StoryEditorOCM
SplitBESPLATAN ULAZ

U Splitu će se održati javno izlaganje ‘Tužbe protiv Srbije za izazivanje Prvog svjetskog rata‘

Piše SPLIT SD
3. srpnja 2024. - 11:06

U organizaciji Hrvatskoga časničkog zbora grada Splita dana 4. srpnja u 20 sati, u Hrvatskome domu u Splitu, održat će se javna prezentacija "Tužbe protiv Srbije za izazivanje Prvog svjetskog rata".

Tužbu će javno izložiti poznati splitski povjesničar i analitičar dr. sc. Tihomir Rajčić. Njegovo istraživanje temelji se na opsežnoj dokumentaciji, uključujući i tajne dokumente, koje je prikupio i obradio u svojoj knjizi „Beogradske tajne I. svjetskoga rata“.

image

Povjesničar Tihomir Rajčić

S D

Posebnu dimenziju ovom događaju dat će naš poznati glumac Pere Eranović, koji će oživiti najzanimljivije odlomke iz tajnih dokumenata, približavajući ih publici na jedinstven način.

image

Glumac Pere Eranović

Duje Klaric/Cropix

Kako ističe dr. Rajčić, cilj ove prezentacije je pred hrvatskom i europskom javnošću razotkriti dugo skrivanu odgovornost Srbije za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Ova tema je posebno značajna jer obilježavamo 110 godina od Sarajevskog atentata 1914. godine, događaja koji je zapalio iskru svjetskog sukoba.

Prezentacija optužnice protiv Srbije otkriva da je rat mogao biti izbjegnut da je tada u Beogradu provedena nepristrana međunarodna istraga. Naime, vladin vrh u Beogradu je u desetljeću prije rata organizirao i financirao srbijanski državni terorizam sa oko 50 milijuna eura u današnjem novcu.

Organizatori navode da je ulaz na ovaj događaj slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 11:58