StoryEditorOCM
SplitKUĆA poviše uvale

Iz Ustanove ‘Marjan‘ demantiraju obitelj Sablić: Slikanjem za novine pored bazena na Kašjunima sami su se prokazali kao bespravni graditelji

Piše Sandi Vidulić
15. listopada 2021. - 09:18

Kako smo izvještavali, policija je u utorak privela Mirelu Sablić, jednu od suvlasnica tvrtke "Plitvice Đogaš", u čijem su vlasništvu kuća i parcela na Šetalištu Ivana Meštrovića 55.

Riječ je o lokaciji na Kašjunima na kojoj se betonira bazen za kojeg je pročelnik Upravnog odsjeka za graditeljstvo Teo Vojković kazao da nije zatražena dozvola, a iz Županije je pročelnica nadležnog Upravnog odjela Marija Vuković izjavila da je investitoru odbijen zahtjev za dopuštenjem radova. Mirelin sin Ivan Luka Sablić, koji je jedan od članova uprave tvrtke, tvrdi da je policija bez sudskog naloga ušla u posjed.

Stipe Mušura, vršitelj dužnosti ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park šumom objasnio nam je kako je došlo do zabune pa je naveo da je privedena gospođa Đogaš, za koju se ispostavilo da je inače majka od Mirele Sablić.

- Predmetnu kuću se naziva "kućom Đogaš", a kako osobno nisam bio prisutan kad se dogodio incident, već sam dobio informaciju s terena, problem s utvrđivanjem identiteta i zabuna je nastala stoga što se dotični nisu htjeli predstaviti i pokazati osobne dokumente. Umjesto toga, prisutna gospođa je vrijeđala čuvara prirode - objašnjava Mušura.

Inače, Iva Đogaš koju smo greškom naveli da je privedena, je suvlasnica i članica uprave u tvrtki "Plitvice Đogaš”. Do sada je jedina davala izjave o građevinskim radovima. Osim nje u tvrtki su suprug Miroslav, kćer Mirela Sablić, unuk Ivan Luka Sablić, te Vana Đogaš Košnjak.

Mušura odbacuje kao insinuacije tvrdnje Ivana Luke Sablića da se planirao neovlašteni ulaz na parcelu na Kašjunima.

image
Kuća Đogaševih poviše uvale Kašjuni
Josko Ponoš/Cropix

- Nakon što smo primili dojavu da se izvode radovi, čuvar prirode je početkom listopada izašao na teren. No, gospodin koji se predstavio kao Sablić nije mu omogućio pristup. Tvrdio je da ovo nije park šuma Marjan.

Nije mu pokazao nikakav dokument, odbio je pokazati osobnu iskaznicu i potpisati zapisnik. Naš je čuvar prirode pozvao policiju kao asistenciju. Oni su došli, ali su rekli da nema razloga za njihovo postupanje - objašnjava nam kronologiju događaja privremeni ravnatelj Mušura.

- Nakon toga išao sam na sastanak u Prvu policijsku postaju. Pokazao sam da u Pravilniku o načinu i radu postupanja čuvara prirode stoji da čuvar prema procjeni ugroze može zatražiti pružanje policijske pomoći radi osiguranja uvjeta za nesmetano obavljanje svojih ovlasti.

Dogovorili smo suradnju kroz partnerstvo. Dakle, policija je postupala legitimno, jer je našem čuvaru bilo onemogućeno obavljanje njegove službene dužnosti, a to su provjera identiteta osobe, davanje zapovijedi, prikupljanje podataka i obavijesti - napominje Mušura i dodaje kako su investitori s time što su se slikali za novine pored gradnje svima pružili dokaz.

- Sad cijela javnost vidi da su tamo čvrste betonske armature, a oni tamo ništa ne smiju raditi bez ispravne dokumentacije, jer je u pitanju zaštićeno područje - napominje v.d. ravnatelja.

image
Mirela i Ivan Luka Sablić ispred spornog bazena
Vojko Bašić/Cropix

Glavni čuvar prirode Marjan Gavrančić tvrdi kako on i drugi djelatnik Javne ustanove koji je bio s njim nisu uopće ulazili na posjed.

- Dok smo obavljali nadzor gospođa kojoj sam ime doznao iz novinskih natpisa počela nam je prilaziti i dovikujući kako nemamo pravo prilaziti na parcelu, iako smo bili na kolniku. Rekla je da će zvati policiju, odmah sam kontaktirao ravnatelja i zamolio ga da pozove policiju. On me obavijestio da policija dolazi.

Kolega Baran i ja smo stajali ispred kapije i čekali dolazak policije koja nam je trebala omogućiti ulazak na parcelu kako bismo mogli izvršiti neposredan nadzor na koji nas ovlašćuje Zakon o zaštiti prirode. Gospođa je u više navrata dolazila i dobacivala razne uvreda i prijetnje. Na to nismo ništa odgovarali - objašnjava Gavrančić.

Po dolasku, policija je preuzela inicijativu rukovođenja situacijom, policajac koji je razgovarao s gospođom se u jednom trenutku s njom spustio niz brdo prilaznim putem prema kući. Čuli su se neki glasovi, policajac je bio pristojan, od strane gospođe bilo je povišenih tonova i neugodnih riječi.

Nakon kratkog vremena vratili su se gore, policijski službenik je rekao da će gospođa s njima otići u policijsku postaju, a nas je pozvao da dođemo u svojstvu svjedoka. Dali smo izjave tamo i na Prekršajnom sudu o tome što se desilo - kaže Gavrančić koji tvrdi da nije vidio navodno obaranje Sablićeve na pod od strane policajca o čemu je ona dala izjavu „Slobodnoj”.

Koordinator u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Srđan Marinić poslao nam je svoj odgovor u kojem se očituje na prozivke koje je na njegov račun uputio Ivan Luka Sablić, a komentira i događanja vezana za situaciju na Kašjunima.

image
Srđan Marinić

 
Nikola Vilić/Cropix

- Dana 06. listopada v.d. ravnatelja JU PŠ Marjan Stipe Mušura stupio je u kontakt s načelnikom PU Splitsko-dalmatinske te je istog dana održan sastanak s gosp. Mladenom Kujundžićem pomoćnikom ravnatelja 1. Policijske postaje u Splitu koja je nadležna za područje PŠ Marjan.

Tom prilikom dogovorena je suradnja između JU PŠ Marjan i policije u slučajevima kada čuvarima prirode zatreba asistencija policije prilikom provođenja nadzora i to je bila osnova zbog koje je čuvar prirode, nakon što je bio onemogućen u obavljanju nadzora sukladno svojim ovlastima i pravilniku o radu čuvara prirode zvao policiju.

U cilju poboljšanja rada Čuvara prirode na 167. sjednici UV JU PŠ Marjan održane 11.10. Čuvari prirode su dobili nalog da ubuduće striktno provode nadzor nad građevinskim zahvatima i koriste sve svoje ovlasti koje imaju sukladno Zakonu o zaštiti prirode. Po svojim ovlastima čuvari prirode provjeravaju identitet osoba, izdaju upozorenja i zapovijedi, imaju pravo naložiti postupak vraćanja devastiranog područja u prijašnje stanje, naplaćuju novčane kazne, podnose optužne prijedloge i kaznene prijave...

Do dolaska novog v.d. ravnatelja oni svoje ovlasti ili nisu koristili ili su ih ograničeno koristili. Do problema je došlo 12. listopada kada je čuvar prirode namjeravao postupati sukladno svojem opisu radnih poslova i ovlastima te provesti nadzor nad građevinskim zahvatom koji se izvodi na parceli iznad Kašjuna.

Naglašavam da prema dostupnim informacijama čuvar prirode tom prilikom nije stupio u privatni posjed, pa čak ni nakon dolaska policije.

Dakle, o nekakvom "prijatelju policajcu" kojeg se spominje, nema ni govora, to je izmišljotina, tim više što je Marjan Gavrančić od lipnja do 11. listopada bio na bolovanju i godišnjem odmoru. Što se tiče tvrdnje o dojavi iz JU PŠ Marjan to me uopće ne iznenađuje, jer u više navrata sam tvrdio da JU PŠ Marjan blagonaklono gleda na nezakonite graditeljske zahvate koji se odvijaju godinama u PŠ Marjan.

Mislim da to ne iznenađuje niti jednog građanina koji umjesto uživanja u prirodi mora gledati zgrade i sumnjive građevinske radove. Tko je iz JU PŠ Marjan mogao dojaviti o provođenju nadzora čuvara prirode, i to nekome za koga postoji osnovana sumnja da izvodi protupravni zahvat u zaštićenom dijelu prirode, mogu samo pretpostavljati, ali ponavljam, s obzirom na dosadašnja iskustva, uopće me ne iznenađuje - napominje Marinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 03:34