StoryEditorOCM
Splitpolicijska kontrola

Splitski motorist morat će platiti čak 4150 € kazne! Policija ga je zaustavila zbog krivog smjera, a onda je krenulo...

Piše SPLIT SD
1. srpnja 2024. - 19:07

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske javljaju da su koncem prošloga tjedna na području Splitsko-dalmatinske županije sankcionirali nekoliko vozača koji su vozili pod utjecajem alkohola, a vozili su bez vozačkih dozvola, suprotno izrečenim zabranama i posjedovali su drogu.

Čak tri takva slučaja sankcionirana su u Splitu, dva motociklista u petak na Manuškoj poljani i jedan vozač osobnog vozila u subotu u Gundulićevoj ulici. 

U petak oko 18.15 sati na Manuškoj poljani policijski službenici zaustavili su 23-godišnjeg vozača motocikla koji se kretao suprotno postavljenom prometnom znaku zabrane kretanja vozila. Utvrdili su zatim da je vozač recidivist u činjenju prometnih prekršaja te da mu je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova.

image

Jedan od zaustavljenih vozača ostvario je obilježja čak šest prekršaja

Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix

- Utvrđeno je da je vozač recidivist u činjenju prometnih prekršaja te da mu je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova i da upravlja motociklom prije ponovnog stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom čime je ostvario obilježje prekršaja iz članka 286. stavka 12. i iz članka 12. stavka 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Uhićen je, doveden u službene prostorije i provedenog istraživanja uz optužni prijedlog odveden na općinski prekršajni sud - poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Policijski službenici na istoj su lokaciji oko 19:20 sati zaustavili još jednog motociklista, ponovno zato što se kretao suprotno postavljenom prometnom znaku zabrane kretanja vozila. Utvrdili su da vozač nema vozačku dozvolu, upravljao je vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom bilo koje kategorije. Alkotestom je utvrđeno da je vozio motocikl u alkoholiziranom stanju, a odbio je testiranje na droge. Na kraju se ispostavilo da je vozač ostvario obilježja čak šest prekršaja, za što mu je sud odredio novčanu kaznu u iznosu od 4150 eura.

image
Joško Šupić/Cropix

- Također, obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je da je vozio motocikl u alkoholiziranom stanju od 1,39 g/kg, te je odbio testirati se na prisutnost droga u organizmu. Tijekom obavljanja nadzora i kontrole policijskim službenicima je predao smotuljak s marihuanom (2.15 grama) i crni preklopni nož.

Također je na motociklu utvrđen tehnički nedostatak u vidu zamjene serijskog ispušnog sustava. Vozač je svojim ponašanjem ostvario obilježja čak šest prekršaja. Uhićen je, doveden u službene prostorije i u subotu je uz optužni prijedlog odveden na Općinski prekršajni sud. Sud ga je kaznio izricanjem novčane kazne u visini od 4150,00 eura - navode u policiji.

U subotu, oko 1:30 sati nakon ponoći, policijski su službenici u Gundulićevoj ulici zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao muškarac pod utjecajem alkohola.

- Muškarac koji je upravljao vozilom bio je pod utjecajem alkohola  od 1,33 g/kg. Uhićen i doveden u službene prostorije gdje je zadržan do otrježnjenja nakon čega je odveden na općinski prekršajni sud - dodaju.

image

Alkotesteri su proteklog vikenda bili obavezan alat policije

Joško Šupić/Cropix

Još jedan vozač motocikla pod utjecajem alkohola zaustavljen je u Dugom Ratu u subotu oko 1.25 sati. Osim što je vozio pod utjecajem alkohola, vozač je vozio bez vozačke dozvole, koja mu je ukinuta i oduzeta. Odbio se podvrgnuti ispitivanju i stručnom pregledu radi utvrđivanja prisustva droga i lijekova u organizmu. a pronađeno mu je 1.30 grama marihuane.

- Nadalje, utvrđeno je da se radi o recidivistu koji je  u razdoblju od dvije  godine unatrag od dana počinjenja prekršaja pravomoćno kažnjen za prekršaj iz članka 282. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i pravomoćno je kažnjen i za prekršaj iz članka 289. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U provedenom postupku od vozača je oduzet motocikl, a nakon dovršenog istraživanja odveden je na općinski prekršajni sud u Splitu zbog postojanja sumnje u počinjenje većeg broja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga - otkrivaju iz policije.

U nedjelju oko 4:50 sati u mjestu Glavina Donja pokraj Imotskog policijski službenici zaustavili su vozača osobnog vozila koji je vozio pod utjecajem alkohola od čak 2,08 g/kg. 

- Onemogućeno mu je daljnje upravljanje vozilo, isključen je iz prometa i bit će prekršajno sankcioniran zbog vožnje u alkoholiziranom stanju - kazali su za kraj iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 19:42