StoryEditorOCM
Zagorau 21. stoljeću

Revolucija za žedna mista u srcu Zagore; poteći će im konačno voda iz špina, znamo i kada. Danas počeli važni radovi...

Piše N. L.
26. kolovoza 2024. - 17:33

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik župana Ante Šošić u ponedjeljak su nazočili svečanom otvaranju radova na izgradnji vodospreme Seline na području Općine Muć. 

Izgradnja nove vodospreme je najvažniji objekt i glavni preduvjet za konačno rješenje problema s vodoopskrbom cijelog ogorsko-zelovskog platoa, tako da će dio stanovnika koji imaju uvjete, konačno moći piti vodu iz slavina.

Izvođač radova je tvrtka G.A.M.I.K. iz Podstrane, a rok izvođenja radova koji su danas započeli je godinu dana. Već je ranije izgrađena crpna stanica Čavoglave s tlačnim cjevovodom koji bi trebao dopremati vodu do nove vodospreme te se rekonstruirala postojeća vodoopskrbna mreža. 

No, taj postojeći sustav je funkcionirao preko objekata nedovoljnog kapaciteta pa je zbog toga često dolazilo do prekida u opskrbi vodom. 

Osim stabilizacije postojeće mreže na relaciji Seline - Leskuri, izgradnjom sekundarne mreže i objekata omogućit će se priključenje naselja Pribude, Bračevići, Milešina, Gornje i Donje Ogorje, Radunić i drugih na sustav vodoopskrbe.

Župan je lokalnom stanovništvu zahvalio na strpljenju te je podsjetio kako ovaj projekt nije sastavni dio niti jednog projekta aglomeracija.

image
Splitsko-dalmatinska županija

Ni dan danas svi Ogorani ne znaju šta je voda iz špine. Svečana delegacija im lani došla u selo, pustila u rad hidrante, a sada su svi iščupani

- Ovo je samostalni projekt Hrvatskih voda, "Vodovoda i kanalizacije" i Splitsko-dalmatinske županije. Ovdje je i prije postojala crpna stanica koja je imala svega 6 kubika.

Nova stanica, koja se s današnjim danom počinje raditi, ima oko 300 kubika vode, što je dovoljan kapacitet za ovo područje -ističe Boban i dodaje kako je jako bitno i te krajeve razvijati u komunalnoj infrastrukturi jer su to preduvjeti za život na tom području.

Irina Putica, direktorica vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda u Splitu podsjeća da su Hrvatske vode uvijek ulagale u priobalni i zagorski dio.

- Znamo da je 2007. godine ovaj cjevovod napravljen u dužini 5 kilometara. Spojen je dio objekata koji se mogao spojiti. Kreće nastavak spajanja objekata i razvoj mreže za osiguranje dodatnih količina. Ovo nije jedini objekt na području zagorskog dijela naše županije. Uvijek se trudimo imati ravnomjeran razvoj vodoopskrbe i pristup kvalitetnoj pitkoj vodi - izjavila je Putica.

Načelnik Općine Muć Filip Stupalo ističe kako je ova općina četvrta po veličini u Splitsko-dalmatinskoj županiji sa 4 tisuće stanovnika.

- Vikendom imamo 15-ak tisuća ljudi i onda znate koliko je iznimno važan ovaj projekt. Do sada smo ovdje imali manju vodospremu koja nije mogla zadovoljiti potrebe. Izgradnjom ovoga objekta stvorit će se pretpostavke da se 70 posto ogorskog stanovništva može spojiti na vodu. Nadamo se da će u prvom valu biti spojeno oko 150 objekata na vodu - smatra Stupalo.

Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Miroslav Delić rekao je kako se radi o značajnom objektu jer se bez njega ne može nastaviti širenje vodoopskrbnog sustava na području Općine Muć.

image
Splitsko-dalmatinska županija

- Na temelju naših analiza o poboljšanju vodoopskrbe na ovom području došli smo do zaključka da je ovo ključan objekt. Naravno da je početak radova uvjetovan financijskim sredstvima i zahvaljujem županu Bobanu koji je izdvojio 20 posto sredstava za ovaj objekt. Zahvaljujem i Hrvatskim vodama, koje su izdvojile 80 posto. Ukupna investicija je vrijedna 571 tisuću eura s PDV-om - izjavio je Delić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 23:39