StoryEditorOCM
Splitsvečano u splitu

‘Malena zemlja koja igra iznad svoje kategorije!‘: predstavljena knjiga ‘Hrvatska u 30 priča‘, stigli ugledni gosti

Piše Split SD
22. lipnja 2024. - 19:24

U subotu je u Arheološkom muzeju u Splitu održano predstavljanje knjige dvojice poznatih autora. "Hrvatska u 30 priča" knjiga je koju su Božo Skoko i Zvonimir Frka-Petešić predstavili splitskoj publici.

Uz autore, govorili su Zlatan Stipišić Gibonni, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija,  Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Andro Krstulović Opara, arheolog, povjesničar umjetnosti i političar, Dražen Klarić, urednik knjige i predstavnik su-nakladnika, Mario Petrović, komunikacijski stručnjak te Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije. Brojne okupljene je pozdravio ministar turizma Tonči Glavina.

image

Božo Skoko, Nina Obuljen Koržinek, Zvonimir Frka-Petešić i župan Blaženko Boban

Saša Burić/Cropix

 - Evo mene među moje, za ovu knjigu koja pokazuje kako se na lijepi način može ispričati priča vezan sam i emotivno. Prvo izdanje sam kupio kao poklon obitelji moje supruge u Kanadu i dobio izvanredne povratne informacije. Malo ljudi zna da smo dali veliki doprinos svijetu, da je naša domovina inspirirana velikim umovima obilježila povijest - kazao je Glavina dodajući da je knjiga Hrvatska u 30 priča snažan doprinos promociji uvrštena u sastavni dio protokolarnih poklona.

Župan je, prenosi Dalmatinski portal, ponoseći se hrvatskom poviješću poručio kako se kroz knjigu prezentira mentalitet, tradicija i običaji koje samo Hrvati posjeduju.

image

Rektor splitskog sveučilišta Dragan Ljutić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, Zvonimir Frka-Petešić i Božo Skoko

Saša Burić/Cropix

Urednik Klarić je ustvrdio kako je nevjerojatno da je ovaj mali prostor dao toliko velikana.

-  To nije mitomanija, to je realnost. Kako ćemo se nositi s tim i graditi dalje, to je na generacijama koje dolaze - zaključio je.

Da je Hrvatska ‘mala zemlja velikih ljudi‘, smatra Staničić te kako su iskoristili knjigu u promotivne svrhe.

- Naša je obaveza da ponešto naučimo o sebi, a vjerujem da i drugi dolaze do tih spoznaja o Hrvatima - ustvrdio je direktor Hrvatske turističke zajednice.

Ministrica je zaključila da je knjiga zapravo o ljubavi prema Hrvatskoj.

- Ovaj prostor u kojem smo nadilazi sve sto možemo zamisliti. Meni je to i simbol  ove knjige - koliko ima bogatstva pokraj kojeg prolazimo i ne spoznajemo što to znači za pojedinca i za društvo.  Iza ove knjige stoji znanje,  ali bitno ljubav, to je ono bitno. Mnogi znaju, ali ne mogu prenijeti emociju - poetična je bila ministrica.

Smatra i da stoga nije ni slučajno da je Zvonko suautor knjige, Hrvat koji je odrastao u Francuskoj.

- Francuzi imaju ugrađeno učenje o patriotizmu i domoljublju na najplemenitiji način. Učeći o sebi, uče poštivati druge - podvukla je Obuljen Koržinek.

image
Saša Burić/Cropix

Za Hrvatsku je kazao kako je mala zemlja koja igra iznad svoje kategorije.

- Volim Hrvatsku uspoređivati s Modrićem. Luka nije po predispozicijama trebao biti najbolji nogometaš, mogao je ostati u Zadru,  ali se odlučio boriti s najjačima. Hrvatska je mogla biti prva na balkanskom selu, ali smo odlučili ići u EU, među najbolje, gdje igramo iznad svoje kategorije - zaključio je Frka-Petešić.

Višesatno predstavljanje je vodila Edita Lučić Jelić, dok je ulomke čitala Jasna Damjanović. Za glazbeni predah pobrinula se glazbenica Katica Marinović.

image

Predstavljanje knjige "Hrvatska u 30 priča" autora Zvonimira Frka-Petešića i Bože Skoke

Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image

Predstavljanje knjige "Hrvatska u 30 priča" autora Zvonimira Frka-Petešića i Bože Skoke

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 17:23