StoryEditorOCM
Split21. stoljeće?

Sramota u splitskoj bolnici; pacijente u kolicima sestre u liftove uvode s ‘coketima‘! KBC: ‘Planiran je remont...‘

Piše Mario Matana
22. rujna 2024. - 11:17

Sigurno nije lako novom ravnatelju splitske bolnice: dr. Krešimir Dolić u fotelji prvog čovjeka KBC-a Split mora rješavati probleme koje ni njegov prethodnik, inače izuzetno cijenjen i omiljen, dr. Julije Meštrović, nije uspio dovesti u red.

Makar nema potrebe žaliti ga, čovjek se jedini kandidirao za prestižno mjesto, a kako je svojedobno bio čak i pomoćnim ravnatelju Meštroviću, valjda zna što ga očekuje na toj poziciji, počevši od pravog egzodusa zaposlenika - od spremačica preko medicinskih sestara do visoko specijaliziranih liječnika!

image

Bolnica Križine

Joško Šupić/Cropix

Za većinu zanimanja je i otvoren stalni natječaj, praktički je dovoljno zadovoljavati početne uvjete i - zaposleni ste! No, ne ide sve tako glatko jer financijski uvjeti često ne prate one u konkurencije, bilo privatnika kod kuće, bilo angažmana u inozemstvu pa kandidati baš ne pristižu u valovima.

Dobro, složit ćemo se da nije sve u novcima (ima nešto i u zlatu, kaže ona davna pošalica), puno toga ovisi o drugim materijalnim pravima, a u tom dijelu tržišta rada KBC Split itekako može konkurirati.

Nije kadrovska politika jedini segment kojeg novi (kao i stari uostalom) ravnatelj mora držati pod kontrolom. Dok je izgradnja novih objekata unutar bolničkog kruga bila opsesija nekih ranijih ravnatelja, o njima se treba kontinuirano brinuti, i održavati ih, što nas dovodi do aktualne situacije na lokalitetu Križine.

image

Jedan od liftova za pacijente na krevetima ima ‘dodatnu opremu‘

Privatni album

Tamo se već nekih mjesec dana pacijenti voze u liftovima upitnih sigurnosnih standarda. Možda sigurnost i nije upitna, to bi trebali reći eksperti, ali dojam je na nivou Borata. Znate onaj humoristično-satirični filmski uradak Sashe Barona Cohena u kojem se u kvazi dokumentarnom prikazu sprda sa svime, Amerikancima i Kazahstancima najviše? E, pa tako nekako djeluju liftovi za pacijente na Križinama...

Jedan teretni lift je, ima tome i više od mjesec dana, ‘malo maka‘ pa se više ne zaustavlja točno u ravnini s etažama. Nego malo iznad i tako pravi ‘skalinu‘ koja običnim smrtnicima ne bi predstavljala problem da nije riječ o bolnici, dapače o liftu kojim se prevoze pacijenti u krevetima ili u kolicima!

image

Jednom od lifotva na -1 etaži se ne otvaraju jedna vrata

Privatni album

A njima naravno tih 15-ak centimetara predstavlja nepremostivu prepreku. Zapravo i ne, jer su se nakon neuspješnog pokušaja popravaka, upravitelji dosjetili jadu - napravljene su drvene rampe, solidne i praktične, jedne manje (za kolica) i jedne veće (za bolesnike na krevetima) i ubačene u lift! I tako od tog dana pacijenti i medicinsko osoblje u pratnji iz lifta izlaze koristeći drvene rampe...

Ovakvo rješenje možda bi i moglo proći na neki kraći rok ili u slučajevima gdje nije često potrebno, ali čini se da će se drveni ‘coketi‘ zadržati neko vrijeme. Zamislite tako bolnički lift u kojem na trećem katu ulazi medicinska sestra, uzima iz lifta jednu pa drugu rampu, zatim ugurava pacijenta na krevetu, zatim izlazi pokupiti rampe (koje su ‘trajno‘ postavljene unutar lifta), e da bi cijeli postupak ponovila pri izlasku na prvom katu gdje pacijent ide na dijagnostički postupak!? Naravno, govorimo o bolnici pa je takvih pacijenata jedan priličan broj... A da ne govorimo o slučajevima kada situacija, zdravstveno stanje, zahtjeva žurnost.

image

Teretni liftovi na Križinama su u lošem stanju

Privatni album

Što se tiče liftova, nije to sve. Imamo i jedan set noževa, pardon, pokoji dan u mjesecu kad ne radi niti jedan od tih teretnih liftova. Pa se ‘ležeći‘ pacijenti prevoze - tako smo doznali u anonimnoj anketi pri ‘inspekciji‘ problematičnih liftova - u kuhinjskom liftu, inače predviđenom za prijevoz kolica s obrocima!

Kako bi rekao Borat, veliki uspjeh!

Iz splitske bolnice dobili smo odgovor o stanju lifotva, koji idu na remont zbog novouređenog operacijskog bloka na Križinama. Kažu iz uprave također da su ‘privremene mjere‘, tj. drvene rampe ili ‘coketi‘, postavljeni na zahtjev medicinskog osoblja. Koje se nama pak požalilo na takvo rješenje... Uostalom, evo integralnog odgovora iz KBC Split.

- Na lokalitetu Križine u zgradi Stacionara uskoro s radom počinje novouređeni operacijski blok u sklopu čega je planiran remont dvaju velikih dizala koja su od velikog značaja za funkcioniranje bolnice. U skladu s tim, započeli smo radove remonta obaju velikih dizala jedan po jedan jer za vrijeme izvođenja radova dizalo mora biti isključeno.

Tijekom remonta jednog dizala na drugom se dogodio kvar koji je tek djelomično otklonjen te su postavljene privremene mjere kako bi dizalo bilo na raspolaganju ležećim pacijentima. Takva mjera je zadržana na inzistiranje medicinskog osoblja za raspoloživosti dizala.

Bilo kakvi radovi u bolnici uvijek uzrokuju specifične prilagodbe prostora, rada medicinskog osoblja i pacijenta, no oni su nužni i zahtijevaju vrijeme. Stoga sve uključene pozivamo na razumijevanje i prilagodbu - naveli su u splitskom KBC-u.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 11:17