StoryEditorOCM
SplitSizifov posao

Policija neumorno hvata prekršitelje, no suci ih stalno puštaju. Kod jednog su pronašli palicu zlokobnog natpisa

Piše Ivica Marković
11. rujna 2024. - 10:22

Nastavlja se "Sizifov posao" splitske policije. Policija zaustavi, policija obradi, policija privede na Prekršajni sud, a sud pusti na slobodu.

Tako je u ponedjeljak oko 23:45 sati u Solinu prilikom provođenja prometne kontrole zaustavljen osobni automobil kojim je upravljao 50-godišnjak pod utjecajem alkohola. Kako vozač vidno "nije bio svoj" izmjerena mu je koncentracija alkohola u krvi i ona je iznosila 2,15 g/kg. Pijani vozač je zadržan u službenim prostorijama do prestanka djelovanja opojnih sredstava. Nakon toga je priveden na prekršajni sud uz podnošenje optužnog prijedloga za počinjenje prekršaja opisanog u čl.199 st.8 Zakona o sigurnosti prometa na cestama da se okrivljeniku odredi kazna zatvora u trajanju od 60 dana i zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju 6 mjeseci s obzirom da je osoba kao recidivist u prometu prethodno prekršajno prijavljivana dva puta za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola.

No, po odluci Prekršajnog suda osoba je puštena na slobodu i prekršajni postupak će se provesti redovnim putem.

"Utjerivač dugova"

Samo tri sata prije ovog događaja, također u ponedjeljak, također u Solinu, oko 20.45 sati, prilikom provođenja prometne kontrole zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 45-godišnjak. On je neposredno prije zaustavljanja od strane policije, vozilom upravljao smjerom koji je zabranjen s vidno postavljenim prometnim znakom. Vozač je upravljao neregistriranim i neosiguranim vozilom i za vrijeme dok mu je ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljenih 12 kaznenih bodova. Osim toga u vozilu mu je pronađeno hladno oružje drvena palica s natpisom „utjerivač dugova“ nakon čega je priveden na Prekršajni sud uz podnošenje optužnog prijedloga za počinjenje prekršaja opisanih u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i Zakona u nabavi i posjedovanju oružja građana.

Prijedlog policije je bio da se okrivljeniku odredi kazna zatvora u trajanju od 40 dana, novčana kazna u iznosu od 1110 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima svih kategorija u trajanju od 24 mjeseca.

Po odluci Prekršajnog suda osoba je puštena na slobodu i prekršajni postupak će se provesti redovnim putem.

Droga i noževi

Da samo ponedjeljak ne bi bio poražavajuć za alkoholizirane vozače u Solinu u utorak se pobrinuo 41-godišnji muškarac kojemu je policija, između ostalog u automobilu pronašla drogu. Interventni policajci su njega zaustavili oko 21.50 sati i tijekom postupanja on je policijskim službenicima predao kutiju duhana u kojoj se nalazilo sedam paketića, u kojima se nalazilo 10,89 grama droge kokain i dva noža, jedan dužine oštrice 22 cm, a drugi 15 cm.

I nije to jedini njegov krimen.

Također je ustanovljeno da upravlja vozilom za vrijeme dok mu je na snazi  izrečena zabrana upravljanja vozilom, te je odbio testirati se na prisutnost droge u organizmu. Uhićen je i doveden u službene prostorije radi provođenja istraživanja.

Utvrđeno je da je ostvario obilježja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama radi čega će protiv njega biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, te obilježje prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana i Zakona o sigurnosti prometa na cestama radi čega će biti, uz optužni prijedlog odveden na Općinski prekršajni sud.

Dakle, usprkos činjenici da policija sve češće i sve više obavlja kontrolu prometa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, bez obzira što su kazne, prvenstveno novčane dosta povećane, razni "likovi" i dalje motornim vozilima upravljaju u alkoholiziranom i nadrogiranom stanju. Sada imaju i novu "modu" da automobilu imaju i hladno oružje. I nitko od njih ne haje za činjenicu da su u velikom broju slučajeva recidivisti, da su su im već oduzete vozačke dozvole, da ne smiju upravljati motornim vozilom.... Možda je vrijeme da se ponovno povećaju novčane kazne, kao i zatvorske i da ih se što više šalje na "hlađenje".

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 11:09