StoryEditor
Splitza projekt doznali iz medija

'Udisat ćemo otrov, a u kućama će nam svijetliti kao u Betlehemu': stanari Vukovarske ogorčeni izabranim rješenjem za novu splitsku garažu; Najviše ih je pogodilo što ih nitko nije ni pitao za mišljenje 

Piše Ana Franić
3. lipnja 2019. - 22:25
prosvjed_garaza4-030619

Arhitektonsko rješenje za javnu garažu u jugoistočnom kantunu kotara Bol koje je prije dva tjedna predstavljeno javnosti kao najbolje, iznenadilo je i uznemirilo stanare okolnih zgrada u Vukovarskoj ulici.

Odabrana najbolja arhitektonska rješenja za javne garaže u Splitu: pogledajte kako bi trebali izgledati objekti na devet gradskih lokacija

Nagrađeno idejno rješenje predviđa da se na postojećem parkiralištu kod raskrižja Vukovarske i Dubrovačke ulice, uz suteren i prizemlje izgradi i krovna etaža, a stanari su ogorčeni tim rješenjem. S njima smo se našli na parkingu, 'mjestu zločina', a oni nam detaljno objašnjavaju što bi gdje trebalo biti.

- U ovo vrijeme demokracije i obećanja da će nas pozvati na razgovor, mi iz medija saznajemo što će se raditi u našem dvoru. Ovo je pitanje zdravlja, a nas stanare nitko ništa nije pitao. Umjesto da nam poboljšavaju, oni nam smanjuju kvalitetu života, govore nam predstavnici stanara kućnih brojeva 57, 59, 61, 63, 65, 73 i 75 ispred čijih očiju bi trebala niknuti garaža.

Već prilikom najave o gradnji garaže ispred njihovih zgrada izrazili su svoje nezadovoljstvo predsjedniku gradskog kotara Bol, ali na njihove molbe za razgovorom svi su se oglušili. Upozoravaju kako je već sada jedina cesta koja vodi do parkinga sa oko 90 mjesta preopterećena, a što će biti ako se sagradi garaža po kojoj je predviđeno oko 180 parkirnih mjesta ne žele ni pomišljati.

- Ma kome oni ovo rade? Tvrde za nas, ali zašto onda nas koji živimo ovdje nisu ništa pitali. Živim na prvom katu i sutra ako se ta garaža sagradi ja ću gledati u automobile i auspuhe. Naše zdravlje bit će ugroženo, pogotovo ljeti kad se nagomila toliko asfalta i auta. Cirkulacije zraka neće biti, bit će to pravi pakao, govori nam gospođa Anđa iz portuna broj 75.

Slažu se da parkirnih mjesta u cijelom gradu nedostaje, ali oni ne žele da se to koplje lomi preko njihovih leđa. Etažna garaža predstavlja problem za sve stanare, što su posvjedočili i svojim potpisima, koji će sutra ići na adrese „Split parkinga“, Grada Splita, Gradskog kotara „Bol“ i državnog inspektorata. Ogorčeni su što njih nitko nije uključio i kako kažu svatko radi što hoće, a na takve stvari više neće šutjeti.

- Iz sobe već sada vidim svako svjetlo koje se mijenja na semaforu, a kad se sagradi garaža sa popratnom rasvjetom u kući će mi biti kao u Betlehemu, jada nam se gospodin Zdravko koji živi na prvom katu u Vukovarskoj 57, a samo par metara od njegovog prozora trebao bi biti kat garaže.

- Moj stan na prvom katu postat će katakomba, što ću ja s tim, pita se jedan od stanara.

Pričaju nam kako je već sada najgore ujutro od 7 do 9 sati i u popodnevnim satima od 15 do 17 sati kada parkirnog mjesta nema ni za lijeka. Oni su za ideju da se na već postojećem parkingu stavi rampa i naplaćuje parking jer će bar tako znati da ih čeka slobodno mjesto i neće trebati svaki put kružiti po pola sata.

- Želimo da se s nama sjedne za stol i da zajedničkim snagama dođemo do optimalnog rješenja koje će odgovarati svima. Ne može se ovo rješavati ovako na silu. Što je s parkingom kraj dvorane Gripe? To bi bilo idealno rješenje za garažu jer nije u neposrednoj blizini stambenih zgrada, a samo je stotinjak metara udaljeno od nas. Znamo da je taj dio pod koncesijom, ali i koncesija se može poništiti i napraviti rješenje koje će odgovarati svima, poručuju ogorčenih stanari Vukovarske ulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2021 06:47