StoryEditorOCM
SplitNIJE NAM PRVI PUT

Korono, di si bila 1580.? Sad nam je karantena na Duilovu, a nekad je splitski lazaret bio najjači na Jadranu i nezaraženost robe jamčila se životom!

13. ožujka 2020. - 23:29
Ova kuća osamica na vrhu brijega Lazarica nekada je služila splitskoj staroj bolnici za izolaciju zaraženih osobaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Iako nam se na trenutke čini kako kad je u pitanju epidemija koronavirusa i postupanje u kriznim situacijama posljednjih dana zapravo ne znamo tko pije, a tko plaća, dobro je znati kako je Split bio jedan od povijesno vodećih europskih gradova kada su u pitanju karantene.

Sve je počelo na današnjoj Obali lazareta, na potezu od Gata sv. Nikole do pothodnika ispod Pazara, na prostoru gdje se u novije vrijeme nalaze zgrada Lučke kapetanije, Turistička palača i parkiralište za autobuse i taksije južno od tržnice. Upravo tu, na kraju srednjeg vijeka, izgrađena je jedna od najznačajnijih trgovinskih i zdravstvenih građevina na Jadranu – slavni splitski lazaret.

U razdobljima mira između Venecije i Osmanskog Carstva, s prekidima u ratnim godinama, dalmatinski su gradovi bili izni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:33