StoryEditorOCM
Splitovog četvrtka

Šta vi tamo kopate? Vraćaju se popularna predavanja u Split, prva tema je Trilj ljubitelji rimskih vojnih logora

Piše SPLIT SD
16. rujna 2024. - 09:19

Arheološki muzej u Splitu, u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom Grada Splita, najavljuje početak iščekivanog, drugog dijela nevjerojatno popularnog ciklusa arheoloških predavanja "Šta vi tamo kopate?". Ovaj projekt, koji je u prvoj sezoni nadmašio sva očekivanja, vraća se kako bi još jednom približio arheološka otkrića široj javnosti. Prvo predavanje ovog ciklusa održat će se u četvrtak, 19. rujna 2024. godine u 19 sati, u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, s temom Trilj.

Tilurij – rimski legijski logor

Tilurij, antički naziv za selo Gardun kraj Trilja, bio je strateški ključan za nadzor prijelaza preko rijeke Cetine, a ovdje je slavna VII. legija Rimskog Carstva desetljećima čuvala sigurnost i nadzirala puteve prema unutrašnjosti Dalmacije. Ovaj arheološki lokalitet intrigira arheologe i zaljubljenike u povijest zbog svoje povijesne važnosti i bogatih arheoloških nalaza, od nadgrobnih spomenika i novca do vojničkih predmeta.

image
Privatni album

Kakve tajne skriva slavni logor rimskih legionara ispričat će izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stručnjak za antičku provincijalnu arheologiju s naglaskom na rimsku vojsku i njezinu arheološku ostavštinu.

Povratak popularnih arheoloških predavanja

Projekt "Šta vi tamo kopate?" već je u prvoj sezoni pokazao koliki interes široka javnost ima za arheologiju. Svako od devet predavanja održanih u Staroj gradskoj vijećnici privuklo je stotine posjetitelja, a prostor je često bio premalen za sve zainteresirane. Upravo zbog toga, ovaj drugi ciklus predavanja otvara vrata novim fascinantnim temama, a Trilj, s poviješću rimskih legija koje su oblikovale ovu regiju, odličan je početak.

image
Privatni album

- Ova predavanja omogućuju građanima Splita i okolice da prvi put čuju o arheološkim otkrićima koja su dosad bila rezervirana za stručnu javnost. Cilj nam je dodatno potaknuti interes za arheologiju te ponuditi kvalitetan kulturni sadržaj u srcu Splita. Trilj će, sigurna sam, opravdati sva očekivanja javnosti koja pokazuje veliki interes upravo za teme vezane za rimske vojne logore na području Dalmacije - izjavila je dr. sc. Jelena Jovanović, voditeljica projekta „Šta vi tamo kopate?“ i viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 09:19