StoryEditorOCM
Zagorazavršne pripreme

Alkari stigli na trkalište, sinjski župnik blagoslovio njih i konje. Vojvoda Šušnjara: ‘Sada ostaje zabavniji dio...‘

Piše Toni Paštar
11. srpnja 2024. - 21:09

U četvrtak je počeo završni dio priprema alkara za 309. Sinjsku alku koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića održati 4. kolovoza. U završnom dijelu sudjeluje 30 kandidata između kojih će alkarski vojvoda Mario Šušnjara odabrati najviše 17 alkara kopljanika i još najviše 6 alkara koji će jahati u pratnji alkarskog barjaka.

Svih 30 kandidata na stazi alkarskog trkališta privikavat će konje na ambijent i uvježbavati gađanje alkarske mete. Na početku alkarskog tjedna, u ponedjeljak 29. srpnja, na stazi će s kopljem ostati samo alkari kopljanici koje će uz pomoć alaj-čauša Ivice Filipovića Grčića odrediti vojvoda Šušnjara.

U četvrtak prije polaska na trkalište, na hipodromu ispred štale Alkarske ergele, poslije prigodne molitve Božji blagoslov na alkare, njihove konje i sve sudionike alkarskih događanja zazvao je sinjski župnik fra Antonio Mravak.

image
Toni Paštar

- Izlazak na pržinu, na stazu alkarskog trkališta, za alkare je uvijek poseban. To je ujedno i početak uključivanja šire javnosti u alkarsku priču. Znamo da će broj gledatelja svakodnevno rasti i svatko od njih bodrit će svoga alkara. Nisam radio selekciju i sužavao izbor samo zato da svi mladi dobiju šansu i dokažu se.

Osobno ću kao vojvoda veliki fokus staviti na rezultate kandidata u pogađanju alkarske mete i to će biti jedan od najvažnijih elemenata moje odluke tko će biti kopljanik. Izgledno je da će među pratiteljima barjaka biti jedan debitant, a vrlo je izvjesno da će barem jedan debitant biti i među kopljanicima – kazao nam je alkarski vojvoda Mario Šušnjara.

- Prvi kondicioni dio priprema alkara i konja odradili smo na opće zadovoljstvo. Sada nam ostaje zabavniji dio, uvježbavanje gađanja alkarske mete. Tome se svi skupa veselimo, a u našemu slavlju pridružit će nam se i građani, kako se budu približavala alkarska natjecanja u sve većem broju – kaže alaj-čauš Ivica Filipović Grčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. kolovoz 2024 08:56