StoryEditorOCM
ZagoraDAVNO UCRTANO

Prosvjed u Cetinskoj krajini: ‘Mičite nam 400-kilovoltni dalekovod iz sela, u pozadini svega su interesi jakih igrača!‘

Piše Toni Paštar
12. lipnja 2024. - 21:24
Prosvjednici su najavili kako će učiniti sve da se odustane od gradnje dalekovoda na planiranoj trasiToni Paštar

Kod škole u Potravlju u srijedu poslijepodne okupilo se 80-ak mještana iz toga sela i susjednih Satrića i Maljkova kako bi se informirali o planiranom 400-kilovoltnom dalekovodu Peruća - Konjsko i odlučno se usprotivili da taj energetski objekt prolazi kroz njihova naselja.

Taj dalekovod ucrtan je u prostorne planove Splitsko-dalmatinske županije i općine Hrvace još prije desetak godina, kada se pripremala gradnja plinske termoelektrane kod brane na Perući i reverzibilne hidroelektrane Vrdovo.

Dok se vodila bitka za zaštitu jezera Peruća i rijeke Cetine od izvjesnog zagađenja ako bi se izgradila termoelektrana, nitko nije obraćao pozornost da su u prostorne planove ucrtani plinovod od Dugopolja do Peruće kao i 400-kilovoltni dalekovod. Ta dva objekta ostala su u prostorno-planskoj dokumentaciji županije i općine.

Saznali tek nedavno

Za dalekovod su Potravlja i saznali tek nedavno, kada su vidjeli da je otvoren javni uvid u planirane izmjene i dopune prostornog plana Hrvaca. Tada su, zapravo, vidjeli da 400-kilovoltni dalekovod presjeca njihovo selo na pola te da prolazi između zaseoka Majići i Knezovići i zbog svojega utjecaja na okoliš blokira svaku gradnju unutar koridora širokog najmanje 200 metara, a koju obuhvaća isključivo privatno zemljište koje velikim dijelom spada u građevinsko.

Potravljani su se okupili na poziv dr. sc. Mislava Cvitkovića iz Sinja, podrijetlom iz Potravlja, koji je zajedno s Antom Jankovićem iz Hrvaca bio pokretač onemogućavanja izgradnje termoelektrane na Perući. Na skupu nije bilo nikoga iz općine Hrvace iako je cijela ova priča pokrenuta zbog izmjena i dopuna općinskog prostornog plana.

- Dalekovodi ovolikog napona stvaraju snažna elektromagnetska polja koja su dokazano štetna za ljudsko zdravlje, a najugroženije su trudnice. Međunarodnim normama propisana je minimalna udaljenost čovjeka od takvog dalekovoda 100 metara iako u velikom broju zemalja EU koriste formulu o udaljenost 1 metar za svaki kilovolt.

Ovaj dalekovod je svojevrsna šaka u oko svima koji misle, posebno mladosti koja se masovnije počela vraćati u ovaj ruralni prostor pa grade kuće za odmor u namjeri da se bave agroturizmom. Dalekovod je u prostornim planovima ucrtan nelogičnom trasom.

image

‘Ovakva trasa 400-kilovoltnog dalekovoda nije slučajna. Njome se pogoduje budućim privatnim investitorima u elektroenergetske objekte‘, ističu prosvjednici

Toni Paštar

Umjesto da ide pravo, najkraćom trasom koja je nenaseljena i gdje je najvećim dijelom državno šumsko zemljište, on ide okolo, s Peruće u Potravlje i onda kružno prema Konjskom. Mi nismo protiv dalekovoda već smo protiv njegove trase i do kraja ćemo iskoristiti raspoloživa demokratska sredstva da se ovako zamišljena trasa dalekovoda ukine - kazao je Cvitković.

Drugi govornik bio je Ante Janković koji se okuoljenim građanima predstavio kao inicijator peticije protiv termoelektrane na Perući.

- Ovakva trasa 400-kilovoltnog dalekovoda nije slučajna. Njome se pogoduje budućim privatnim investitorima u elektroenergetske objekte. On je namijenjen prijenosu proizvedene električne energije iz vjetroelektrana na Ogorju, uz reverzibilnu hidroelektranu preuzimao bi i energiju i vjetroelektrana na Vrdovu, a jedan njegov krak išao bi preko Dinare u livanjski kraj prema zamišljenom energetskom sustavu Dinara gdje bi srpski investitor izgradio termoelektranu na ugljen snage 2000 megavata.

Hrvatski građani bi trebali plaćati gradnju dalekovoda kojim bi uvozili struju privatnog proizvođača u susjednoj državi i to iz termoelektrane, ukoliko bi do njene izgradnje došlo, koja bi zagadila cijelu srednju Dalmaciju - kazao je Janković.

Cvitković i Janković odgovarali su na pitanja okupljenih građana koji su, poprilično ogorčeni, jedinstveni u stavu da se 400-kilovoltni dalekovod "iz našega sela i župe briše".

Sastanci s Bošnjakom i Bobanom

- Kada bi išao onom drugom kraćom trasom, koju vi zagovarate, prolazio bi 70 metara od moje kuće. Ja sam zato da se miče iz Potravlja i iz Satrića - kazao je Dinko Vardić iz Satrića.

Sudionici skupa dogovorili su što će sve poduzeti kako bi se sporni dalekovod izmjestio iz njihova sela, ali i drugih naseljenih mjesta.

U tom su kontekstu zatražili sastanak s načelnikom Hrvaca Dinkom Bošnjakom i županom Blaženkom Bobanom od kojih će zatražiti da ih podrže i da pokrenu procedure za brisanje postojeće trase dalekovoda iz prostornih planova. Poslije toga povlačit će druge poteze uvjereni da će doći do postavljenog cilja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 21:25