StoryEditor
Splitoštar potez

Bivši šef DES-a ‘leti’ iz SDP-a zbog poruka o HOS-u i Koturu? Članovi splitskog Gradskog odbora u nedjelju će odlučiti o njegovoj sudbini

Piše Tihana Marović
22. svibnja 2020. - 16:16
Aktualni SDP-ov kvartovski vijećnik s Pujanki vodio je DES u gradonačelničkom mandatu Ive Baldasara DUJE KLARIĆ/HANZA MEDIADuje Klaric/Cropix

Iako je do parlamentarnih izbora ostalo samo šest tjedana, što znači da se potezi političara i stranaka prate pomnije nego inače, splitski SDP odlučio se na oštar potez – članovi Gradskog odbora u nedjelju će odlučiti o sudbini Tomislava Bogovića, svojega dugogodišnjeg člana.

Bogović je diplomirani ekonomist i kvartovski vijećnik s Pujanki, a široj javnosti poznat je kao ravnatelj DES-a, Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, koju je vodio u gradonačelničkom mandatu tadašnjega stranačkog kolege Ive Baldasara.

Dugi niz godina proveo je u poduzetničkim vodama baveći se marketingom i grafičkim dizajnom. Radio je na nizu poslova za “Preradu”, “Jadransku pivovaru”, gradsku Turističku zajednicu, a Splićanima je poznat i kao bivši poslovni direktor Teniskog kluba “Split”.

SDP je još u siječnju protiv njega pokrenuo stegovni postupak zbog sumnje da je djelovao protivno statutu i na štetu ugleda stranke. Upućeni izvori iz redova socijaldemokrata koji su bliži Bogoviću tvrde kako mu smetaju dvostruki kriteriji, nedosljednost, kao i nedostatak komunikacije vrha stranke sa svojim članovima.

Dio stare garniture

Kao dio “stare garniture SDP-a”, zagovornik je slobode iznošenja vlastita mišljenja, pa je posljednjih mjeseci, bez autocenzure, učestalo objavljivao na društvenim mrežama svoje komentare i mišljenja.

Među ostalima, tu su bile i poruke naslovljene “HOS se borio za oslobođenje Hrvatske, ali se Hrvatska nije borila za slobodu HOS-a!”, “Kome u splitskom SDP-u smetaju branitelji?” ili “Kao socijalist, nastavljam borbu za društvo s ljudskim licem”, te ih je slao medijima, prozivajući one s kojima se ne slaže, ne štedeći ni kolege iz vlastitih redova, pa ni Gorana Kotura, prvog čovjeka stranke pod Marjanom, za kojeg je napisao da je “salonski ljevičar”.

– Budući da je predsjednik Republike Zoran Milanović donio odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora za 5. srpnja, kultura političke komunikacije, naročito u predizbornom razdoblju, ne dopušta mi davati izjave o pokrenutom stegovnom postupku sve dok se to pitanje unutarstranački ne raspravi. Nakon toga medijima stojim na raspolaganju – kazao nam je Bogović, koji će u nedjelju dati svoje očitovanje pred 35 članova Gradskog odbora SDP-a, na optužbu postoji li osnovana sumnja da je štetio ugledu stranke.

Budući da je postupak pokrenut, Bogović će svakako biti kažnjen. Prihvati li da je pogriješio, što se vjerojatno neće dogoditi, moguće je da će proći samo s opomenom, no naši izvori tvrde kako će bivši čelnik DES-a najvjerojatnije ostati dosljedan, što znači da će ova priča završiti strožim sudom, odnosno ili suspendiranjem ili isključenjem iz članstva.

Jasno je kako Bogović ne dijeli ista stajališta s aktualnim vodstvom splitskog ogranka, koji je, potvrđuju nam njemu bliski izvori, saslušanje i izricanje kazne htio odraditi što prije, pa će se lokalno stranačko čelništvo u nedjelju sastati u prostorijama Gradskog kotara Spinut, budući da zbog pridržavanja epidemioloških mjera nije moguće okupljanje u središnjici na Bačvicama.

Glasanje pred kamerama

Ekipa starijih SDP-ovaca, predvođenih Marinom Jurjevićem, navodno je tražila i održavanje skupštine preko internetske videoplatforme, no pitanje je hoće li im to biti omogućeno. Stara garda se uglavnom protivi izbacivanju Bogovića.

S druge strane, izvori bliski vodstvu splitskih socijaldemokrata kažu kako i u demokraciji postoje granice, te kako je vijećnik s Pujanki i nakon siječnja nastavio sa svojim istupima koji štete ugledu i radu stranke. Isključenja u SDP-u, tvrde, nisu česta, no vodstvo nekada bude primorano povući potez koji će u konačnici nanijeti manju štetu.

– Unutarstranački procesi ostaju i riješit će se unutar SDP-a – prvi čovjek stranke pod Marjanom Goran Kotur potvrdio nam je kako ne želi prepucavanja preko medija.

Posljednji put ovakav se scenarij u SDP-u dogodio u prosincu 2012., i to poznatom i cijenjenom članu stranke Vinku Bajroviću Capi. Poznato je kako Baldasar, kao tadašnji lokalni stranački lider, nije mogao prijeći preko njegove izjave kako je Anđelka Visković, bivša Kerumova dogradonačelnica, bolja kandidatkinja za poteštatsko mjesto od njega.

Nadzorni odbor stranke, danas Statutarna komisija, Bajroviću je ipak vratio članstvo, a ostaje nam vidjeti očekuje li isti scenarij i Bogovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 06:07