StoryEditorOCM
ZagoraBrza pravda

Osuđen krijumčar koji je za mizerne iznose švercao Ruse kod Imotskog. Sud mu je za jedno ipak progledao kroz prste...

Piše Mario Matana
28. rujna 2024. - 19:34

Potvrđena je presuda splitskog Općinskog suda za krijumčare ljudima iz Moldavije, odnosno Rusije: dvojac je uhvaćen kod Imotskog u ilegalnom prebacivanju ljudi preko granice, a u niti šest mjeseci od uhićenja, pravomoćna je zatvorska kazna od jedne godine i šest mjeseci.

Preciznije, na godinu i pol dana iza rešetaka osuđen je Serghei C., državljanin Moldavije, zbog kaznenog djela protiv javnog reda, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH ili drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine, zbog krivotvorenja isprave osuđen je pak Borza N., državljanin Ruske Federacije.

Obojica su uhićeni koncem siječnja u mjestu Kutleše, gdje je granična policija intervenirala nakon dojave o sumnjivim aktivnostima – uhitili su dvojac u Citroenu, u kojem je bio i Imran A. također državljanin Rusije, koji je nelegalno ušao iz BiH pa je kasnije i protjeran iz RH. Kod drugog Rusa je pronađena krivotvorena osobna iskaznica Republike Slovačke na ime Petraš Vitomir.

image

Ilustracija

Slobodna Dalmacija

Nije žalbeni sud prihvatio obranu prvookrivljenog da je ‘samo prevozio neke osobe‘, smatraju da je znao za njihov ilegalni ulazak u Hrvatsku, kao i da je sve uradio iz koristoljublja jer mu je drugookrivljeni trebao platiti tisuću eura po osobi za prijevoz do Njemačke.

Na koncu će se Sergheiju vratiti Redmi i Citroen u kojem su uhvaćeni, sud nije prihvatio ni žalbe tužiteljstva da mu se automobil i mobitel zaplijene jer ipak ‘nije do sada dolazio u sukob sa zakonom te ima bolesnu suprugu i maloljetno dijete o kojima je dužan brinuti‘, a u pitanju je bio prijevoz samo dvije osobe, kao i činjenica da na kraju nije uspio ostvariti imovinsku korist počinjenjem djela. Ostaje u pritvoru u kojem je od 29. siječnja 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 19:34