StoryEditor
Splitrođendanski poklon

Akademska elita na izložbi svjetski poznatog kipara Ivana Klapeža u Sveučilišnoj galeriji. Rektor: Red je da bude s nama, da pokaže što naš umjetnik znači u svijetu

Piše D.B.
15. lipnja 2021. - 09:31

U povodom proslave Dana Sveučilišta sinoć je u Sveučilišnoj Galeriji Vasko Lipovac na Kampusu otvorena izložba akademskog kipara Ivana Klapeža. Izložbu čini ukupno 17 skulptura na temu glazbe i glazbenika u gipsu i 25 crteža golub-ljudi.

Hrvatski umjetnik koji je svoju karijeru ostvario izvan granica Hrvatske, a iza kojeg stoje brojne samostalne i skupne izložbe, prvi put se predstavio splitskoj publici i reakcije su bile izvrsne.

image
Joško Ponoš/Cropix

-  Moj prijatelj Ivan Klapež odrastao je u Košutama, otišao u Zagreb, studirao umjetnost, nakon čega ga je put odveo prema Londonu. Ovo je prvi put da imamo radove gospodina Klapeža kod nas na Sveučilištu, u Splitu, ali i u Hrvatskoj. Nakon brojnih galerija i izlaganja, i mislio sam da je red da dođe kod nas, da bude malo s nama, da pokaže što naš umjetnik zapravo znači u svijetu, a mi kao ponajbolje sveučilište, uz našeg starijeg i velikog brata, Sveučilište u Zagrebu, rastemo i razvijamo se i time pokazujemo što naši ljudi znače u svijetu- kazao je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr. Ljutić.

image
Ivan Klapež
Joško Ponoš/Cropix

Izložbu je publici predstavio kustos, povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević, koji je istaknuo kako splitska publika ima privilegiju vidjeti prvu samostalnu izložbu cijenjenog umjetnika.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Ono što obilježava umjetnikov život, ali i rad jest to da nije nimalo statičan, već je vrlo dinamičan, artikulira se od zavičajnih Košuta i Splita, preko Londona pa do Tanzanije, gdje i sam zna boraviti. Važno je istaknuti i tekst dr. Phillipa Ward-Jacksona koji svoje viđenje i interpretaciju Klapežovog rada ostavlja u jednome eseju koji je publiciran u samom katalogu izložbe- dodao je kustos Prančević.

Program je vodila voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić, a na otvaranju izložbe su, uz druge posjetitelje, bili i rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damir Boras, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta “Juraj Dobrila” u Puli, te Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

image
Joško Ponoš/Cropix

Umjetnički doživljaj upotpunio je gudački kvartet “Bozzotti”, a izložba se može razgledati do 1. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 11:59