StoryEditorOCM
SplitISTRAGA U TIJEKU

Radnica napadnuta u splitskom dućanu ‘Tommyja‘, očevidac svjedočio o drami kod blagajne: ‘Čovječe, mogao je i ubiti!‘

Piše Mirela Goreta
11. lipnja 2024. - 19:48
‘Reagirao je, u njezinu zaštitu, samo jedan momak, kupac. Ma kulturan, fin. Pravi. Micao ga je od žene, a drugih pedeset u dućanu samo je stajalo i nijemo gledalo‘, ističe naš sugovornikAnte Čizmić/Cropix

Čovječe, mogao je tako i ubiti. Nitko od kupaca nije ni pisnuo, samo ga je jedan momak pokušavao smiriti. Svaka mu čast - užasnut viđenim prepričava očevidac nedjeljnog napada nepoznatog muškarca na djelatnice u "Tommyjevoj" trgovini na splitskim Brdima.

Sve se zakuhalo u kasnim jutarnjim satima, navodno zbog ukradene boce mlijeka. Kad je jedna od trgovkinja, kako navodi svjedok, uočila muškarca u krađi i vjerojatno mu dala do znanja da ga je vidjela, nastao je stampedo. Potpuno je poludio...

image
Tom Dubravec/Cropix

"Što ćeš ti meni govoriti", vikao je i trčao za njom, opisuje svjedok nemilog događaja, preko cijelog dućana. Bio je pun kupaca.

Svi stigli u nedjeljnu spizu nakon jutarnjih misa ili kasnijeg buđenja. Napadač je uzeo jednu od težih boca mlijeka i krenuo zamahivati prema trgovkinji. Kad je, onako korpulentan, nasrnuo na nju, u brzini je dohvatila košaru i počela se braniti. 

Košara kao štit

- Neprestano se štitila tom košarom, koju joj je, u jednom trenutku, uspio izbiti iz ruku. Pri tom je neprestano psovao i vikao u stilu: "Zamislite, kad branitelj nema što jesti... Što će ona meni braniti" - zgroženo opisuje jedan od očevidaca.

- Reagirao je, u njezinu zaštitu, samo jedan momak. Ma kulturan, fin. Pravi. Isto se tu zatekao kao kupac.

Micao ga je od žene, a drugih pedeset u dućanu samo je stajalo i nijemo gledalo. Svi su, do jednoga, šutjeli. Nisu učinili ama baš ništa - naš sugrađanin i dalje ne može vjerovati kako radnici u "Tommyja" nije priskočio u pomoć još netko od prisutnih.

- Govorio mu je da se smiri, da nisu žene krive. Da se ne živcira... Da ga razumije, sve nešto u tom stilu kako bi ga primirio.

Ali ovaj se nije dao, još dvaput je nakon tog incidenta ulazio i izlazio iz dućana - priča građanin.

Šuškalo se kasnije, kako kaže, onako potiho među kupcima, kako napadač inače uopće ne zalazi u tu prodavaonicu, ali su ga viđali u obližnjem kvartu. A spominjala se i droga...

image
Shutterstock

- Nakon što je prvi put uzeo romobil, kojega je prethodno parkirao unutar ulaza u dućan, vratio se za nekoliko minuta. Opet vičući... Onda su ga neki ponovo smirivali, iako se većina ljudi izmicala.

Sve se to odvijalo na ulazu/izlazu iz dućana, tik pred blagajnama. Žena koja je radila na kasi se skamenila... Vikao je gledajući u njezinu smjeru. Svašta je govorio...

Ponovno je otišao van i onda se opet za minutu-dvije vratio. Počeo rušiti košare, a na kraju bacio i vagu za voće i povrće, koja se nalazila iza leđa te blagajnice.

Kako je svom snagom njome tresnu na pod, tako se ona rasula, pa su je po nogama, odskočivši od tla, pogodili njezini dijelovi - opisuje svjedok. Nakon toga se uputio u smjeru pazarića u susjedstvu...

Traganje za počiniteljem

Policijski djelatnici izašli su, po prijavi, na teren i obavili očevid. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinskoj kazali su nam kako je "kriminalističko istraživanje i traganje za počiniteljem u tijeku".

Pitanja o ovom incidentu adresirali smo i na tvrtku "Tommy" zanimajući se, među ostalim, za broj krađa, te učestalost verbalnih i fizičkih napada na radnike u njihovim trgovinama.

Pitali smo i što, kao poslodavac, obično poduzimaju u ovakvim i sličnim situacijama. Odgovore nismo dobili do trenutka objavljivanja ovog teksta. Objavit ćemo ih čim stignu na našu adresu.

Civilni PTSP puno češće pogađa žene


Djelatnice u trgovini već su godinama sve više izložene verbalnim ispadima kupaca, jer nije uobičajeno bildati mišiće na jačem spolu, muškarcima zaposlenima u veleprodajama ili djelatnicima u skladištima gdje se preuzima određena roba.

Općepoznato je da su najstresniji "ženski" poslovi oni u uslužnim djelatnostima: trgovkinje i radnice u mjenjačnicama i kladionicama vrlo često bivaju žrtvama nasilnog incidenta ili prepada, nakon čega pate od posttraumatskog poremećaja.

U svojim radnim sredinama najčešće ne nailaze na empatiju i razumijevanje poslodavaca, što im otežava nastavak rada, u konačnici i egzistenciju. Događa se da ne dobiju psihološku pomoć na vrijeme, a žene je zbog egzistencijalnih razloga često ni ne traže na vrijeme zbog straha za radno mjesto. Neke među njima doživjele su i po nekoliko napada zbog čega su izložene većem riziku od razvoja civilnog PTSP-a.

Žene koje su proživjele pljačke i nasilne incidente učestalo u svojoj radnoj sredini ne nailaze na podršku, tek eventualno bivaju premještene na drugo radno mjesto. Nerijetko nisu u mogućnosti ni uzeti bolovanje, a katkada im se i ne produljuje ugovor.

Ključnih mjesec dana...


Žene koje su doživjele nasilne incidente na radnom mjestu pokazuju simptome akutne reakcije na stres s dominantnim simptomima anksioznosti, straha, osjećaja ugroženosti, pada opće funkcionalnosti itd. Muče ih i jaka tjeskoba i razdražljivost, kao i smetnje pažnje i koncentracije. Imaju problema sa spavanjem, pretjeranim reakcijama na vanjske podražaje uz stalno prisutan osjećaj napetosti i nemira. Liječnici kažu kako se svi ti problemi mogu rješiti ako se pomoć potraži unutar mjesec dana od incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 19:53