StoryEditorOCM
Splitispravak nepravde

Nove ulice u Splitu nosit će imena po ženama! Prihvaćena je inicijativa Puljkove vijećnice, ovo je njihov trenutni popis

Piše Split SD
24. listopada 2024. - 10:46

Iz stranke Centar javljaju kako je na inicijativu njihove gradske vijećnice Maje Čović, Komisija za imena ulica, trgova i za spomenike jednoglasno prihvatila prijedlog da se prilikom imenovanja novih ulica u Splitu te ulice nazovu po ženama.

Kako je pojasnila, tek 1,89 posto ulica u Splitu nazvano je po ženama pa je Komisiji dostavila popis značajnih i utjecajnih žena koje predlaže na razmatranje, a to su: Zdravka Krstulović, Tina Morpurgo, Marija Monterisi, Marija Seleban de Cattani, Aida Koludrović, Vjera Škarica Bekavac, Vinka Bulić, Anka Berus, Maja Čulić, Zoja Odak te Judita, lik iz književnog djela Marka Marulića.

- Gledajući ovaj popis, jasno je da su žene grada Splita važan dio naše povijesti, a da su do sada bile konstantno zanemarivane u javnosti te da njihove zasluge nisu prepoznate na način na koji one to zaslužuju.

Stoga apeliram da se popis proširi i pozivam ljude da mi dostave imena žena koje su svojim djelovanjem oblikovale vizure grada kojeg poznajemo, a koja trebaju krasiti naše ulice i trgove, u spomen na njihovu važnu i hrabru borbu - poručila je Čović.

Popise žena, dodala je, redovito će dostavljati na sjednice Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike, kako njihove uloge u povijesti Splita nikada ne bi bila zaboravljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 10:47