StoryEditorOCM
Splitrekordne brojke

E ovo je baš prava vinska gozba! Tražilo se mjesto više u Podrumima; Imoćani udružili snage, donosimo dašak atmosfere

Piše Tanja Šimundić Bendić
19. svibnja 2023. - 23:04

I krenuli smo, u još jednu vinsku avanturu, u druženje s najboljima od najboljih vinara i vinogradara, na 9. po redu s punim ponosnom možemo kazati tradicionalnim Vinskim podrumom, festivalom vina i delicija, koji se i ove godine, pod organizacijskom palicom Slobodne Dalmacije održava u Dioklecijanovim podrumima.

Svi skupa imamo razloga za veselje, broj prijava je toliko velik, interes je toliko primjetan da se sa startom ovogodišnje vinske fešte ozbiljno nametnulo pitanje njegovog proširenja i traćenja odgovarajućih novih prostora u nekadašnjem carskom domu. Brojke to prisnažuju, ove su godine na sajmu svoje blago prezentirala 102 izlagača, od toga 88 vinara s preko 440 etiketa vina. Tu je i deset nagrađivanih maslinara.

Tu su i proizvođači finih delikatesa, slatkih, slanih, pikantnih koji su se točno kako treba uklopili u priču o najboljima od najboljih.

Odakle krenuti? Teško pitanje kada na sve strane pažnju privlače mirisi i okusi vinograda i maslinika.

Srećom vremena ima, sajam traje do subote navečer.

image

Split, 190523.
Svecano otvoren Vinski podrum, IX. Festival vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

Josko Ponos/Cropix

Tek za napomenu, protrčat će hrvatskim vinogorjem, od juga do sjevera, od istoka do zapada, pa natrag do hercegovačkg kraja. U 15 sati u petak kada je sajam otvoren za javnost podrum se brzo počeo pretvarati u mravinjak.

U zveckajuću košnicu, u dugi degustacijski slijed, vrevu izlagača i gostiju.

Vidimo li to i strance?

- O da, već se polako grupiraju oko štandova, sve ih zanima, radoznali su, iznenađeni. Degustiraju, upoznaju se s našim uljima. Lijepa je ovo turistička priča - vele nam izlagači.

Imotsko vinogorje je udružilo jake snage, predstavili su se punim štandom, nema čega nema.

Dotakli smo se kiše koja je danima nemilo divljaka.

image

Split, 190523.
Svecano otvoren Vinski podrum, IX. Festival vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima.
Foto: Josko Ponos/CROPIX

Josko Ponos/Cropix

Hoće li se to odraziti na vinograde, ima li straha? Poznati vinar Milan Grabovac iz prološke vinarije Grabovac je hladan kao špricer, veli, bilo je ajme, ne pamti se da je zadnjih deset dana bilo ovoliko kiše. Ali za sada problema nema. Ipak nakon svake kiše dolazi i sunce. Prognoza kaže evo nam ga već sljedećeg tjedna.

- Živo je, dobro je, puno je ljudi, puno je izlagača, rekordan je to broj. Ovo je i sajam koji je otvoren širokoj publici, a evo i strancima, već ih je dosta u šetnji.

Festivali ovakve vrste su iznimno bitni za prezentaciju, interakciju, poslovne suradnje – veli Milan Grabovac.

Imamo važno pitanje za vinare, kako piti, a ne napiti se? Ima recepta, prvo treba dobro nešto zameziti, da lijepo padne na želučić. A onda treba poškropiti. Ima i taktika, pije se uz male gutljaje, za gušt na nepcu, za puninu okusa koja se već stvara u ustima, a onda se širi po tijelu. A onda?

- Degustira se s uživanjem, polako se upijaju okusi i mirisi. Najbolje je nakon gutljaja uzeti malo vode ili kockicu kruha. I onda opet ispočetka. Moram vam priznati kako su ovakvi festivali odlična stvar.

I trebalo bi ih biti i više – veli Radojko Čakarić iz miljevačke vinarije Skelin.

image

Veleučilište Aspira na Vinskom podrumu, festivalu vina i delicija u Dioklecijanovi podrumima

Sudionik festivala vina i delicija je i Veleučilište Aspira koje u svojoj ponudi uz ostale studijske programe ima studijski program Međunarodnog menadžmenta, Destinacijski menadžment i Gastronomiju. Na Aspirinu štandu osim informacija o studiju posjetitelji kroz pripremljenu radionicu slijepog kušanja imaju priliku testirati koliko je aroma pojedinih namirnica važna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:57