StoryEditorOCM
SplitAJMO NA MORE

Počelo je! Vrućine naglo ‘napale‘ Split i okolicu: grad se već kuha na 25 stupnjeva, popodne skače i na više od 30

Piše Split SD
7. lipnja 2024. - 08:25
U hladu meteorološke kućice na Marjanu, na stotinjak metara nad morem, u 7 sati izmjereno je 25 Celzijevih stupnjevaVojko Bašić/Cropix

Klimatološko ljeto počelo je administrivnim potezom pera 1. lipnja, ono atmosfersko slijedi nam za dva tjedna, ali stvarne vrućine su počele.

Koliko god je proteklo proljeće bilo uravnoteženo što se tiče temperatura zraka i padalina, dolazak ljeta u pravilu se uvijek dogodi nekako u trenu, pa tako i ove godine. O tome najbolje svjedoče jutrošnje temperature zraka koje govore da je Split u 7 sati bio - najtopliji u Hrvatskoj.

U hladu meteorološke kućice na Marjanu, na stotinjak metara nad morem, izmjereno je 25 Celzijevih stupnjeva, što je za dva stupnja iznad višedesetljetnog projekta koji se prati od 1948. do 2022. godine, ali još uvijek daleko od apsolutnog maksimuma za ovaj mjesec kada je 14. lipnja 2003. bilo izmjereno čak 38 stupnjeva.

Tako navode službeni podaci Državnog hidrometeološkog zavoda (DHMZ), dok se na mreži amaterskih postaka okupljenih na internetskoj stranici pljusak.com može vidjeti kako je u 8 sati u Dugom Ratu izmereno 26 Celzijevih stupnjeva, jednako kao i u Nečujmu na Šolti, dok je u Trogiru gotovo - 29 stupnjeva.

DHMZ-ovi sinoptičari za nastavak dana na našem području prognoziraju vedro vrijeme, a u dalmatinskom zaleđu poslijepodne će biti razvoja oblaka. Od sredine dana popuhivat će do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka između 27 i 31 stupanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 12:56