StoryEditorOCM
Splitudruga inovatic

‘Bilo kuda STEM svuda‘: Djeca obožavaju svijet robotike, informatike im nikad dosta; ‘Imamo i ljetne radionice‘

Piše Ljubica Vuko
22. lipnja 2023. - 00:03

Oko 1500 djece u proteklih je osam godina sudjelovalo u aktivnostima splitske Udruge za robotiku Inovatic koja je, kako nam kazuje njezin predsjednik Jozo Pivac, nastala kako bi popularizirali robotiku i STEM aktivnosti među mladima, educirali ih o modernim tehnologijama i pripremili za budućnost.

- Radio sam kao učitelj informatike i tehničke kulture u osnovnim školama i tada sam uvidio da redovno, formalno školsko obrazovanje nije dostatno za djecu koja odlično reagiraju na te neke tehničke i kreativne vještine. S obzirom da predmet informatike i tehničke kulture nije u dovoljnoj mjeri pokriven satnicom, djeca trebaju i traže dodatne aktivnosti izvan redovne nastave. Jedan moj kolega i ja smo tada uvidjeli korisnost i važnost udruga i to nas je potaklo na osnivanje udruge koja će se prvenstveno baviti edukacijom djece iz STEM područja – prisjeća se Jozo Pivac, prof. informatike i tehničke kulture kako je 2014. osnovana Udruga za robotiku Inovatic.

Otvorili su tako svoja vrata na tri lokacije u Splitu za djecu različitih uzrasta, od predškolaca do završnih razreda osnovne škole. Okupili su tim zaljubljenika u tehnologije, stručnjaka u STEM području, iskusne predavače i asistente, redom profesore i studente Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Splitu, a među njima ima i studenata i učenika koji su svoja znanja uspješno stjecali u Udruzi Inovatic svih ovih godina.

image

Jozo Pivac

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Primarno funkcioniramo na način da upisujemo djecu na izvanškolske aktivnosti kroz cijelu školsku godinu. To je zamišljeno kao radionice koje se održavaju jednom tjedno, najčešće kao blok sat. Djeca ovisno o predznanju dolaze kod nas i rade različite robotičke programe. Kroz sve ove godine mi djecu dovedemo od početnika do vrhunskih natjecatelja. Tako u udruzi s ponosom imamo skupinu učenika seniora, kako ih zovemo, koji su kod nas već sedmu, osmu godinu, stvarno od početka. Trećeg lipnja idemo u Samobor na državno natjecanje, na jedno jako poznato natjecanje iz lego robotike World Robot Olympiad, a najesen je svjetsko natjecanje u Panami. Vodimo dvije ekipe i nadamo se da će jedna od njih osvojiti plasman za natjecanje u Panami - informira nas Pivac.

Dodaje kako osim cjelogodišnjih radionica imaju određene stupnjeve i programe gdje djecu od mlađih uzrasta pripremaju za buduća natjecanja i tu su dosta aktivni. Uključeni su u razne organizacije kao što su Zajednica tehničke kulture grada Splita (ZTK Split), Hrvatska zajednica za tehničku kulturu (HZTK) te Hrvatski robotički savez (HROBOS).

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Idemo na razna državna natjecanja i imamo dosta medalja. To nam je glavna aktivnost, a druga aktivnost koju udruga njeguje su višednevne radionice za vrijeme školskih praznika. One su tematske, svaki dan po nekoliko sati. Najčešće su polaznici osnovci, a uključujemo i predškolce i srednjoškolce jer naši istaknuti članovi, koji su natjecatelji, jesu krenuli kao osnovci, a sad su srednjoškolci i mi s njima radimo natjecateljske programe. Početnike ne upisujemo kao srednjoškolce, ali trudimo se da tu djecu koja dođu u srednju školu ne izgubimo već da se nastave i dalje baviti kroz ozbiljnije programe, Od prošle godine te istaknute srednjoškolce koji su se stvarno pokazali kao predani i motivirani uključili smo na natjecanjima kao druge mentore ili trenere. Tako ta djeca sada na našim izvanškolskim aktivnostima pomažu glavnim mentorima i pripremaju drugu djecu za natjecanja, prenose im svoja iskustva. Njih četiri smo uključili kao volontere i u naš EU projekt, jedan je sada brucoš na PMF-u na našem smjeru politehnike – kazuje predsjednik Inovatica.

A spomenuti EU projekt traje od 13. srpnja 2021. i u srpnju ove godine, nakon dvije godine, završava. Riječ je o projektu "Bilo kuda STEM svuda", koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta je nešto veća od 1,98 milijun kuna.

Udruga za robotiku Inovatic je nositelj projekta, a partneri na projektu su Udruga Zvjezdano selo Mosor, Udruga za promicanje novih tehnologija "RoboBrač", Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Cista Velika, Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad i Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu.

- To je prvi STEM EU projekt za udruge koje se bave tehničkim aktivnostima u Hrvatskoj, a cilj je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje se bave tehničkim aktivnostima i popularizacija robotike među mladima. Htjeli smo, zajedno s partnerima, osnažiti svoje kapacitete prvenstveno nabavkom opreme. Tako smo kroz projekt opremili našu udrugu i sve partnerske organizacije edukacijskim robotskim setovima, prijenosnim računalima, pametnim pločama, projektorima i sl.,, a isto tako smo u provedbi aktivnosti, poput ljetnih kampova i natjecateljskih liga, osim reklamnih majica i rekvizita osigurali za djecu vrijedne nagrade – kaže Pivac koji je i voditelj ovog projekta.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Dodaje kako je drugi benefit projekta to što imaju stručne i znanstvene konferencije.

- Kako kroz projekt dosežemo do velikog broja korisnika, mi ih evaluiramo na način da prije radionice testiramo njihovo početno znanje i nakon završenog tečaja, višednevnih radionica, također ih testiramo da vidimo koliko smo s ovakvim sadržajem i alatom uspjeli nadograditi njihovo znanje. Time vršimo evaluaciju koliko su ovakvi robotički STEM sadržaji korisni za mlade i koliko kroz ovakve aktivnosti mogu naučiti prirodna i tehnička područja koja uče u školi u redovnoj nastavi. Na konferencijama prezentiramo rezultate naših istraživanja – pojašnjava prof. Pivac.

Kaže i kako su sudjelovali na već dvije od tri konferencije, jednoj u Zagrebu, drugoj u Šibeniku, a planiraju i treću konferenciju na kojoj će prezentirati radove. Također na kraju projekta u srpnju planiraju studijsko putovanje u Njemačku.

- Upravo pripremamo robotsku ligu u simulatoru jer u sklopu projekta smo osim fizičkih radionica zamislili i online natjecanje kroz robotski simulator. Liga se zove "RoboSim" i provodit će se u lipnju. Djeca će nakon prijave dobiti pristup simulatoru, bit će četiri kola, bit će otvoren zadatak u simulatoru i oni će od kuće pokušati ga što brže i bolje riješiti. Ukljućit ćemo i studente PMF-a, osam volontera koji će pomagati kod prijava i u interakciji s korisnicima te biti u ulozi sudaca. Ocijenit će rješenja i bodovati ih. Trudimo se da bude što više nagrada kako bi motivirali što više djece - ističe Pivac.

Inače, kroz EU projekt organizirane su jednodnevne i višednevne radionice. Kroz jednodnevne radionice, kako pojašnjava naš sugovornik, cilj je informirati djecu u dobi od 10 do 14 godina i doći do djece iz ruralnog područja kao što je škola u Cisti Velikoj. Važan je, kaže, i otok Brač, na kojem je kroz jednodnevne radionice obuhvaćeno oko 300 djece.

- Višednevne radionice uključuju ljetne škole i kampove. Na Zvjezdanom selu Mosor od četiri kampa odradili smo tri. Ciljali smo na djecu osjetljivih skupina, Dosad su u dva ljetna kampa bila djeca s područja pogođenim potresom, s područja Siska, a na trećem kampu na zvjezdarnici ovog proljeća u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb grada Splita bila su djeca slabijeg socijalnog statusa sa splitskog područja. U četvrti ljetni kamp na Mosoru ovog ljeta uključit ćemo djecu iz nekih slavonskih manje razvijenih općina. U grupama je po 15-oro djece – kazuje Pivac.

Udruga Inovatic organizirala je u sklopu projekta lani ljetni kamp u Splitu u suradnji s udrugom Sanus za djecu izlječenu od malignih bolesti, pa su tako radili s 20 djece koja su bila smještena u hotelu, a svakodnevno su dolazili u prostor udruge u Velebitskoj ulici.

image

Bruno Bešlić

Bozidar Vukicevic/Cropix

- Za drugi splitski kamp dolaze nam u lipnju djeca iz tri slavonske škole, bit će smješteni u hotelu Medena, a svakodnevno će dolaziti kod nas u udrugu. Popodne će ići na kupanje, a planiramo i izlete u prirodu – kazuje Pivac.

I Udruga RoboBrač održala je tri ljetne škole za djecu s Brača, imaju još jednu, dok se u osnovnim školama uključenima u projekt, u Cisti Velikoj i Splitu, održavaju samo jednodnevne radionice.

Partner na projektu je i Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, u čijem prostorijama se provodi dio projektnih aktivnosti. Studenti su uključeni kroz volonterski rad, imaju priliku za stručnu praksu i stjecanje novih znanja i vještina, dok profesori pomažu u provedbi aktivnosti, recenziji materijala te sudjelovanju na stručnim i znanstvenim konferencijama.

Upravo kad smo boravili u prostorijama ove udruge na lokaciji u Velebitskoj ulici, jedan od predavača, Bruno Bešlić, mag. educ. informatike i tehnike, koji inače predaje u OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu, radio je s djecom u dobi od 7 do 9 godina na programu Svijet lego robotike. Mališani zainteresirani i zadovoljni stečenim novim znanjima. Zadovoljan i profesor zanimanjem koji mali učenici pokazuju. "Bilo kuda STEM svuda" očito pokazuje rezultate.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Treba samo vidjeti interes djece za svijet robotike, popularizaciji je doprinio i projekt ‘Bilo kuda STEM svuda‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 00:31