StoryEditorOCM
Zagorainspektori na terenu

Poslovna zona im oživjela kraj, ali oni se guše u smradu: ‘Nos prekrivamo i maskom i majicom, ne pomaže...‘

Piše Mate Primorac
30. rujna 2024. - 13:21

Izgradnjom gospodarske zone „Ravča“ pored Vrgorca trajno je promijenjena slika tog gradića, glavni gospodarski i proizvodni subjekti prebačeni su, naime, u tu poslovnu zonu.

To se itekako odražava i na svakodnevni život mještana, i to onih koji žive na potezu od Ravče do Roljevca na Bunini.  Oni zadnje vrijeme ne mogu živjeti od neugodnih mirisa.

Ovo malo vrgorsko selo bilo je idelano za gradnju obiteljskih kuća za odmor zbog blizine autoceste A1 i dobre povezanosti s Makarskom rivijerom. Međutim, sve je to poremetio smrad koji dolazi iz šahti kanalizacijsko-oborinskog sustava, što za sad  mještanima stvara velike probleme u svakodnevnom životu, ali ne samo  njima, već i brojnim vozačima koji putuju starom Napolenovom cestom na tom potezu. Nekoliko puta slali su dopise Gradu Vrgorcu i lokalnom komunalnom poduzeću, te im je obećana ugradnja dodatnih ugljeničnih prstenova koji bi "ubili" smrad. No, zasad se ništa nije promijenilo.

image

Rabočani se guše u smradu

Mate Primorac

A kako trenutno izgleda život u Ravči, kazao nam je jedan mještanin koji je želio ostati anoniman. U današnje vrijeme nije se, kaže, pametno ikome zamjeriti, a posebno ne velikim igračima.   

-Prvo smo mislili i nadali se da će se ovo sve događati dok „sustav ne proradi“ i da će neugodni mirisi s vremenom nestati. No, već godinu dana je prošlo i mirisi postaju sve gori i neugodniji. Ne pomaže ni prekrivanje nosa majicom ili nekom maskom. Rublje je gotovo nemoguće ostaviti vani da se suši jer poprimi sav taj miris. Smrad se najviše osjeti u večernjim satima, ali i  ujutro od 6 do 8 sati, a posebno tijekom okretanja vremena i prebacivanja na jugo. Mještani Ravče nemaju ništa protiv samih djelatnosti koje se odvijaju u poslovnoj zoni, kao niti protiv bilo kojeg projekta izgradnje, ali imamo puno toga za kazati protiv sustavnog uništavanja zdravlja i kvalitete života - kazao nam je jedan Rabočanin.   

No, nije sve na tome ostalo, kad su mještani shvatili da je vrag odnio šalu, odnosno da unatoč apelima prema Gradu Vrgorcu i njegovoj gradskoj tvrtki „Komunalnom“ nema pomaka u vidu rješavanja njihovog gorućeg problema, odlučili su se obratiti Državnom inspektoratu. Međutim, i tu ih je dočekao „hladan tuš“. Inspektori su izašli na teren, no nisu uočili nikakve velike nepravilnosti.  

„Prilikom obavljanja očevida nije utvrđeno širenje neugodnih miris s crpnih stanica, niti je neugodan miris bilo moguće detektirati duž cijele trase do Vrgorca do Ravče. Vezano za mogućnost pojave neugodnih mirisa na području kojem prolazi gravitacijski cjevovod za transport otpadnih voda, nadzorom je utvrđeno da se povremeno ovisno o vremenskim prilikama i tehnološkim procesima koji se nekad obavljaju u poslovnoj zoni „Ravča“ mogu osjetiti neugodni mirisi iz šahti u kolniku ceste. Tvrtka „Komunalno“ je u svrhu elimninacije tih mirisa nabavila aktivni ugljen koji će se ugrađivati u te šahte čime bi se pojava neugodnih mirisa trebala potpuno eliminirati“, stoji između ostalog u izvještaju Državnog inspektorata.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 13:22