StoryEditorOCM
SplitSRETNO SVIMA

Sutra je prvi dan škole, splitska psihologinja ima poruku koju bi svi roditelji trebali pročitati: ‘Budite umjereni...‘

Piše Split SD
8. rujna 2024. - 08:26

Prvi dan škole važan je dan za djecu koja se nakon ugodno provedenih ljetnih praznika vraćaju u školske klupe. Roditelji djece također proživljavaju zajedno sa svojom djecom taj dan, znajući da ih uskoro čeka zahtjevna školska godina.

Poznata splitska psihologinja Žana Pavlović osvrnula se na prvi dan škole:

- Škola počinje u ponedjeljak. Djeca se vraćaju u školu. Oni najmladji, prvašići, njih oko 35000 po prvi put sjedaju u školske klupe. Svi pamtimo prvi dan škole. Ako i ne pamtimo detalje, pamtimo taj osjećaj, osjećaj uzbuđenja i straha. Velik je to događaj u životu jednog djeteta i cijele obitelji.

Roditelji se najčešće fokusiraju na čitanje i pisanje, slova i brojeve, međutim neke druge stvari djetetu će pomoći da se u školi osjeća dobro i sigurno: samostalno korištenje WC, znati kada treba oprati ruke, samostalno hranjenje, ispuhivanje nosa, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, samostalno oblačenje i obuvanje, samostalni prelazak ceste, koristiti pješački prijelaz i značenje semafora. Ono što nikako ne treba raditi je plašiti dijete školom tipa „Sredit će tebe učiteljica, Nema ti više igre, sad ideš u školu, gotovo ti je “ ili ga forsirati na bilo koju od slobodnih aktivnosti, a koju dijete izričito odbija.

image

Psihologinja Žana Pavlović

Jakov Prkić/Cropix

Iako većina djece prvi dan škole dočeka s pozitivnim uzbuđenjem, ima i onih koji neutješno plaču u razredu ili na hodniku. Razgovarajte s djetetom i pripremite ga na situaciju u kojoj će dio dana biti odvojen od vas i vrijeme provesti okruženo svojim vršnjacima. Recite mu da je učitelj osoba koja će mu uvijek i u svemu pomoći.

Imajte i vi povjerenja u učitelja/učiteljicu. Bliskost i podrška učitelja olakšavaju prilagodbu učenika, doprinosi razvoju socijalnih vještina, potiče školska postignuća, ustrajnost i osobni razvoj. Zadatak razredne nastave i cijelog školskog kolektiva, nije da dijete nauči pisati, čitati i zbrajati do sto, već da zavoli školu i da škola bude sigurno mjesto življenja i učenja.

Razgovarajte s djetetom o njihovom doživljaju škole. Neka djeca se boje da ih nitko neće dočekati kod kuće i da će se izgubiti, druge je strah buke i glasne djece. Djetetu pokažite da vježbanjem može napredovati i postati sve bolje. Idealan alat su društvene igre ali i tjelesne aktivnosti i sport.

image

Žana Pavlović

Jakov Prkić/Cropix

Ne zaboravite djetetu reći da njegova uspješnost u školi neće utjecati na vašu ljubav prema njemu i ponavljajte mu to stalno. Nemojte dijete opteretiti s puno izvannastavnih aktivnosti, osobito na početku školovanja. Jako je važno razgovarati o tome što će raditi samo kod kuće. Potrebno je dogovoriti unaprijed neka pravila i aktivnosti. Većina djece ranoškolske dobi nije navikla na rad za stolom. Imajte strpljenja, na početku škole razdoblja igre su česta i neophodna.

Dragi roditelji, ne brinite ako dijete nešto ne zna na početku škole. Ide u školu da bi naučilo. Budite otvoreni na suradnju sa školom i učiteljem i imajte razumijevanja i za njih, i njima je prvi dan škole i prvi susret s dvadesetak učenika različitih interesa, znanja i osobnosti i isto toliko roditelja.

Na prvi dan škole, budite umjereni s fotografiranjem. Dijete je uzbuđeno, često ne spava od uzbuđenja, možda mu i nije do slikanja i do „još samo jedne slike“ za instagram ili fejs.

Bilo bi tu još savjeta, ali onaj najvažniji je da vjerujete u svoje dijete i da će sve, pa i prvi dan škole proći kako treba.

Sretno djeci, roditeljima i učiteljima! Sretno svima! - napisala je Pavlovićeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 09:18