StoryEditorOCM
Splitvid na čekanju

Splićanka ostala u šoku kad je dobila termin za oftalmologa, zbog dijabetesa hitno treba pregled: ‘Neka ide u Imotski‘

Piše Ivica Marković
24. rujna 2024. - 07:17

Splićanka I.M., koja je željela ostati anonimna je u KBC-u Split, preko svoje obiteljske liječnice, koja ju je upisala na kontrolni pregled, termin za taj pregled dobila 15. lipnja iduće godine. Taj datum joj je "izbacio" kompjuter.

Žena je zgrožena i kaže da je samo željela napraviti pregled okuliste kako bi vidjela kakva joj je dioptrija. Budući da gospođa (podaci poznati redakciji op.a.)boluje od dijabetesa, pa je htjela doznati u "kakvom su joj stanju oči".

No, eto, to će u KBC-u Split moći saznati tek za devet mjeseci.

No, nju je najviše zanimalo, može li preko crvene uputnice (pregled plaća HZZO) napraviti takav pregled kod nekog od privatnika, naravno uz pretpostavku da imaju potpisan ugovor s tim istim HZZO-om, da mogu preko crvene uputnice obavljati oftalmološke preglede.

Da pacijenti u bolnici dobivaju preglede tako "kasno", nisu tome krivi bolnički oftalmolozi, njih 20 koji rade "kao u rudniku" i koji godišnje pregledaju više od 71 tisuće pacijenata.

image

prof. dr. sc. Kajo Bućan

Joško Šupić/Cropix

- Ako, tome pridodate još više od devet tisuća operativnih zahvata koje napravimo na godišnjoj razini jasno vam je s kojom količinom posla se susrećemo. Mi u bolnici provodimo primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, kada je oftalmologija u pitanju, a sve iz razloga, jer Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) u Splitu nema nijednog oftalmologa.

Odnosno, "domski" oftalmolozi postoje u Trogiru, Sinju, Omišu i Imotskome i to su ljudi koji su već trebali biti u mirovini, ali su ostali raditi na četiri sata. Apsolutno sav oftalmološki posao u Županiji ili 99 posto njega usmjeren je na KBC Split, rekao nam je prof. dr. sc. Kajo Bućan, predstojnik Klinike za očne bolesti KBC-a Split.

Interesantno je da ovakav tip pregleda, kakav je potreban našoj sugrađanki, prema riječima dr. Bućana, ne rade u Zagrebu.

- KBC Zagreb (Rebro) uopće ne obavlja tu uslugu i u njihovim ambulantama se ne radi pregled vida za naočale i ne prepisuju se naočale. To rade oftalmolozi koji rade u zagrebačkim domovima zdravlja, odnosno izvan KBC-a Zagreb, zaključio je prof. dr. sc. Kajo Bućan.

Naša sugrađanka koja danas ide kod privatnika obaviti potreban pregled, jer ne može ili ne želi čekati do sredine lipnja iduće godine, kako bi pregled obavila u KBC Split, može takvu vrstu pregleda, preko crvene uputnice obaviti i kod nekog od oftalmologa koji rade pri DZ SDŽ. A, takvih, kako smo već napisali nema u Splitu, već rade po četiri sata u Omišu, Trogiru, Sinju i Imotskome.

Dakle, postoje tri mogućnosti. Čekati pregled u KBC-u Split, otići kod privatnika pa platiti ili kupiti autobusnu kartu i otići kod nekog od oftalmologa u spomenutim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 07:21