StoryEditor
SplitMIR I DOBRO

Do jučer su prijetili da se neće maknuti, danas sasvim druga priča; vlasnici sami uklanjaju štandove u Hrvojevoj, a ‘Parkovi‘ im uređuju novu lokaciju

Piše Antea Burazin
17. siječnja 2022. - 18:53

Čim je stupio na novu funkciju, Siniša Gašparević, direktor „Parkova i nasada” najavio je preuređenje Pazara i odlazak štandova iz Hrvojeve ulice u povijest. Rekao je tada kako bi vrlo rado u toj ulici htio vidjeti šetnicu s bancima cvijeća.

Plan koji je od početka nova gradska vlast zacrtala, sada se i provodi. Baš nam u današnjem razgovoru Gašparević potvrđuje da aktivno rade na uređenju južnog terena kako bi što prije mogli formirati nove štandove.

image
Paun Paunović/Cropix

- Sada trenutno radimo na jugu Pazara kako bismo tu formirali nove štandove. Svi su štandovi u Hrvojevoj ispražnjeni, ali još se nisu svi maknuli. To će malo potrajati. Kada potpuno ispraznimo Hrvojevu, konzervatori će odrediti lokacije na kojima će se provesti arheološka istraživanja – kaže nam Gašparević.

image
Joško Šupić/Cropix

Vlasnici štandova su sami krenuli u demontažu štandova, nakon što im je do 15. siječnja dan rok da ih uklone.

Plastične cerade prekrivaju istočni zid Palače dugi niz godina. Čelni čovjek "Parkova" potvrđuje nam da će se svakako provesti čišćenje toga prostora nakon što se svi štandovi uklone.

U nekoliko je navrata naša novinarska ekipa razgovarala s ljudima koji od ove tržnice žive. Bilo je tu tužnih priča, vapaja, pa i teških riječi upućenih vladajućima. Svi su nam, doduše, kazali da su spremni na kompromis, a mladi je direktor stoga iznašao rješenje. Odlučio ih je sve preseliti na teren pet, tik uz prolaz do Rive.

image
Radovi su na južnom dijelu Pazara
Paun Paunović/Cropix

Valja napomenuti da su se u međuvremenu u cijelom tom grintanju ti isti zakupci uspjeli i naglo sprijateljiti s novim direktorom, onim kojega su do sada optuživali da im uzima kruh iz usta. Tako smo mogli vidjeti i scene grljenja zakupaca s Gašparevićem.

Ponuđeni kompromis u kojem bi ih prebacili na južni teren pet nije im baš "sjeo", pa su održali u prosincu konferenciju za medije pred Banovinom. Bunili su se tada da ih vlast miče s njihovog vlasništva, a brinulo ih je i pitanje kako će njih stotinjak stati na taj teren.

image
Paun Paunović/Cropix

Ove ljude licitacija očekuje tek u ožujku, a do tada "Parkovi i nasadi" punom parom rade na opremanju terena pet i formiranju novih štandova, koji bi trebali biti jednaki gabaritima i izgledom.

Ako sve bude išlo svojim tijekom, ozbiljnije bi promjene na splitskoj tržnici trebali vidjeti već u travnju. Hrvojeva će biti prazna, novi štandovi trebali bi nas dočekati na samom jugu Pazara, a iza tih štandova na terenu četiri trebali bi se formirati pokretni štandovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 08:12