StoryEditor
Split#TogetherInSplit

Direktorica splitske Turističke zajednice: Stanje se popravlja iz dana u dan, sve je više turista. Poslali smo im i novu video-poruka, pogledajte je

Piše D.B.
8. srpnja 2020. - 15:01
Direktorica splitske Turističke zajednice kaže da se stanje popravlja iz dana u danHanza Media

Turisti se ipak pomalo vraćaju u Split. Očito nekima ni strah od korone nije toliko jak da potisne želju za putovanjem ni odmorom u Splitu. Nisu to ni blizu one brojke od lanjskih godina, ali kako nam kaže Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice, stanje se popravlja iz dana u dan.

- Trenutno se u Splitu nalazi 4.500 turista, što je 20 posto od broja turista na isti dan prošle godine. Vrlo ohrabrujuć je podatak da broj turista raste iz dana u dan - optimistična je direktorica.

A kad ove brojke usporedi s onima iz lipnja, kada je na području grada ostvareno 11.816 turističkih dolazaka i 39.487 noćenja, što je devet posto od prošlogodišnjih dolazaka i 11 posto prošlogodišnjih noćenja, možemo biti zadovoljni i ovakvim podacima. Promijenila se znatno struktura gostiju, sad su nam nabrojniji domaći gosti, potom oni iz Njemačke, Češke, Poljske, Slovenije i Austrije, odnosno svi koji mogu doći automobilom.

A kako bi turista bilo još i više, TZ Split još jednim, novim videom nastavlja kampanju #TogetherInSplit, kojom od samog izbijanja pandemije šalje ohrabrujuću poruku domaćim i inozemnim turistima, ali i svima koji svojim radom sudjeluju u stvaranju splitskog turističkog proizvoda, već godinama jednog od najuspješnijih u Hrvatskoj. Nova normalnost, kako se obično naziva svijet u vrijeme pandemije, za sobom nosi i nova pravila ponašanja, ali i sadržaje koje turisti traže nakon izolacije.

- Prateći trendove u svjetskom turizmu, razvidno je da današnji gosti traže mogućnost uživanja na odmoru uz poštivanje fizičke distance, pridržavanje svih higijenskih i drugih epidemioloških mjera. Traženi su sadržaji koji isključuju velika okupljanja, te omogućavaju doživljaje u prirodi - poručuje Alijana Vukšić, dodajući da su Split i njegova okolica nude ponudu prilagođenu takvoj vrsti potražnje.

U tom smjeru ide i koncepcija novog videa, osmišljenog i realiziranog u malom, kreativnom timu Turističke zajednice grada Splita i video produkcijske tvrtke FILMOFIL na čelu s Antom Gugićem i Lukom Rukavinom.

Video je, kažu u splitskoj TZ, rezultat zajedništva javnog i privatnog sektora, pa zahvaljuju svima koji su volontirali i pokazali zajedništvo u kriznim vremenima, a posebno Galeriji Meštrović, KUD-u Jedinstvo, sustavu javnih bicikli Nextbike, turističkim agencijama Given2Fly Adventures i Adriatic Melody, restoranu ZOI, klapi Šušur, JU Park šuma Marjan i svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji videa.

- Kroz video nas vode car Dioklecijan i carica Priska u modernom izdanju, glumac splitskog HNK Nikša Arčanin i mlada glumica Dora Bogdanović, koji se zbog različitih interesa razdvajaju i istražuju grad iz različitih perspektiva,  otkrivajući što sve grad nastao na carskoj palači nudi i može nuditi. Od jedinstvene baštine stare gradske jezgre, preko šetnji ili vožnje biciklom njegovim ulicama, uživanja na plažama na kojima ima dovoljno prostora za propisanu fizičku distancu, marjanskih vizura i aktivnosti u prirodi samo na korak od centra grada. Jedrenje, vožnje kajakom, plivanje, planinarenje, penjanje, bavljenje raznim sportovima, izleti i šetnje po Mosoru, Kozjaku, uz rijeku Žrnovnicu, pa posjete muzejima i gastronomija... sve je to bogatstvo koje Split može ponuditi gostima, kao nadopuna baštini po kojoj je Split najčešće prepoznat u svijetu, a sve samo na korak jedno od drugog - pojašnjavaju iz TZ-a, uz zaključak:

- Uz optimističnu poruku o ponovnom susretu u Splitu, predstavljamo Split kao gradu koji povezuje ljude, ali posebno kao grad u kojem su spojena stoljeća baštine i suvremenost, koji odražava sve civilizacije koje su ga kroz 1700 godina gradile. Također, Split je grad u kojem su urbanost i priroda neodvojivi, koji je morem spojen sa cijelim svijetom, a vidici s Marjana i okolnih brda širi su od svih granica. Videom i cijelom kampanjom poručujemo da baš spoj svih tih dimenzija čini Split doista jedinstvenim ali i dostupnim za sigurno uživanje u njegovim ljepotama.

Izdvojeno

28. srpanj 2020 00:39