StoryEditor
SplitIma li spasa?

Arhitekt Svarčić je umro, a nije dočekao obnovu: pogledajte na što sliči objekt za koji je 1980. dobio nagradu, a onda desetljećima gledao kako propada. U subotu je prilika za mali popravni

Piše Antea Burazin, Diana Barbarić
27. svibnja 2022. - 19:21

Sjećate li se našega teksta o definitivno najzapuštenijoj plaži u Splitu? Onoj za koju nitko, kako ispada, nije nadležan. Neprežaljeno nam Duilovo.

Nema onoga što Splićani ne mogu upropastiti: osamdesetih je ovo bila jedna od najuređenijih plaža na Jadranu, a pogledajte na što sada sliči. Nešto se ipak pokrenulo...

Godinama već taj plažni objekt zjapi devastiran. Oronuo. Zapušten. Skupina kupača okupljenih u udrugu "Eko Duilovo" ni takvoga ga se nije odrekla. Odlučila je to stanje promijeniti, a sada im za to treba pomoć svih nas!

image


 

Joško Šupić/Cropix

U tom smo tekstu, naime,u organizaciji ove udruge najavili i veliku akciju čišćenja ove, nekada uređene plaže na kojoj se kupalo pola grada. E, došao je konačno i taj dan. A sada vrijedni ljudi okupljeni u navedenu udrugu pozivaju sve građane da im se pridruže u akciji čišćenja ovu subotu u 9 sati na plažnom platou Duilovu.

Preporuka je, svakako, da dođete u patikama i ponesete rukavice, a ne bi škodilo i malo dobre volje.

- Pozivamo sve ljude dobre volje, ljubitelje naše plaže, građanke i građane da nam se pridruže volonterski u eko akciji čišćenja plažnog platoa na Duilovu i to u subotu 28. svibnja od 9 sati. Molimo sve zainteresirane da dođu u patikama i ponesu rukavice. Svaka pomoć je dobrodošla - najavili su na Facebook stranici udruge.

Podsjetimo, plažni objekt na Duilovu radila je splitska Tehnogradnja 1978. i to po projektu nedavno preminulog slavnog splitskog arhitekta Ante Svarčića. Investitor je bila JNA, a sama zgrada bila je namijenjena kupališnim, ugostiteljskim i rekreacijskim sadržajima susjednog hotela “Zagreb”. Objekt je smješten na klifu i služio je kao poveznica mora i hotela, a velika uzbrdica premoštena je armirano-betonskom vertikalom, u kojoj su bila dva ostakljena lifta iz kojih je pucao otvoreni pogled na Brač.

Nekad je to, dakle, bio prekrasan objekt s lijepom terasom s koje je pucao nesmetani pogled na more, a sada je ruglo.

Ante Svarčić nam je prije dvije godine u razgovoru za 'Slobodnu' priznao da mu srce puca kad vidi u kakvom je stanju ta zgrada za koju je 1980. godine dobio važnu strukovnu nagradnu u bivšoj državi.

Nažalost, “živjela” je samo deset godina, posljednjih 30 i kusur propada, malo pod utjecajem atmosferilija, a puno više zbog nebrige. Svarčić se u svojim poznim godinama bio spreman prihvatiti posla i pomoći da se ta zgrada vrati svojoj namjeni, kucao je na mnoga vrata, ali na žalost nikog nije bilo briga.

Svarčić je lani preminuo, a ne dogodi li se čudo, i njegov će plažni objekt na Duilovo uskoro zadesiti ista sudbina.

 

image
Joško Šupić/Cropix
image


 

Joško Šupić/Cropix
image

Plaža Duilovo nekada

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image


 

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image


 

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2022 12:51