StoryEditorOCM
SplitRAK DEBELOG CRIJEVA

Poznati liječnici danas će u Splitu raspravljati o vodećem sijelu karcinoma u Hrvatskoj. Ulaz je otvoren

Piše Tanja Šimundić Bendić
28. siječnja 2024. - 17:01

Koliko znamo o raku debelog crijeva? Jesmo li upoznati s čimbenicima rizika? Što sami možemo napraviti po pitanju prevencije? Rak debelog crijeva je, upozorava liječnička struka, vodeće sijelo raka u Hrvatskoj, koje je svojim morbiditetom i mortalitetom postalo značajan javno-zdravstveni problem. I zato se o njemu mora glasno govoriti.

Rak debelog crijeva je tema simpozija koji će se 29. siječnja u 18 sati održati u Kinoteci "Zlatna vrata", u Dioklecijanovoj 7. Na simpoziju će se, između ostalog, ukazati na činjenicu da se na neke čimbenike rizika ne može utjecati. Ali i pojasniti kako se većina njih može reducirati ili eliminirati, u čemu se vidi značajan prostor u primarnoj prevenciji.

Što ljudi trebaju znati? Od 2008. godine provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U tijeku je i šesti ciklus poziva na testiranje, kao najvažnije mjere u sekundarnoj prevenciji. Postoji i oportunistički program probira osoba s visokim rizikom, te smjernice za njihovo praćenje. Na simpoziju će se prikazati najnovije mogućnosti kirurškog i onkološkog liječenja raka debelog crijeva.

Tematiku će popratiti skup vrsnih stručnjaka, predavači prof. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević, prof. dr. sc. Damir Bonacin, prof. dr. sc. Zdravko Perko, prof. dr. sc. Tomislav Omrčen uz moderatora prof. dr.sc. Damira Roju. Predavanje organizira podružnica Split Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 19:50