StoryEditorOCM
Splitnove snage

Znamo tko će stanovnike Splita i okolice liječiti do 2069. godine; završen natječaj za specijalizante, stiže 16 doktora

Piše Ivica Marković
9. listopada 2024. - 19:42

Ako bude sreće, zdravlja (samih liječnika), nepredviđenih životnih situacija, odlazaka "trbuhom za kruhom" u inozemstvo, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) na čelu sa dr. Markom Rađom riješio je problem oko toga, tko će do 2068.-2069. godine liječiti dio stanovnika Splitsko-dalmatinske županije.

image

dr. Marko Rađa

Tom Dubravec/Cropix

Naime, kako su dr. Rađa i "njegovo" ravnateljstvo već u 2028. i 2029. godini, odnosno kako "gledaju četiri-pet godina unaprijed", proveli su javni natječaj za specijalizacije u DZ SDŽ, za one liječnike koji će tada započeti raditi, odnosno završiti specijalizaciju (naravno ako na vrijeme završe specijalizaciju). Kako radni vijek traje 40 godina, tako će oni biti na dispoziciji svojim pacijentima do 2068.-2069. godine.

A, upravo tada, te 2028.-2029. u mirovinu iz DZ SDŽ odlazi nekoliko liječnika, koje će trebati zamijeniti novim liječnicima željnim rada, napredovanja i liječenja potrebitih.

Javni natječaj je završen nedavno, prošao je već i zakonski rok za žalbe, u kojemu je DZ tražio 10 liječnika obiteljske medicine, tri pedijatra, po dva ginekologa i psihijatra, jednog fizijatra i jednu osobu za specijalizaciju iz medicinske biokemije.

- Natječaji su završeni i gotovo sva mjesta su popunjena, osim tri mjesta iz obiteljske medicine. Naime, iz obiteljske medicine smo za specijalizaciju odabrali sedam kandidata, dok tri nisu prošla, jer nisu zadovoljili kriterije. Naknadno ćemo raspisati tri specijalizacije za preostala tri mjesta iz obiteljske medicine, rekao nam je dr. Rađa.

Na natječaj za specijalizacije je bilo interesa. Prijavilo se 29 kandidata, dok je molbi bilo 40-tak, jer su mnogi od ovih 29 kandidata "duplirali" molbe, odnosno podnjeli molbe za više "specki" pa su čekali gdje će "upasti".

image
Shutterstock

Ove specijalizacije plaćaju EU fondovi i to iz novog proračuna od 2022. do 2027. godine.

- Radi se o europskom socijalnom fondu. Mi smo već počeli potpisivati ugovore sa svim odabranim specijalizantima, koji bi trebali početi specijalizirati krajem ove godine i trebali bi svoje specijalizacije završiti za četiri godine, odnosno 2028. (obiteljska i biokemija) i za pet godina (ostale), točnije 2029. godine.

Ovo su "planske specijalizacije" jer nam 2028.-2029. u mirovinu idu neki liječnici iz obiteljske medicine, ginekologije i pedijatrije. Kada su u pitanju specijalizacije iz psihijatrije i fizikalne to će biti novi timovi u Imotskom i Makarskoj, zaključio je dr. Marko Rađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 20:18