StoryEditorOCM
SplitŽIVOT NA STANICI

Sramotan čin u Splitu: momka s Down sindromom i njegovu majku brutalno izgurali iz autobusa! Jujnović opet ‘briljira‘

Piše Petra Klarić
24. lipnja 2024. - 13:11

Novi dan, novi problemi vezani uz prijevozničku tvrtku "Promet Makarska".

Naime, u ponedjeljak ujutro iz autobusa koji vozi na liniji Split - Zagreb, izbacili su mladića s Downovim sindromom i njegovu majku, a najgore od svega je što je navodno bilo i naguravanja.

- Ovo što sam jutros doživjela, nisam doživjela nikada. Da se netko na tako drzak i bezobrazan način, bez imalo strpljenja, ponaša prema osobi s invaliditetom.

Umjesto da se djeca i mladi zaštite u ovakvim situacijama i da se s njima postupa s dozom strpljenja, oni su nas izbacili iz busa, a došlo je i do guranja - priča nam majka mladića (identiteti poznati redakciji).

image

Autobus tvrtke ‘Promet Makarska‘ na autobusnom kolodvoru u Sinju

Vojko Bašić/Cropix

Sve se odvilo jutros u 9 sati, kada su se autobusom "Promet Makarske" zaputili prema Zagrebu. Njezin sin pri ulasku u vozilo se zaustavio pokraj vozača, na što ga je majka pokušala nagovoriti da se pomaknu i sjednu na svoje mjesto.

Prema tvrdnji naše sugovornice, vidljivo potresene, vozač ih je tada počeo tjerati dalje na grub, primitivan i drzak način. Na kraju su ih s "pruge" izbacili u Ulici Domovinskog rata, na stanici gradskog autobusa, bez da znaju gdje se uopće nalaze.

Gospođa je sa sinom u Split došla na trodnevnu manifestaciju "Ljetni dani mladih downića vol 03" koju organizira udruga "Adonis". Cijeli slučaj potvrđuje Ina Barić Požnjak, predsjednica udruge, koja je, kako navodi, čim je čula što se dogodilo, otišla do majke i sina. 

- Naša pravnica već se bacila na posao. Oni ih po članku 17. pravilnika imaju pravo izbaciti iz autobusa, ali ono na što sigurno nemaju pravo je dodirivanje, odnosno guranje osobe iz autobusa.

Uvijek ćemo stati iza osoba s poteškoćama, pogotovo zato što sam i ja majka... - kaže Barić Požnjak.

Kontaktirali smo Matu Jujnovića, vlasnika "Prometa Makarska". Prije nego smo uopće izustili pitanje, Jujnović nam je rekao da "s nama ne priča jer pišemo samo neistine". Šteta, zanima nas kako bi prokomentirao jutrošnji događaj, a bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li preuzeti odgovornost za potez svojeg zaposlenika.

Pitanja o ovom slučaju poslali smo Uredu pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Javila nam se Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobranitelja, koja je već bila upoznata sa situacijom, jer je i sama razgovarala s majkom mladića s Down sindromom.

image

Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobranitelja za osobe s invaliditetom
 

Nera Šimić/Cropix

- To je ponižavajući postupak, to kako su se dvojica vozača ponašala. Činjenica je da u ovakvim situacijama treba imati strpljenja, jer vikanjem i naguravanjem može samo eskalirati situacija, trebali su reagirati na način da situaciju smire.

Ne vjerujem da je ovo prvi put da se vozači susreću s osobom s invaliditetom, a iako neki invaliditeti nisu okom vidljivi, s Downovim sindromom to nije slučaj. Ako već ne znaju kako postupiti u takvim situacijama, prisutna je bila majka mladića koja im je mogla sve objasniti i dati im savjet kako deeskalirati situaciju.

Ovo je najgori mogući način, izbacili su ga iz busa zbog njegovog invaliditeta - ispričala nam je Pekeč Knežević i dodala da će im uputiti upozorenje. 

Na kraju smo saznali da su se mladić i majka bez ikakvih problema ukrcali na drugi autobus za Zagreb, što je barem mala utjeha u ovoj groznoj situaciji. Žalosti što je potpuno izostalo razumijevanje za osobe s invaliditetom i izazove s kojima se oni svakodnevno susreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 13:44