StoryEditorOCM
SplitKakvi prevaranti!

Lagali da rade za Švicarce i obećavali ljudima zaradu od nekretnina i rudarenja! Razotkriveni su tek nakon dvije godine

Piše Split SD
4. listopada 2024. - 16:40

U suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu policijski  službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je u svibnju 2022. godine na području Hrvatske upoznao  dvoje stranih državljana kojima se lažno predstavio i upoznao ih je s drugookrivljenim 61-godišnjim državljaninom SAD-a, koje su zajednički i dogovorno doveli u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica da su odgovorne osobe švicarskog trgovačkog društva, a potom istima predložili poslovnu suradnju u vidu ulaganja u nekretnine i rudarenje obećavajući financijsku dobit iako su znali da je to laž odnosno da oštećeni neće ostvariti nikakvu financijsku dobit.

Oštećeni su povjerovali da su navodi 51-godišnjaka istiniti i to je rezultiralo time da su sačinili fiktivni ugovor o zajedničkom ulaganju pod nazivom u kojem su počinitelji sebe predočili kao osobe koje zastupaju interese švicarskog trgovačkog društva dok su oštećeni bili u uloži ulagača kao fizičke osobe.

Ne sumnjajući na prijevaru oštećeni su potpisali ugovor, a nakon toga u vremenu od svibnja do listopada 2022.godine sa svojih računa otvorenih na platformama prema uputi počinitelja izvršili veći broj uplata u kriptovalutama na tri računa otvorenih na drugim platformama za trgovinu kriptovalutama u ukupnom iznosu od 1.194.367,90 eura, a za koje vrijeme su počinitelji oštećene održavali u zabludi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica kako posao još nije krenuo te kako će njihova financijska dobit uskoro stići iako su znali da to nije istina te oštećeni nikada nisu ostvarili financijsku dobit niti su dobili natrag uložena sredstva.

Dakle, navedenim radnjama 54-godišnjak i 61-godišnjak  su u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi za sebe ili drugog, zajednički i dogovorno i sa unaprijed smišljenom prijevarnom namjerom, oštećene doveli i održavali u zabludi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica da će svojim ulaganjem ostvariti financijsku dobit iako su znali da to nije istina te ih tako naveli da na štetu svoje imovine nešto učine čime su počinili kazneno djelo prijevare iz čl. 236 st 2 Kaznenog zakona.

Danas je 54-godišnjak uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzoniku, stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 16:40