StoryEditorOCM
SplitIN MEMORIAM

Preminuo Ivan Vujević, prof. emeritus sa splitske Ekonomije. Za njim će posebno žaliti u rodnoj Imotskoj krajini

Piše Mladen Vuković
19. rujna 2024. - 11:01

U Splitu je 18. rujna 2024. u 86. godini života preminuo profesor emeritus Ivan Vujević, istaknuti profesor ekonomskih znanosti te publicist. Rođen je 14. siječnja 1939. godine u Podbablju kod Imotskoga. Diplomirao je ekonomiju u Sarajevu, magistrirao u Zagrebu te doktorirao u Rijeci. Od 1968. godine radi na rukovodećim mjestima više hotelskih poduzeća u Zagrebu i Splitu, a od 1978. godine do umirovljenja bio je profesor na Ekonomskom fakultetu i Višoj ekonomskoj školi u Splitu. Od 1993. godine je bio i profesorom na Ekonomskom fakultetu u Mostaru te na veleučilištima u Splitu u statusu profesora emeritusa.

Objavio je osamdesetak stručnih, sveučilišnih, publicističkih i beletrističkih knjiga te oko stotinu znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima. Na polju ekonomskih znanosti pisao je udžbenike o turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, financijskoj analizi i reviziji. Širokog, polihistorskog i znatiželjnog duha zanimao se za niz društvenih tema pa se odlaskom u mirovinu bavio publicistikom i književnim radom, zanimao se za suvremenu hrvatsku povijest te je objavio monografije o Anti Brunu Bušiću te hrvatskim predsjednicima Franji Tuđmanu, Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.

Volio je antiku

Osobito je volio antiku te je objavio više knjiga o Homeru i ubikaciji Trojanskog rata. Dug svom imotskom zavičaju vratio je studijom o zabiokovskoj graditeljskoj baštini ili pričom u pučkom tribunu Ivanu Krištiću Gajtanu. Zadnjih godina posvetio se biblijskim temama te je u dvadesetak knjižica kroz mudroslovne citate, zapise i stihove obradio brojne vjerske teme i život Isusa Krista. Pisao je i domoljubne stihove.           

Pored znanstvenog i obrazovnog rada na sveučilištima, bio je aktivan i u društvenom radu, bio je član uprava Turističkog saveza općine Split, dugogodišnji potpredsjednik Atletskog sportskog društva ASK-a u Splitu i predsjednik ASK-a u Omišu.

Za svoj plodni rad 2015. je dobio Nagradu za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije 2015. te više drugih javnih priznanja. 

Pogreb profesora Ivana Vujevića bit će na groblju sv. Luke u Kamenmostu u petak, 20. rujna 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 11:02