StoryEditorOCM
Splitpolicija je traži

Kineskinja u Splitu doživjela odvratan rasistički napad: Rekla mi je da sam žuto go**no i pljunula me u lice! A onda...

Piše Marko Didić
10. kolovoza 2024. - 14:18

Na TikToku jedna je Kineskinja objavila svoje užasno iskustvo koje je doživjela dok je s momkom ovoga ljeta, u lipnju mjesecu, boravila u  Splitu. Postoje na toj platformi dvije snimke na kojima Kineskinja opisuje kako ju je ženska osoba usred trgovine Konzum na Zapadnoj obali u Splitu pljunula u lice dok je htjela kupiti vodu, a potom je ista osoba pljunula njezinog dečka.

- Najprije mi je usred trgovine govorila da ovdje nisam dobrodošla, da sam žuto govno i da nemam nikakva prava, a onda me pljunula. Žao mi je što nisam to snimila jer tko je mogao očekivati da će i se to dogoditi. Najprije mi se unijela u lice u dužini lakta, a onda me i pljunula.

Došao je moj momak koji je kupovao u drugom dijelu trgovine i dao mi vlažnu maramicu da se obrišem te ju je upitao zašto je to napravila. Ona je bila iznenađena i rekla: "Zašto to pitaš, pa ja nemam problema s tobom, ti si bijelac, ona je žuta, to nije u redu". Odlučili smo otići iz dućama, a ta žena nas je čekala iza kase nakon što je platila proizvode koje je kupila te je po leđima udarila mog momka koji nije Azijat.

Pozlilo mi je, skoro sam se onesvijestila, a onda smo nazvali policiju kad smo izišli van iz trgovine. Kada sam već zvala policiju, odlučila sam i snimiti daljnje ponašanje ove žene prema nama - prepričava turistkinja.

@empathicweeb Replying to @luka brasi THERE IS NO FULL VIDEO BECAUSE I DID NOT EXPECT TO GET SPIT ON WHILE BEING IN A SUPERMARKET. AND MY BRAIN DID NOT REACT FAST ENOUGH TO PULL MY PHONE OUT ABD START FILMING WHILE SHE WAS INSULTING US.  #splitcroatia #storytime ♬ original sound - EmpathicWeeb

Kada su izišli vani, nakon kraćeg razgovora ista ženska osoba je pljunula i njezinog dečka govoreći mu: "Govno jedno kukavičko. Kome ćeš prijaviti? Shengenu?" (pokazuje srednji prst,op.a).
Pa nastavlja: "Europolu, Interpolu, PNUSKOK- u, USKOK-u?"

Nakon toga se rukama udara po grudima govoreći: "To je naša policija!", a potom pljuje muškarca i odlazi.

Na pitanje postavljeno u komentarima ispod objavljene snimke, je li policija nakon njenog poziva došla na lice mjesta, Kineskinja odgovara kako se nitko nije pojavio.

Sve ove snimke s TikToka poslali smo PU splitsko-dalmatinskoj koja radi detaljnu obradu slučaja. 

- Iz ovog snimka postoje sumnje u elemene drskog ponašanja i prekršaja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Nastojat ćemo stupiti s oštećenom osobom u kontakt, a provjeravamo i sve pozive prema Centru 112 i utvrđujemo vrijeme događaja. Ova uprava ima nultu stopu tolerancije na ovakvu vrstu ponašanja, uostalom kao i sve druge policijske uprave u Hrvatskoj - rekao nam je dežurni službenik u odjelu za informiranje PU SD Jerko Kurevija.  

Kineskinja je sama rekla da je tu bila dva tjedna, a po komentarima se da zaključiti da se događaj zbio između 15. i 17. lipnja. 

@empathicweeb The police did nothing. The employees at the supermarket did nothing. So I hope the power of the internet can do something.  #notoracism #splitcroatia ♬ original sound - EmpathicWeeb
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 11:21