StoryEditorOCM
Splitdosad neviđeno

Ravnateljica Muzeja Grada Splita: ‘Otkopali smo fascinantne stvari u Papalićevoj palači, sve ćemo izložiti javnosti...‘

Piše Damir Šarac
20. listopada 2024. - 07:37

Muzejska ustanova u kojoj se kroz posljednjih godinu i pol dana najviše gradilo jest Muzej grada Splita u Papalićevoj ulici. Od svibnja 2023. godine ondje traje kompletna rekonstrukcija prizemlja, a arheološka istraživanja pokazala su se pravom malom senzacijom: u podzemlju palače pronađeni su arheološki slojevi koji mijenjaju uobičajene predodžbe namjene sjevernog dijela Dioklecijanove palače, za koji se smatralo da je bio predviđene za smještaj careve oružane pratnje.

No, ondje su pronađeni građevinski elementi, poput bazena i mozaika, koji ukazuju na drugačiju namjenu, poput termi ili gospodarskog pogona.

Ravnateljica Vesna Bulić Baketić izvijestila nas je da je ova faza radova završena i sada predstoji uređenje Muzeja koji bi se sasvim obnovljen mogao javnosti predstaviti već za Sudamju slijedeće godine.

image

Ravnateljica Vesna Bulić Baketić

Vojko Bašić/Cropix

- Otkopan je i istražen kompletni perimetar Papalićeve palače u kojoj je smješten naš Muzej i ono što smo zatekli doista je fascinantno. Pronađeni su antički mozaici, bazeni i zidovi, ranosrednjovjekovni sloj kojim dominira veliki tijesak, zatim gotski ukop djeteta utisnut u antički mozaik, kasnoantička ukopna amfora, dio dekorativnog vijenca... Zbog važnosti ovih nalaza odlučili smo ih prezentirati i trenutno se postavljaju metalni okviri za pasarele - staze iznad arheologije koju će posjetitelji moći vidjeti kao dio našeg stalnog postava. Predstoji nam prilikom postavljanja hidroizolacije s vanjske strane Palače odgovoriti na pitanje dokle se protežu mozaici kako bismo pokušali utvrditi njihovu površinu, a onda i namjenu – kaže ravnateljica.

Anđeo štitonoša

Prizemlje Muzeja bit će sasvim drugačije nego dosada, a s autorom koncepta Joškom Belamarićem surađivale su Vedrana Supan i Vesna Bulić Baketić, dok je dizajn povjeren Damiru Gamulinu i Antunu Sevšeku.

U Muzeju su ponosni što su svojim snagama i stručnošću uspješno restaurirali kvadriforu na južnom pročelju Papalićeve palače.

- Skinuli smo Anđela štitonošu s grbom obitelji Papalić s kvadrifore, brački klesari su izradili savršenu repliku, a originalnog ćemo priključiti muzejskom postavu. Ovaj pothvat izveli su naša restauratorica Helena Tresić Pavičić i studenti restauracije s Umjetničke akademije u Splitu. Slijedeći korak bio bi čišćenje čađave južne fasade Muzeja koja će se tada uklopiti u bjelinu već restauriranog dijela. Muzejsko dvorište smo najprije završili, restaurirano je i očišćeno, predstoji nam vratiti grbove u lođu i kameno pilo s česmom – ističe ravnateljica, dodajući kako će djelatnici Muzeja urediti postav na katu: bit će izmijenjen pod, vitrine i postavljene nove legende na izloške.

image

Neprepoznatljiva unutrašnjost Muzeja grada Splita

Vojko Bašić/Cropix

Lift sa Carrarine

- Po prvi put Muzej je dobio lift koji će omogućiti posjete osobama s invaliditetom, smješten u dijelu zgrade koji gleda na Carrarinu poljanu. Da bismo ugradili lift bilo je potrebno ukloniti dijelove stubišta i podova sve do najviše razine. Sve ovo što smo nabrojili uz stotinu drugih manjih radova, svjedoči o velikom zahvatu na Muzeju grada, kojim sustižemo suvremene standarde, kako u korištenju, tako i u postavu, premda smo ograničeni zadanim prostorom usred Dioklecijanove palače – zaključuje ravnateljica Bulić Baketić.

Ukupni trošak investicije koja je dio projekta "Palača života - Grad mijena", a uz uređenje muzejske zgrade uključuje i intervencije na Staroj gradskoj vijećnici i uređenje Jugoistočne kule Dioklecijanove palače sa šetnicom te programe revitalizacije stare gradske jezgre, iznosi nešto više od 3,3 milijuna eura, od čega je 2,4 milijuna eura bespovratnih EU-sredstava, a ostatak podmiruje Grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2024 07:37