StoryEditorOCM
SplitO, MLADOSTI!

Prvi su nautičari splitske Pomorske škole, prošlo je od tada 60 godina, a uspomena... ‘Razrednici boksač i olimpijac!‘

Piše Mia Uzinić
28. travnja 2024. - 13:14

Malo toga u životu probudi uspomene kao prijatelji iz školskih klupa pa su se tako događaja iz mladenačkih dana prisjetili prvi nautičari iz Pomorske škole Split. Iz školskih klupa izišli su prije točno 60 godina, a nedavno su se u njih vratili i podijelili zanimljive anegdote iz đačkih dana.

Jedan od prvijenaca je i kapetan Feđa Pavić, koji je sastavio detaljnu skriptu u kojoj je objašnjeno sve: od povijesti Pomorske škole, izgleda učionica, predmeta u školi, ali i dogodovština njega i njegovih školskih drugovima. Njegova svjedočanstva uvelike su nam pomogla i u sastavljanju ovog članka.

Kao ključnu godinu izdvojio je 1960. kada je osnovana samostalna Pomorska škola Split koja se i danas nalazi u Zrinsko-frankopanskoj, a ravnatelj je bio Čedomil Duplančić. Prije uvođenja smjera nautičar, u školi su postojali smjerovi strojar, brodostrojar, jaka struja, slaba struja i brodogradnja. Prva generacija nautičara maturirala je 1964. godine, bilo je ukupno 48 maturanata, a njihovi razrednici su bili Tonko Mardešić i Duje Bonačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:59