StoryEditorOCM
Splitstruka na aparatima

Kakva blamaža! Natječaj za centar na splitskim Brdima pao jer arhitekti nisu nacrtali najvažniju stvar; a ako se zapali?

Piše Sandi Vidulić
22. rujna 2024. - 00:01

Natječaj za izradu idejnog rješenja sportsko rekreacijskog centra na Brdima neslavno je propao. Prvo je u kolovozu simulacija Sportsko rekreacijskog centra za Brda kojom su se hvalili iz Grada pala u vodu, jer je Državna komisija uvažila žalbu po kojoj prvonagrađeni rad premašuje gabarite koji su propisani natječajem, kao i druge propise. A, sad je u ponovnom postupku Ocjenjivački sud s članovima Povjerenstva za javnu nabavu poništio čitav natječaj.

Obrazloženje je da niti jedan rad ne zadovoljava protupožarne uvjete. Drugim riječima, nitko se nije potrudio da ponudi rješenje koje bi osiguralo da ne izgori Sportsko rekreacijski centar?!

Opet pao natječaj za veliki projekt na sjeveru Splita, Grad mora sve ispočetka! Presudilo je važno mišljenje stručnjaka

Naime, Državna komisija je uvažila argumente jednog žalitelja na prvonagrađeni rad koji su se odnosili na nepoštivanje Pravilnika o uvjetima za vatrogasne pristupe. DKOM je kao relevantne ocijenio posebne uvjete propisane dokumentacijom o nabavi koji propisuju pridržavanje propisa, uredbi i pravilnika koje su izrađivači dužni poštivati tijekom izrade idejnog rješenja.

image

SRC Brda, rad koji je dobio prvu nagradu, koja je poništena od Državne komisije

Facebook/Grad Split

Nema pristupa za vatrogasce

U ponovljenom postupku ocjenjivanja članovi Ocjenjivačkog suda su se sastali 9. rujna s Povjerenstvom za javnu nabavu da bi u drugom krugu pregledali preostale radove, ne bi li odabrali kojeg od 13 pristiglih, ali zaključili su da moraju poništiti natječaj. Naime, svi su jednoglasno prihvatili izvještaj člana Povjerenstva, stručnjaka za zaštitu od požara inženjera strojarstva Petra Silobrčića.

Silobrčić je pregledao radove i zaključio da u niti jednom natječajnom radu nisu tekstualno opisani i obrazloženi vatrogasni pristupi, kao i da “pojedini radovi, nemaju osigurane vatrogasne pristupe za građevinu sa dvije duže strane, a upitna je i intervencija s obzirom na uređenje okoliša (drvoredi između operatine površine i vanjskih zidova) te prohodnost/puna širina operativne površine”.

Također, Silobrčić ističe da nisu nacrtani pristupi za vatrogasna vozila s prometnice i radijusi zaokretanja tih vozila unutar parcele. Niti su naznačeni otvori na vanjskim zidovima za dohvat vatrogasne tehnike (radi spašavanja i gašenja), s obzirom na specifičnost pročelja s brisolejama i sličnim elementima.

image

SRC Brda

Facebook/Grad Split

Nije se poštovao Pravilnik o zaštiti od požara

- Uzevši u obzir prethodno navedeno te da je naručitelj u natječajnim uvjetma za izradu idejnog rješenja naveo primjenu „Pravilnika o uvjetima za vatrogasne pristupe”, ocjenjuje se da radovi ne zadovoljavaju uvjete za vatrogasne pristupe propisane prethodno citiranim pravilnikom - ocjenjuje se u izvještaju stručnjaka.

Doista, u natječajnom Programu piše: ”Vatrogasne pristupe i prostore za operativni rad vatrogasnih vozila, te evakuacijske puteve unutar centra predvidjeti u skladu s Pravilnikom o uvjetima za vatrogasne pristupe”.

image
Ante Čizmić/Ilustracija/Cropix

Uobičajena procedura je, ističe Silobrčić u svom nalazu, da projektant prilikom izrade opisa i grafičkog prikaza građevine, integrira i dio koji se odnosi na jedan od temeljnih zahtjeva zaštite od požara - vatrogasne pristupe i to tako da se ukratko u tekstualnom dijelu opiše, a na situacijskom nacrtu označi vatrogasne pristupe, koji trebaju biti usklađeni sa uvjetima propisanim u Pravilniku. Ukoliko projektant ima drugačije ideje, mora dobiti za njih potvrdu Ministarstva nadležnog za zaštitu od požara.

image

Sportsko rekreacijski centar Brda, sadašnje stanje

Jakov Prkić/Cropix

Ako u ovom natječaju nitko od natjecatelja nije mario za protupožarne uvjete, to je skandalozno, jer bi po žiriju kojeg su iz Grada sastavili u prvom krugu natječaja Sportski centar na Brdima lako mogao izgorjeti da se nije jedan od natjecatelja žalio Državnoj komisiji za postupak javne nabave. No, zanimljivo je da je u natječaj bilo uključeno puno arhitekata, a bilo je i renomiranih firmi kao što je „Marina projekt 2020” iz Zadra kojoj je jedan od vlasnika ugledni zadarski arhitekt akademik Nikola Bašić.

image
Nikola Brboleža/Ilustracija/Cropix

Natječaji po Zakonu o javnoj nabavi nisu se proslavili

Podsjetimo, Grad je odlučio provesti dva natjecanja za urbanističko-arhitektonska rješenja prema Zakonu o javnoj nabavi, a ne prema Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma, tvrdeći da je to bolje nego natječaji koje provodi Društvo arhitekata Split.

image

SRC Brda

Facebook/Grad Split

Iz Banovine su govorili da je umjesto arhitektonskih natječaja bolje organizirati javnu nabavu. Jedan takav projektantski natječaj kao javna nabava je bio za Hrvojevu ulicu, na kojem je pobijedila mlada ekipa u kojoj je sin šefa splitskih konzervatora. Na taj natječaj bilo je različitih komentara i primjedbi u javnosti, kako na organizaciju, na prvonagrađeno rješenje, ali i na to da se nisu odazvali iskusniji arhitekti. A drugi je bio ovaj za Brda.

Zbog odluke Grada da prestane s natječajima kakve propisuje Pravilnik o arhitektonskim natječajima u Split je došla predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac, o čemu smo pisali, da bi Ivicu Puljka uvjerila kako su arhitektonski natječaji ipak najbolji način kojim se dolazi do kvalitetnog rješenja. Puljak je načelno prihvatio njenu argumentaciju i obećao da će Grad ubuduće raspisivati javne arhitektonske natječaje prema Pravilniku Komore.

Preokret u Banovini: najvažnije natječaje provodit će po pravilima struke! Puljka posjetila čelnica Komore arhitekata

A sad je propala i javna nabava na Brdima, raspisana u veljači 2024., koja je trebala pokazati da je to bolji način od arhitektonskih natječaja koje provodi DAS. Ivici Puljku smo 16. rujna poslali pitanje što Grad namjerava učiniti dalje? Hoće li raspisati arhitektonski natječaj u skladu s Pravilnikom Hrvatske komore arhitekata, ili će ponoviti postupak javne nabave prema Zakonu o javnoj nabavi. Ako dobijemo odgovor, objavit ćemo ga.

Odakle novci za sportski centar na Brdima?

No, upitno je i kako bi se financirala izgradnja sportsko-rekreacijskog centra na Brdima. Naime, u veljači i ožujku, a i prije nekoliko dana, slali smo upite Puljku kako će se financirati izgradnja SRC na koje nije odgovorio.

image

Lokacija za Sportsko rekreacijski centar Brda. 

Jakov Prkić/Cropix

Prema poništenom “Projektnom natječaju za izradu idejnog urbanističkog- arhitektonskog zatvorenog bazena i dvorane s vanjskim igralištima za SRC Brda” procjena za troškove izgradnje iznosi 19 milijuna eura. A prema proračunu Grada Splita za 2024. s projekcijama za 2025. i 2026. godinu predviđeni trošak za ovaj kapitalni projekt je skuplji i iznosi 23.965.000 eura.

Grad je s EIB-om potpisao ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 49 milijuna eura u kojem je predviđeno 3.965.000 eura za ovaj projekt na Brdima. Toliko sredstava je prema proračunu Grada predviđeno da se investira za SRC tijekom 2024. i 2025, ali još 20 milijuna koji nisu obuhvaćeni ovim ugovorom o kreditu s EIB-om je prema Proračunu Grada predviđeno da se uloži u 2026. u SRC na Brdima.

image

Sadašnji tereni na koje bi došao Sportsko rekreacijski centar Brda. 

Jakov Prkić/Cropix

Puljak nam već mjesecima nije odgovorio na pitanje - koja sredstava Grad Split namjerava koristiti za izgradnju zatvorenog bazena i dvorane s vanjskim igralištima za SRC na Brdima, budući da prema procjenama troškova za gradnju iskazanim u propalom Projektnom natječaju i u Proračunu Grada Splita kredit od 3.965.000 EUR kojeg je Grad dignuo od EIB-a za ovaj kapitalni projekt nije ni približno dovoljan da se izgradi Sportsko rekreacijski centar sa svim sadržajima.

Jesu li samo u pitanju Potemkinova sela od crteža za javne sadržaje, kao dio PR politike, ili Puljak stvarno može od nekud potegnuti sredstva? Ako dobije iduće izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 00:02