StoryEditorOCM
Splitdriftanje na najjače

Miris spaljenih guma, turiranje, adrenalin, vrištanje... Preludo je danas bilo na Poljudu. Donosimo priču s lica mjesta

Piše Milena Budimir Frano Kiso
30. lipnja 2024. - 17:44

- Ti si moja benzina, hajde da se volimo, jer meni treba kerozina, budi moje gorivo - sve tako pjevušeći dozvoli smo da nas ponese čarolija međunarodnog DONUT Split natjecanja na Poljudu. Ponijela nas i umotala u dim spaljenih guma, u buku turirajućih motora, uzvike oduševljenja i nešto malo, onako "dz", u miris piva.

Organizator natjecanja je Luka Šimunac, pa nam je posebnu radost predstavljalo postavljanje prvoga pitanja, sve nekako treptajući okicama:

- Što je to drift? Što je to driftanje?

image
Tom Dubravec/Cropix

Recimo samo kako bi opisivanje njegove reakcije bilo "neopisivo". Priznanje mu dodjeljujemo za snalaženje i brzu reakciju.

- Driftanje bi bilo kontrolirano zanošenje zadnjeg kraja automobila.

A ono što organizator želi jest uvesti ovu kategoriju u automoto sport kao novu disciplinu, biti prihvaćen kao takav u Hrvatski auto i karting savez, kreirati pravilnike, sve kako bi organizirali daljnja natjecanja i time se trudili osigurati sigurne uvjete za sportsku vožnju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Svi vozači BMW-a osim trojice

- Ovoga puta imamo 43 natjecatelja i svi voze BMW, osim trojice. Tu nam je jedan Audi, jedan Nissan i jedan Ford - veli nam Luka.

Sanja kako kako će divljaštvo na ulicama prestati, kako se mladi puni adrenalina neće pokušavati dokazivati za volanom, već će u kontroliranim uvjeteima naučiti kako se vozilo ponaša, kako se ulazi u zavoj, kako guma drži uz površinu...

A drži, dok, odjednom, više ne drži.

Svjedočili smo izlijetanju vozila, silovitom udarcu bokom o betonsku ogradu. Smrzli se na tren, pa potom odahnuli kada je moderator obavijestio okupljene kako potrebe za Hitnom pomoći nema.

image

Danis Tenžera

Tom Dubravec/Cropix

Kada se kao dijete zaljubiš u automobile, onda je to ljubav koja kraja nema. "Krivac" za zaluđenost BMW-ima u životu Danis Tenžera je njen - tata.

Nama se onako učinilo kako će ona biti "krivac" za istu tu ljubav u životiću njena sina Rina.

- Čuo sam da je mama udrila u betonsku ogradu, pripa san se, potrča vidit šta je i kad san vidija kako nije strašno, bilo mi je lakše - lakonski će Rino, a sve ponosno, jer, ipak, njegova je mama jedina natjecateljica na Poljudu.

Mama Danis ili vozačica Danis, iskusna i nasmijana, vrckava i ozbiljna kad treba, objašnjava nam kako joj je u vožnji pukla "gevilda", što je vašoj reporterki inačica barem na dva dijela razlomljenog izotopa nekog plemenita plina.

- Ma, napišite kako je pukao amortizer, pa mi je ispalo kolo - sve će tako naša sugovornica, kao da joj je, eto, pukao nokat.

Sport kojeg je dijelom je i inače takav, ne možeš pri driftanju garantirati ishod, ali upravo u tome i počiva sva ta pozitiva kojom zrače natjecatelji.

image

Danis Tenžera

Tom Dubravec/Cropix

- Di svi koče, ja dajem gasa - sublimira sve u jednu rečenicu Danis, kojoj, napišimo to, prilikom nesreće nije pala ni dlaka s glave. Vozilo pak je za otpis, ali ne i motor, pa će Danis sa svojim timom, kako kaže, "posložiti novo auto".

O sigurnosti govorimo kroz činjenice: vozači su u anatomskim sjedalima ("kada sic", za naše), vezani pojasom na šest točaka, okruženi zaštitnim kavezom, sa pojačanim bokovima na karoseriji.

Najmlađi drifter

image

Fran Černjul (13), najmlađi natjecatelj

Tom Dubravec/Cropix

Sve to jako dobro znaju Rovinjani Petra i Mišel Černjul, čiji je sin najmlađi natjecatelj DONUT-a. I ne nešto "sitno" mlađi, jer tek mu je trinaest. Da, dobro ste pročitali, Fran Černjul je trinaestogodišnjak, a za volanom je od svoje, pazi sad, druge godine.

- Kupili smo mu za drugi rođendan onaj dječji traktor s prikolicom, nije ga nikada vozio prema naprijed, uvijek je išao u rikverc i parkirao ga gdje god bi zamislio - njegov neobičan talent uočila je mama Petra već tada.

image
Tom Dubravec/Cropix

Odvesti ga na karting stazu bio je drugi potez, ali tada im je već ionako bilo jasno kako Fran samo za volan mari.

- Cilj je usavršiti se u driftu, biti najbolji u tome, a da mogu živit od toga bilo bi dobro. A biti vozač Formule 1 bi bilo stvarno idealno, ali mislim da tu nemam neke velike šanse - ozbiljan je dječak.

Tata Mišel je i sam bio "fanatik" i dan danas luduje za vozilima svih vrsta, za razliku od starijega sina Filipa koji mari samo za one na dva kola. Genetika.

image

Ivo Znaor

Tom Dubravec/Cropix

Upoznali smo i Ivu Znaora, pobjednika nacionalnog prvenstva u driftanju, koji je košarkašku loptu zamijenio volanom, pa nam svojeg limenog ljubimca predstavio s posebnim ponosom:

- Ovo je BMW E46 328, ima tisuću i sto kilograma i 550 konja. Nemam osjećaj straha, pun sam samopouzdanja, možda vam to zvući malo neobično, ali tako je, možda mi je to i prednost.

Jer neprirodno je u velikoj brzini ulaziti u zavoj, klizati bokom u brzini, pa mi je razumljiv tuđi strah - kaže nam, uvjeravajući nas kako je ova poljudska staza relativno spora. Vjerujemo mu na riječ, jer niti smo poželjeli niti smo ušli u taxi drift vozilo.

image

Erik Jankovič

Tom Dubravec/Cropix

To je ono vozilo koje tijekom probnih vožnji i treninga kao suvozače vozi one koji to žele. Da, takvih je puno. Jedan od vozača "taxija" je i lanjski prvak Erik Jankovič, skuplja novac na ovaj način, jer driftanje je skup sport ljudi!

- Ljudi reagiraju različito, neki su puni adrenalina, pa su oduševljeni, nekima se strah vidljivo pretvpori u radost, svi snimaju, vrište i obavezno svatko hoće još - veli nam Erik.

Gledatelji o natjecanju:

- Ne sviđa mi se staza nikako, nekako je mala i nezgodno pozicionirana. Inače ja i muž redovno idemo na ove stvari - iskrena je bila Tea Bogojević iz Makarske koju smo pronašli u sigurnoj hladovini, a upravo je vrućina također jedan od razloga zašto joj nikako nije ‘sjeo‘ spektakl na Poljudu.

- Dobra je organizacija, ali isto je malo uska staza. Ovakve stvari bi tribalo održavat na jesen - savjetovao je Ivan Posavec koji inače vozi više motorsportskih kategorija i disciplina.

- Lipo mi je, volim BMW-ove i zbog tate mi se sve ovo svidjelo - kazao nam je veselo dječak Teo u društvu oca Roberta.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Tea Bogoević

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 17:46