StoryEditorOCM
SplitDica će bit‘ vesela

Splitska škola imat će i solarnu elektranu! Do početka nastave završava projekt ‘težak‘ više od dva milijuna eura

Piše Mario Matana
3. rujna 2024. - 15:21

Još par dana pa će učenicima završiti ljetna uživancija, ponovno se vraćaju u klupe – a one na Splitu 3 čeka praktički nova škola!

image
Privatni album

Kako nam je svojedobno najavio ravnatelj te škole Jure Kunac, temeljita obnova objekta već je bila pripremana mjesecima, a sredstva su pribavljena (većinom) iz EU fondova, dok je dio osigurao osnivač. A u pitanju je energetska obnova zgrade, s dvoranom te zatvorima. Ali to nije sve – nakon dovršetka ovih građevinskih poslova, na kosim i ravnim krovovima škole postavit će se solarni paneli, u funkciji će uskoro biti fotonaponska elektrana od 55 kW!

image
Privatni album

– Tako je, radovi se nastavljaju kako su planirani, izvođač ima svoj hodogram i sve zasad ide okej, iako je bilo dosta baš vrućih dana, nije lako raditi po tim temperaturama na krovu škole... Nadam se da će sve, ili barem većina posla, biti gotovo do početka škole, ali vidjeli ste da je bilo puno toga što se trebalo napraviti – od kamene vune, koja se postavljala kao izolacija cijelom ovojnicom objekta, do izmjene krovišta, novih zatvora na učionicama s termostaklima, ma sve je savršeno – kaže nam ravnatelj Kunac, baš zadovoljan time kako sve napreduje.

image
Privatni album

Doista su se izvođači obnove bacili na posao odmah nakon završetka prošle školske godine, praktički još istog vikenda počelo je ograđivanje građevinskog područja i donošenje materijala.

Dodaje i kako će se naknadno postaviti 154 solarna panela, što na kosi krov, što na dio ravnoga krova škole, a ta će elektrana, uz dizalicu topline, praktički osigurati energetsku neovisnost škole.

image
Privatni album

– Nije mi žao što nisam išao na godišnji odmor, nego sam svaki dan dolazio ovdje u školu i pratio tijek radova. Stvarno mi nije žao, pogotovo sad kad je konačni rezultat tako blizu. Znatno ćemo smanjiti troškove vezane za grijanje, općenito uz potrošnju električne energije, ovo je stvarno kvalitetni skok naprijed – dodaje naš sugovornik, uz napomenu da će se organizirati mala svečanost kad sve doista bude gotovo.

image
Privatni album

Projekt energetske obnove Osnove škole "Split 3" vrijedan je 2,2 milijuna eura (na koncu će sve biti nešto malo skuplje), a EU sve sufinancira s milijun i 784 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 19:59