kulturološku i civilizacijsku sliku Splita.

- Kakav Split 2 i Split 3, to Splita po kulturi, jeziku, naglasku, životnom stilu, poimanju i utrtim vrijednostima našega grada vidilo nije.

- Netko je izjavija tada smišnu konstataciju a danas vrlo točnu "stranka opasnih namjera". Tako je struka završila kao nebitni dio razvoja kako mikrolokacije tako i države! S njom i ta karta!

- Sve što je u Splitu lipo izgrađeno, izgradio je Dioklecijan..sve ostale urbanističke i arhitektonske nadogradnje ne mogu preživjeti ni 30-tak godina, a kamoli nešto više

- Puljak je kriv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 12:04