StoryEditorOCM
Splitza poludit

Javila nam se predstavnica stanara zgrade kod Starog placa: ‘Molim vas, pomozite, stalna smo meta huligana...‘

Piše SPLIT SD
17. lipnja 2024. - 08:09

Javila nam se predstavnica stanara Matoševe 1 u Splitu, prve zgrade na strani ceste kod Starog placa prema Marjanskom tunelu.

- Nažalost već duže vrijeme smo stalna meta huligana koji nam šaraju i uništavaju fasadu. Prije nekoliko dana, nas dvije stanarke smo same i o vlastitom trošku uložile cijelo jedno popodne da jedan zid obojimo i tako koliko toliko upristojimo bar jedan od tri zida zgrade. Sad je ponovo cijeli zid išaran - napisala nam je i priložila fotografije to prije prije pituravanja, nakon što su ga opiturali te sliku ponovno uništenog zida.

image

Ovako je to donedavno izgledalo

Čitateljica/
image

Čista fasada kratko je preživjela

Čitateljica/

- Zgrada je u centru grada. Odajemo ružnu sliku o gradu za turiste, a da ne govorim da mi sami Splićani koji volimo svoj grad ne zaslužujemo da živimo sa ovakvim “slikama” grada - tvrdi žena uz apel da im se pomogne.

Evo možda korisnog savjeta: iz pričuve nabaviti kameru na pročelju zgrade, pa detektirati tko uništava fasade i prijaviti ih. Naime, po Odluci o komunalnom redu Grada Splita kazna za uništavanje pročelja iznosi 250 eura, tu je potom i prekršajna kazna koju predlaže policija i određuje sud, a na koncu i nadoknada štete za uništeno pročelje. Grad Split je najavio kako će financirati 50 posto troškova čišćenja išaranih fasada, kao i 50 posto troškova nanošenja ‘antigrafitnog premaza‘ čime će fasade biti zaštićene od daljnje devastacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 11:18