StoryEditorOCM
Splitkrcata banovina

Puljak drugi put ove godine mijenja plan zapošljavanja! Umjesto 63 prima preko stotinu službenika, a evo koga sve traži

Piše Sandi Vidulić
23. listopada 2024. - 14:15

Gradonačelnik Ivica Puljak potpisao je novu izmjenu kratkoročnog Plana prijma službenika i namještenika na neodređeno vrijeme za 2024. godinu.

 

Po novom Planu prijma u Banovini bi se moglo zaposliti čak 102 nova djelatnika!

 

Naime, u ovoj godini planira se prijam u Gradsku upravu: Pedeset i šest (56) službenika sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem ili sveučilišnim integriranim prijediplomskim i diplomskim studijem ili stručnim diplomskim studijem. Šest (6) službenika sa završenim sveučilišnim prijediplomskim studijem ili stručnim prijediplomskim studijem ili stručnim kratkim studijem. Dvadeset i četiri (24) službenika srednje stručne spreme. Deset (10) vježbenika sa završenim sveučilišnim diplomskim studijem ili sveučilišnim integriranim prijediplomskim i diplomskim studijem ili stručnim diplomskim studijem. Jedan (1) vježbenik sa završenim sveučilišnim prijediplomskim studijem ili stručnim prijediplomskim studijem ili stručnim kratkim studijem. Četiri (4) vježbenika srednje stručne spreme. Jedan (1) namještenik srednje stručne spreme.

 

image

Kad je Puljak preuzeo vlast sa svojom ekipom, u Banovini je bilo zaposleno 413 djelatnika

Tom Dubravec/Cropix

 

To je treći put da se donosi Plan prijma u službu u ovoj godini. U siječnju 2024. godine planirano je da se primi na neodređeno vrijeme 63 službenika i namještenika. Tada je objavljeno da je na dan donošenja Plana u gradskoj upravi bila je zaposleno ukupno 387 djelatnika.

 

Dobar posao u Banovini: Puljak objavio koliko ljudi namjerava zaposliti ove godine, moglo bi vam se zamantati od broja

 

No, u lipnju ove godine je Plan prijma mijenjan i njime se planiralo zaposlenje 80 djelatnika u Gradsku upravu, ali nije bilo navedeno koliko ih je trenutno zaposleno u Banovini.

 

Zanimljivo je napomenuti da Plan prijma iz siječnja nije bio ni blizu realiziran kad se u lipnju donijela odluka o potrebi da se poveća broj zaposlenih. Naime, kako je pisao "Dalmatinski portal" do sredine godine zaposlilo se svega 15 djelatnika, a otišlo ih je šest.

 

Iz Banovine su objašnjavali da je izmjena Plana posljedica odlaska službenika, ali i provedene izmjene ustroja Gradske uprave. Odnosno, da se novim sistematizacijama zahtjeva drugačiji profil i struka službenika.

 

Iz Grada su u lipnju istakli da je bilo potrebno zapošljavati pomorske redare, a da su preostala radna mjesta popunjena prema sistematizaciji i praivlnicima gradskih službi. Napomenuli su kako vode računa o racionalizaciji i da je dolaskom sadašnje garniture koja je na vlasti u Banovni bilo zaposleno 413 djelatnika, a da je trenutno 396 zaposlenih. Odnosno, da je broj zaposlenih 5 posto manji. No, to je bilo samo djelomično točno, jer do lipnja nisu ni izbliza bila popunjena sva planirana radna mjesta.

 

Ovih dana je Puljak, dakle, donio treću izmjenu Plana prijma u gradsku službu u ovoj godini. U odnosu na Plan iz siječnja, broj službenika i namještenika koje se traži za rad u Banovini povećan je čak za 40 posto! Nije zabilježeno koliko je u trenutku kad je 22. listopada Ivica Puljak potpisao "Izmjene Plana prijma u službu" trenutno zaposlenih u gradskoj upravi. Vjerojatno su još neki otišli u mirovinu. No, na nedavnoj Sjednici Gradskog vijeća spominjalo se kako je teško privući stručne kadrove da rade u Banovini.

 

Prije desetak godina situacija je bila skroz drugačija, tada se pisalo kako se za 12 radnih mjesta u Banovini javilo čak 256 stažista. 

 

Dobar posao u Banovini: za 12 radnih mjesta prijavilo se 256 stažista

 

U međuvremenu se mijenjao standard s rastom inflacije, gradska služba nudi sigurnost, ali to izgleda nije dovoljno. Plaće u Banovini nisu velike, pa stručnjaci za kojima na tržištu rada postoji potražnja mogu daleko bolje proći nego u da rade u gradskoj upravi. A pritom ne moraju slušati političare koji im "vise" iznad glave. 

 

Nitko ne želi raditi u Banovini jer su plaće male. Danas je izglasano povećanje, ali ne svima jednako. Ovo su detalji...

 

Pobuna žena u Banovini! Puljak ih častio ružama, one mu uzvratile znakovitim transparentom... Ekspresno je uklonjen

 

Jedan od očitih primjera kako je teško dovesti određene stručnjake u gradsku službu je Javna ustanova Zavod za urbanizam Grada Splita. Puno se očekivalo od njezinog uspostavljanja, nakon što je ponovno aktivirana. Ali, nije lako privući arhitekte i urbaniste da rade za manje plaće. Zavod ima samo tri zaposlene stručne osobe (zajedno s ravnateljem) i jednu ekonomisticu, a bilo je planirano da se zaposli 15 stručnjaka (arhitekata, urbanista i sociologa). Odnosno, Zavod za prostorno uređenje Grada Splita trenutno ima više članova Uprave nego zaposlenih djelatnika. Onaj ugašeni Urbanistički zavod Dalmacije o kojem se s nostalgijom govori da je bio kičma planskog uređenja Splita i njegove okolice imao je u svoje doba preko stotinu zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 14:15