StoryEditorOCM
SplitDR. ZENON POGORELIĆ

VIDEO Splitski kirurg objavio operaciju malog pacijenta na YouTubeu: ‘Da ga nismo operirali, mogao je teško oboljeti...‘

Piše Ivica Marković
5. listopada 2024. - 08:49

YouTube, suprotno stereotipu, nije isključivo servis za gledanje zabavnih videozapisa, nego i kanal na kojem se mogu gledati edukativna originalna videa. 

Između ostalog tako sve više liječnika, pa tako i onih u Hrvatskoj, objavljuju operativne zahvate koje izvode i stavljaju ih na YouTube kanal kako bi mladi liječnici, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, mogli gledati i učiti se kako nešto operirati.

Jedan od takvih liječnika, koji blagodati interneta koriste za opće dobro je i izv. prof. dr. sc. Zenon Pogorelić, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Ovaj omiljeni dječji kirurg i jedan od najcitiranijih svjetskih znastvenika objavio je nekidan na svom kanalu snimku operacije na sedmogodišnjem pacijentu, koji je operiran u KBC-u Split. 

Nije mu to prvi put, s objavom snimki iz operacijske sale počeo je prije šest godina, štiteći pritom, dakako, identitet pacijenata.

- Radi se o praksi koju koristi dosta liječnika. U pravilu ja na YouTube stavljam operativne zahvate nekih anomalija, koje nisu tako česte i koje se ne operiraju baš "svaki dan". Neke od tih videa pregleda i do 30 tisuća ljudi. Eto, moje je do sada pregledalo 100-tinjak tisuća ljudi. Gledaju liječnici iz Indije, SAD-a..., ali i obični ljudi koje to zanima - kazao nam je dr. Pogorelić, naglasivši kako su u pitanju isključivo video snimke edukativnog karaktera.

Tko je dr. Zenon Pogorelić, novi čovjek u vrhu KBC-a Split? Pacijenti ga obožavaju, operacije snima i na You Tubeu...

Kaže da ih vrlo često gledaju studenti ili liječnici koji bi trebali napraviti sličnu operaciju, a još je nikada nisu radili.

- I ja sam osobno pogledao neke od videa mojih kolega iz svijeta jer sam preko njih mogao nešto naučiti. U ovom videu koji ste vidjeli na YouTube kanalu dijete je imalo dodatni režanj pluća koji se ne ventilira, nije spojen s bronhom, nego ima samo svoju cirkulaciju. Da to nismo operirali, dijete bi moglo potencijalno oboljeti od maligne bolesti ili upale. Naravno, ne možete naučiti operirati preko ekrana, ali možete vidjeti neke "trikove", kako je netko prije to riješio - kazuje dr. Pogorelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 08:53