StoryEditorOCM
Split50 GODINA

Proslavljen 50. rođendan Sveučilišta u Splitu; nagrade Plenkoviću i dvojici izbornika! Premijer poslao tri važne poruke

Piše Mia Uzinić
14. lipnja 2024. - 17:48

Prepuna je bila dvorana Hrvatskog narodnog kazališta na svečanoj proslavi 50. godišnjice osnutka Sveučilišta u Splitu. Nakon uvodne himne, koju je otpjevao Mješoviti zbor Umjetničke akademije, Davor Paić izveo je i prigodan monolog iz Marulićeve "Judite".

image

Dragan Ljutić
 

Božidar Vukičević/Cropix

Svečanosti su prisustvovali premijer Andrej Plenković, ministar Radovan Fuchs, posebni savjetnik Vlade Zvonko Kusić, Andro Krstulović Opara kao izaslanik predsjednika Sabora, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, nadbiskup Zdenko Križić te ostali predstavnici društvenog i političkog života. 

image

Zdenko Križić i Blaženko Boban


 

Božidar Vukičević/Cropix

Rektor Dragan Ljutić u svojem je uvodnom govoru izrazio posebnu zahvalnost premijeru kazavši da ne postoji sveučilište kojemu nije pomogao.

image

Andrej Plenković i Dragan Ljutić
 

Božidar Vukičević/Cropix

– Volimo čuti da je naš narod imao korijene edukacije i učiteljstva, a ti korijeni u Splitu postoje i od prije 10. stoljeća. Danas smo baštinici upravo tih vrijednosti. Bogata je to povijest, imamo što za kazati, nalazimo se na svim najboljim svjetskim listama i možemo biti iznimno ponosni – kazao je Ljutić. 

Profesor splitskog Filozofskog fakulteta Marko Trogrlić dao je kratki pregled razvoja prosvjete u Splitu, kazavši da je ona temelj današnjeg Sveučilišta.

– Sve to predstavljalo je svojevrsni humus za osnutak Sveučilišta 15. lipnja 1974. godine. Prethodnica svemu tome bila je i ostaje povijest, kao i cijeli niz naših splitskih i hrvatskih intelektualaca – poručio je Trogrlić. 

image

Radovan Fuchs, Andrej Plenković, Dragan Ljutić


 

Božidar Vukičević/Cropix

Rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac kazao je da je ponosan na splitsko Sveučilište. 

– Dalmacija je zemlja mojih praotaca. Svojima u Osijeku kažem da sam hajdukovac otkad znam za sebe, pa ne shvaćaju kako, pitaju me kakve veze imam sa Splitom. Zaista se osjećam kao kod kuće i kao svoj na svome. Sve ovo što ste postigli u zadnjih nekoliko godina shvaćam kao i dio uspjeha ostalih hrvatskih rektora. Svaki vaš uspjeh raduje nas i čini nas ponosnima. Moramo se držati zajedno jer smo tako jači – rekao je Guberac. 

Maleni grad centar znanja

Ivica Puljak kazao je da je Sveučilište zajednica kojoj neraskidivo, profesionalno i emotivno pripada. 

– Od srca čestitam ovaj velik i važan jubilej. Ponosan sam kad se naš veličinom maleni grad prepoznaje kao centar znanja, vrhunskih znanstvenika, poduzetnika, inovatora, kreativnih, progresivnih i ambicioznih ljudi. Za tako iznimnu produkciju akademske izvrsnosti zaslužno je Sveučilište – poručio je gradonačelnik okupljenima. 

Čestitkama se pridružio i župan Blaženko Boban. Kazao je da je Sveučilište stup razvoja grada, županije, ali i cijele države. 

image

Blaženko Boban


 

Božidar Vukičević/Cropix

– Sveučilište je u najboljim godinama, akumuliralo je dovoljno mudrosti u ovih 50 godina. Naša je suradnja iznimno tijesna, prvenstveno štitimo interese više od 20.000 studenata koji su budućnost razvoja županije – kazao je župan i poželio sreću "vatrenima" koji idu u osvajanje još jednog trofeja. 

Izaslanik predsjednika Sabora Andro Krstulović Opara u svojem se govoru osvrnuo na politički korektan govor. Poželio je da se studenti vrate u staru gradsku jezgru. Okupljenima se obratio i premijer Andrej Plenković, koji je poslao tri važne poruke. 

image

Andro Krstulović Opara


 

Božidar Vukičević/Cropix

– Sve što smo radili proteklih godina, u prva dva mandata naše Vlade, mislim da smo na zadovoljstvo Sveučilišta u Splitu i svih njegovih sastavnica riješili uspješno. Smatram da je splitsko Sveučilište itekako kvalitetno, rangirano je na svjetskim ljestvicama. Imate brojne fakultete i programe. U Splitu se može steći kvalitetno obrazovanje i tako dati doprinos razvoju Hrvatske u svim segmentima – kazao je Plenković te se potom osvrnuo na Oparin govor u kojem je istaknuo ulogu intelektualaca za dobrobit društva. 

image

Andrej Plenković


 

Božidar Vukičević/Cropix

– Moj savjet je što više javnog angažmana, što više odvažnosti i političkog angažmana. Nisu to nespojive aktivnosti, dapače, smatram da bi to još unijelo dinamiku ukupnu u akademsku i znanstvenu zajednicu jer je i poanta da ono što se radi u znanosti ima svoju primjenu u praksi. Radite erga omnes, mislim da je to važno u današnjem društvu i trenutku u kojem se Hrvatska nalazi. Što se tiče ulaganja u obrazovanje, 2016. godine imali smo milijardu i 800 milijuna eura za znanost i obrazovanje.

image

Andrej Plenković


 

Božidar Vukičević/Cropix

Ove godine proračun kojim upravlja ministar Fuchs je 3,8 milijardi. Znači, u osam godina dvije milijarde eura povećanja. Osjetili ste to svi i na svojim plaćama, vidjelo se to i u ulaganjima. Trenutno smo u ciklusu najvećih investicija u hrvatski obrazovni sustav u povijesti: 2,7 milijardi eura trenutno, od predškolskog obrazovanja preko osnovnih i srednjih škola, sportskih dvorana i visokog obrazovanja – rekao je i izrazio želju da iskoriste veliki zamah. 

Pada nezaposlenost zbog obrazovanja

Kazao je da je nezaposlenost u Hrvatskoj nikad manja, a jedan od razloga je ulaganje u obrazovni sustav, čime se stvaraju preduvjeti da mladi steknu temelje općeg obrazovanja kako bi kasnije stekli i specijalistička znanja sukladno najnaprednijim modelima u svijetu.

– Mislim da samo zajedničkim naporom možemo ostvariti naše ciljeve. U Vladi, kao i uvijek,  i do sada imate prijatelja i partnera. Tako će ostati i dalje – zaključio je Plenković, kojemu je uručena povelja Sveučilišta u Splitu kao zahvala za doprinos Sveučilištu.

image

Dragan Ljutić, Andrej Plenković
 

Božidar Vukičević/Cropix

Posebne nagrade dobili su izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić te izbornik vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak za izniman doprinos. Događaju su prisustvovali i dekani svih fakultetskih sastavnica Sveučilišta, kao i prorektorica za pravna pitanja Bosiljka Britvić Vetma, prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom Zoran Đogaš, prorektor za infrastrukturu Nikša Jajac, prorektor za znanost i kvalitetu Igor Jerković, prorektor za studente, nastavu i poslovanje Nikola Koceić-Bilan i prorektor za strateško planiranje i upravljanje Boris Maleš. Prigodne riječi uputio je i potpredsjednik HAZU-a Davor Miličić

image

Stjepan Lakušić


 

Božidar Vukičević/Cropix

– Splitsko Sveučilište profiliralo se kao značajna visokoškolska ustanova međunarodnog ugleda koja aktivno doprinosi razvoju hrvatske znanosti i uključivanju iste u svjetske tijekove, što je bitno poslanje Hrvatske akademije kao najviše znanstvene i umjetničke institucije. Čestitam i Splitu, koji se potvrdio kao znanstveno i kulturno središte ovoga dijela Hrvatske – zaključio je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 17:50