StoryEditorOCM
SplitODVOJI, LAKO JE

Baterije, stari fotoaparat, pokvareni mikser za kolače... Mogućnosti za pravilno odlaganje otpada je mnogo

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
25. svibnja 2023. - 06:00

U domovima mnogih građana često postoji problem nagomilavanja otpada. Dok je nekima žao baciti, drugi ne znaju gdje bi odložili otpad kao što je istrošena tava, fotoaparat, madrac, stari mikser za kolače ili pokvareno sušilo za kosu. Iz tog razloga velika količina otpada završava na ilegalnim odlagalištima, u šumama ili na ulicama. Potpuno neopravdano, jer građani Splita imaju brojne mogućnosti za besplatno odlaganje takvog otpada.

Splićanima su trenutno na raspolaganju četiri reciklažna dvorišta na kojima besplatno mogu odložiti čak 49 vrsta otpada. Karepovac, na adresi Dračevac 122, za građane je otvoren od ponedjeljka do subote od 7 do 19 sati. Orišac, na adresi Put Orišca 9 i reciklažno dvorište Pujanke na adresi Pujanke ulica 67b, otvorena su od ponedjeljka do subote od 8 do 18 sati. Posljednje otvoreno je reciklažno dvorište Kopilica na adresi Ulica Kopilica 52, koje je također otvoreno od 8 do 18 sati.

Tamo se može, između ostalog, razvrstati i odložiti papirnata i kartonska ambalaža, plastična i metalna ambalaža, staklo, otpadni tekstil, jestiva ulja i masti, stari lijekovi, baterije i akumulatori, otpadni tiskarski toner, otpadne gume i problematični otpad iz kućanstva kao što su deterdženti, boje, tinte, ljepila, smole, otapala, kiseline, lužine, fotografske kemikalije, pesticidi, fluorescentne cijevi, otpadna ulja i masti. Svaki od spremnika označen je drugom bojom kako bi razvrstavanje bilo što lakše.

Dozvoljeno je i odlaganje glomaznog, krupnog, otpada u koji spada kupaonska oprema kao što su kade, tuš-kade, police, ormari, umivaonici, toalet i bide, slavine, crijevo za tuš i slično, dječje igračke i pomagala kao što je autosjedalica, hodalica, igračke, kolica i sav namještaj odnosno podne obloge, tepih, stolovi, klupe, fotelje, naslonjači, krevet, madrac, podnice, okviri za slike, kuhinjski elementi, sudoper, vrata, vrtni namještaj, bicikl, kavezi za životinje, kišobrani, rolete i tako dalje.

Besplatan odvoz glomaznog otpada

Osim reciklažnih dvorišta, građani mogu jedanput godišnje besplatno naručiti odvoz glomaznog otpada do 4 m³. Prethodno je potrebno javiti se u svoj kotar ili ispuniti zahtjev za odvoz, dogovoriti lokaciju prikupljanja i otpad iznijeti netom prije dogovorenog termina. Svaki gradski kotar ima dva mjesečna termina za besplatan odvoz.

Kamo s električnim i elektroničkim otpadom?

Postoji više opcija gdje i kako pravilno odložiti električnu i elektroničku opremu kao što su kućanski aparati, satovi, računala, pisači, telefoni i mobiteli, rasvjetna tijela, glazbeni instrumenti, električni alati, fotoaparati i kamere. Građanima je, osim reciklažnih dvorišta, na raspolaganju ovlašteni sakupljač EE otpada putem besplatnog telefona 0800 444 110 ili naloga na eeotpad.com. Između ostalog, te se vrste otpada mogu besplatno predati u trgovinu prilikom kupnje novog uređaja, a na raspolaganju im je i odvoz preko ovlaštene tvrtke Tehnomobil. Kontaktirati ih se može putem e-maila tehnomobil.ee-otpad@a1net.hr ili na brojeve telefona 021 382 011 i 091 3154 000.

Između ostalog, na reciklažna dvorišta, stanovnici Splita mogu u propisanim količinama donijeti i građevni otpad iz kućanstva, na primjer mješavine betona, cigle, crijepa i keramike te izolacijske materijale. Uz reciklažna dvorišta, za tu vrstu otpada na raspolaganju je reciklažno dvorište na adresi Put kave 43 u Kaštel Sućurcu. Sve informacije o radnom vremenu i načinu zaprimanja tog otpada mogu se pronaći na web-stranici www.reciklator.hr.

Sve informacije o novom sustavu odvajanja otpada pronađite na web-stranici „Odvoji, lako je“, kao i na Facebook i Instagram profilu Čistoće d.o.o. Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 09:52