StoryEditorOCM
SplitNIKAD DOSTA PARA

Provjerili smo koji se studentski poslovi nude u Splitu. Jedan poslodavac nudi debelo najveću satnicu, plaća i marendu

Piše SPLIT SD
30. svibnja 2024. - 23:15

Split je studentski, a još više turistički grad. Ako netko u Splitu traži posao, najizglednije je da će ga pronaći u turizmu. Predviđanja za turističku sezonu su jako dobra, tomu svjedoči odlična predsezona, što opravdava pretpostavku - bit će posla, bit će prilike za zaradu.

Značajan dio svega toga je i naša mladost, točnije, naši studenti koji svakoga ljeta u svojoj namjeri da zarade, daju svoj obol turističkoj mašineriji. Zanimalo nas je kako poslodavci koji su se oglasili na student servisu gledaju na te namjere studenata, što sve očekuju od njih i koliko bi njihov rad cijenili po satu... Podsjećamo, minimalna studentska satnica u Hrvatskoj iznosi 5,25 eura.

image
Nikola Vilić/Cropix/

Primjerice, za prijevoz putnika od i do zračne luke do hotela u kojima odsjedaju, u obrtu za prijevoz i turističkoj agenciji po imenu Lea, studenti mogu zaraditi 5,3 eura po satu.

Student koji, između ostalog, "neposredno pruža telefonske usluge gostima u skladu sa standardima, pruža uljudnu, brzu i točnu komunikaciju unutar hotela između osoblja i gostiju, vodi evidenciju o buđenju gostiju prema njihovom zahtjevu i osigurava izvršavanje tog buđenja" bi u hotelu "Split" d.d. za to i još ponešto aktivnosti mogao zaraditi 5,7 eura na sat.

Satnica od 6 eura bi čekala studenta ili studenticu koji bi prali suđe šest dana u tjednu u periodu od 9 do 16 u Kat‘s kitchenu. Satnica u iznosu 7 eura se nudi za ispomoć u kuhinji u restoranu u centru Splita.

- Potrebna motiviranost i volja za radom! Rad u smjenama po 8 sati ujutro ili popodne. Plaća 1400 eura mjesečno plus napojnice ovisno o prometu ! Osiguran smještaj, hrana i slobodan dan! Ugodna radna atmosfera i odličan radni tim. Veselimo se što želiš biti dio našeg tima! - stoji u oglasu firme "Dobrić" d.o.o.

Najizdašnija satnica od 7,5 eura je ponuđena studentima za prodaju i pečenje palačinki u centru grada u obrtu imena "Štravs palačinka". 

Ima li nečeg, a da nije turizam...

Ipak, ne treba se ograničavati u potrazi, pa smo malo istražili što se još od poslova nudi i koliko je plaćeno. Odnosno, može li se zaraditi i izvan turizma, za one kojima raste tlak na samu pomisao na furešte i gužve, kamoli da budu dio toga. Provjerili smo kakvo je stanje što se tiče fizičkih poslova koji su uvijek traženi, ali i popularni među mladićima.

Za zaprimanje i slaganje dijelova na police u skladištu firma "Skuba Hrvatska" plaća 6 eura po satu. ACI marina unutarnje čišćenje plovila, jedrilica i katamarana koje se radi u grupi plaća 10 eura na sat. 

- Uključena marenda. Plaćeni putni troškovi za studente s prebivalištem izvan Splita - naglašeno je u oglasu. No, svi koji su to ikad radili složit će se da je to težak i ponekad mučan posao.

image

Za čišćenje brodova u ACI marini satnica je 10 eura

Božidar Vukičević/Cropix

Možda i najopularniji fizički posao, ali opet turistički, čišćenje apartmana je i najplaćeniji na stranici splitskog studentskog centra. Naime, za čišćenje šest manjih, novih apartmana u centru grada, plaća je 1200 eura mjesečno, dakle 15 eura na sat. U oglasu ponuditelja Sparklean Šolića stoji i jedan slobodan dan u tjednu po želji.

Intelektualni i administrativni poslovi

I za kraj, potražili smo što se nudi od intelektualnih i administrativnih poslova. "Pappagallo" traži apsolvente koji imaju vrlo dobro znanje engleskog jezika, kao i poznavanje rada na računalu s obzirom na to da se očekuje rad u administraciji i korespondenciji na engleskom jeziku. Satnica je 5,6 eura. OTP Banka traži studente za rad u njihovom Kontakt centru.

Odgovornosti studenata bile bi praćenje i rješavanje telefonskih, e-mail i chat zahtjeva građana i malih poduzetnika te pružanje općih informacija o proizvodima banke i uslugama preko telefona. Također, studenti bi bili podrška za korištenje mobilnog i internet bankarstva, ali i za kartično poslovanje. Sve to banka cijeni 5,25 eura po satu, ili preciznije onoliko koliko je minimalno dopušteno.

Da bi se poslodavci mogli malo isprsiti po pitanju satnica, valjda bi se svatko složio, ali još je nejasnije ponašanje i pristup države, koja ovakvom donjom granicom studentske satnice kao da kažnjava studente koji žele zaraditi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 10:12