StoryEditorOCM
Splitsplit tech city

Strani investitori u splitski startup odlučili uložiti nevjerojatnih dva milijuna dolara!

Piše Mia Uzinić
3. rujna 2024. - 21:46

Najavljeno je četvrto izdanje Split Tech City Festivala koji će se održati 6. i 7. rujna u Ljetnom kinu Bačvice, a doznali smo i jednu uzbudljivu vijesti: strani ulagači investirali su nevjerojatnih dva milijuna dolara u splitski start-up SplxAI!

Zanimljivo je da su osnivači startupa SplxAI zapravo povratnici u Dalmaciju; mladi IT manageri koji su godinama s obiteljima živjeli u Njemačkoj i Zagrebu odlučili su se prošle godine vratiti u Dalmaciju i pokrenuti veliki projekt

O najuzbudljivijem splitskom IT festivalu više je kazao Toni Trivković.

image

Toni Trivković

Tom Dubravec/Cropix

- Radi se o festivalu koji slavi poduzetništvo i tehnologije, kao i uspjehe lokalnih poduzetnika koji kreiraju globalne tvrtke. Ove godine festival traje dva dana.

Za petak imamo pripremljena predavanja na hrvatskom jeziku, a za subotu na engleskom jeziku. Stižu predavači iz Australije, Nizozemske, Njemačke... Na prijašnjim izdanjima su predavači većinom bili iz lokalne sredine pa kako se ne želimo ponavljati, pozvali smo neka internacionalna lica - kazao je Trivković. 

Festival i ove godine podupire Razvojna agencija Split - RaST, a Goran Batinić istaknuo je da je ovo prirodni slijed njihove suradnje.

image

Goran Batinić
 

Vojko Bašić/Cropix

- Razvojna agencija, a ujedno i Grad Split, kontinuirano podržavaju programe udruge. Sponzori smo od prvog izdanja festivala pa sada već možemo pričati o tradicionalnoj priči - rekao je Batinić.

Od samih početaka festival podržava i agencija "GetByBus", a jedan od suosnivača Ante Dagelić pozvao je i ostale IT firme da vrate zajednici i pomognu donacijama, znanjem i sudjelovanjem na festivalu. Melani Grubić Mikulić iz Bitcoin Storea opisala je festival kao hvale vrijedan projekt koji širi IT zajednicu. 

- Festival spaja profesionalce i mlade ljude na početku karijere. Sigurni smo da će ovaj projekt doživjeti brojna izdanja i da će svake godine biti bolji i bogatiji - rekla je Grubić Mikulić. 

image

Damir Lukić
 

Tom Dubravec/Cropix

Podršku je izrazio Damir Lukić, direktor AC Hotela by Marriott. Naglasio je da im je biti partner ovakvom projektu iznimna čast i zadovoljstvo i da ih raduje promocija aktivnosti i poduzetništva.

Posjetitelji festivala će imati priliku uživati u predavanju Ante Gojsalića koji je s poslovnim partnerom Kristianom Kamberom pokrenuo tvrtku SplxAI. Investicija koju je zaslužio njihov startup je ogroman vjetar u leđa kako bi se Split potencijalno upisao na svjetsku IT mapu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 10:38