StoryEditorOCM
Zagora33 GODINE KASNIJE

Odana počast junacima cetinske bojišnice: ‘Bila je to do tada najžešća i najkrvavija bitka, a htjeli su napasti i Sinj!‘

Piše Toni Paštar
16. rujna 2024. - 16:49

U Maljkovu i Hrvacama u ponedjeljak je u organizaciji Policijske uprave splitsko-dalmatinske i općine Hrvace održana komemoracija za 9 policijskih službenika koji su u rujnu 1991. godine poginuli od srpskih agresora.

Nakon što su 26. kolovoza prije 33 godine okupirali sva naselja vrličkog kraja srpske snage koje je vodio ratni zločinac Ratko Mladić, u to vrijeme još pod krinkom JNA, 16. rujna pokrenule su napad tenkovima i teškim topništvom iz Otišića na Maljkovo i dalje prema Hrvacama. Njima su se na liniji u Maljkovu suprostavili pripadnici policije koji su raspolagali isključivo pješačkim naoružanjem.

U posve neravnopravnoj borbi, gdje je na strani agresora bio čelik i golema vatrena moć, a na strani hrvatskih branitelja najveće oružje bilo je srce, poslije herojskog otpora branitelja snage posrbljene JNA sutradan su, uz pristiglu pomoć ratne avijacije, probile liniju i nastavili dalje razarajući i paleći sve pred sobom preko Maljkova, Potravlja i Satrića do Hrvaca gdje je uspostavljena crta razgraničenja koja se tu zadržala sve do kraja siječnja 1993.

image
Toni Paštar

Na komemoraciji u ponedjeljak u Maljkovu, na mjestu pogibije šestorice policijskih službenika te u Hrvacama gdje je podignuto središnje spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a don Marko Trogrlić, policijski kapelan, predvodio je molitvu odriješenja. Podsjetimo, u Maljkovu tijekom borbi poginuli su Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić i Jakov Topić. Nekoliko dana poslije srpski su zločinci u Hrvacama zarobili i mučki ubili policajce Dušana Cvrlju, Mira Milanovića i Antu Radana.

Brojni uzvanici

Kod spomenika u Hrvacama polaganjem vijenaca, buketa cvijeća i paljenjem svijeća počast poginulim policijskim junacima odali su članovi njihovih obitelji i rodbina, suborci, izaslanastvo Policijske uprave splitsko-dalmatinske predvođeno načelnikom Markom Srdarevićem, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja koje je vodio Igor Vidalina, voditelj Veteranskog centra u Sinju, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban sa suradnicima, izaslanstvo udruge BAAT, predstavnici općine Hrvace predvođeni načelnikom Dinkom Bošnjakom, saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj s predstavnicima sinjskih stradalničkih udruga, Udruga poliicije Sinja i Cetinske krajine iz 1991. godine te druge udruge proizišle iz Domovinskog rata i drugi.

image
Toni Paštar

U nastavku u župnoj crkvi u Hrvacama za poginule policijske službenike u Maljkovu i Hrvacama i sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio don Marko Trogrlić uz asistenciju don Hrvoja Relje i lokalnih župnika fra Perice Maslaća i fra Ante Čove.

Najžešća i najkrvavija bitka

Evo što nam je u ponedjeljak izjavio Ivica Romac zvani Gagi, u rujnu 1991. godine načelnik Policijske postaje Sinj i zapovjednik obrane na pravcu Maljkovo – Sinj.

- Svi policijski službenici okupljeni danas u Maljkovu i Hrvacama tužni smo zbog smrti svojih 9 suboraca, ali i ponosni na junaštvo koje su pripadnici tadašnje specijalne policije, koji su kasnije sebi dali naziv BAAT, ali i policajci s područja Cetinske krajine i cijele tadašnje Policijske uprave Split pokazali upravo u borbi na Maljkovu.

image
Toni Paštar

Pod zapovjedništvom Ratka Mladića 16. rujna u 16,30 sati iz Otišića je počeo artiljerijski napad na naše obrambene položaje u Maljkovu. Bila je to artiljerijska priprema za napad pješadije koji je uslijedio i koji su se pod našom pješačkom vatrom morali povući s velikim gubicima. Pod okriljem noći krenuli su tenkovima. Kada im je prvi tenk pogođen, nažalost ne i uništen, jasno se čuo povik sa srpske strane "Borko, vrati tenk". Pucnjava je trajala cijelu noć na 17. rujna. Uspješno smo odoljevali sve dok na poziv Mladića u napad na naše položaje uz topništvo iz Otišića nije uključena i borbena avijacija.

Taj njihov združeni napad nismo uspjeli izdržati, a do tada smo već imali šest poginulih suboraca. Zbog toga smo se povukli i uspostavili novu liniju obrane ispod Alebića kule. Bila je to do tada najžešća i najkrvavija bitka na području cijele Dalmacije u kojoj su agresori unatoč neusporedivo većoj vatrenoj moći imali puno veće ljudske gubitke nego mi. Zahvaljujući upravo bitci na Maljkovu izostao je planirani napad na Sinj. Naime, poslije Oluje pronađeni su dokumenti sa zapovjedi srpskog generala Milana Vukovića da se 18. rujna krene na Sinj, zauzme alkarski grad i oslobode sinjske vojarne JNA.

image
Toni Paštar

Poslije prve analize bitke u Maljkovu i hrabrosti koju su pokazali hrvatski branitelji srpske snage od takve nakane se odustale. O bitci na Mljkovu i među srpskim pričalo se kao nevjerojatnom iznenađenju jer su očekivali da će se zbog vatrene nadmoći samo prošetati do Peruće i dalje do Sinja, a dogodilo se da su umalo polomili zube i u samoj bitci platili veliku cijenu u ljudskim gubicima – kaže Romac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 19:39