StoryEditorOCM
Splitnovi slučaj

Splićanka htjela kupiti kriptovalute pa ostala bez većeg novčanog iznosa. Policija savjetuje kako izbjeći ovakve prevare

Piše SPLIT SD
5. lipnja 2024. - 22:40

Jučer je zaprimljena kaznena prijava oštećene žene koja je na svoj telefon zaprimila poziv s ponudom od strane nepoznate ženske osobe o mogućnostima ulaganja u kriptovalute.

Kako joj je oštećena povjerovala, uplatila je putem internet bankarstva veći novčani iznos. Potom je pokušala kontaktirati tu nepoznatu žensku osobu no više se nije javljala te je oštećena shvatila da je prevarena. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje i tragaju za počiniteljem.

- Ovom prilikom još jednom pozivamo građane da budu vrlo oprezni u poslovanju s kriptovalutama kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Naime, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti kao u ovom događaju. Stoga se dobro informirajte i potražite financijski savjet stručnih osoba prije nego što uložite novac- poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Opisana prevara i posebno računalne prevare posljednjih su godina sve učestalije pa je splitska policija podijelila par savjeta građanima na koje se načine mogu zaštititi u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama:

- Kod ponuda vezanih za kriptovalute važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

- Osim lažnih stranica, koje djeluju uvjerljivo i legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se  žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.

- Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara  iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.

- Iznimno je važno da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija.

U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost.

Više informacija i savjeta kako izbjeći investicijske prijevare mogu se pronaći u projektu MUP-a  Web heroj-ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 09:15