StoryEditorOCM
Splittraže manji porez

Iznajmljivači počeli otkazivati ležajeve: ‘Ne isplati se s novim nametima, a dobili smo i nelojalnu konkurenciju!‘

Piše Mirela Goreta
24. listopada 2024. - 13:23

- Drastično povećanje poreza neće riješiti problem višegodišnjeg sustavnog zanemarivanja prakse povećanja broja smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju. Dozvoljavala se prenamjena poslovnih prostora, garaža, podrumskih prostora i svi su registrirani za najam, a nikako ne mogu biti u kategoriji ‘pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu’ jer u većini takvih objekata ‘domaćina’ nema.

Nepravde i nepravilnosti koje su se tolerirale više od desetljeća, potrebno je ispraviti, ali ne preko leđa legalnih i urednih iznajmljivača u obiteljskom smještaju - kažu u Hrvatskoj udruzi obiteljskog smještaja (HUOS) koja je okupila svoje članove na sastanku u Domu umirovljenika na splitskoj Zenti kako bi se iskristalizirale njihove primjedbe na najave novih poreznih zakona. A njih nije malo…

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Povećanju poreznog opterećenja treba pristupiti uravnoteženo i uz kvalitetnu pripremu koja će biti jasno obrazložena, ističu u HUOS-u. Ponajprije se to odnosi na paušalni porez na dohodak koji bi trebao drastično narasti slijedom čega su iznajmljivači sa splitskog sastanka odaslali jasnu poruku. Traže smanjenje/zakonsko ograničenje najavljenog paušalnog poreza za 20-30 posto.

Splitski vrući krumpir

Tako za privatni smještaj u prvoj kategoriji, čiji bi namet, prema indeksu turističke razvijenosti, trebao rasti od 150 do maksimalnih 300 eura po krevetu, predlažu raspon od 150 do 200 eura. U drugoj kategoriji (najava je 100 - 200 eura) njihov prijedlog je porez od 80 do 130 eura, a u trećoj gdje bi se po novome moglo plaćati od 30 do 150 eura po krevetu smatraju kako bi primjerenije bilo izdvojiti 30 do 100 eura.

U najnerazvijenijim turističkim područjima, ujedno i četvrtoj kategoriji, Vlada planira malim iznajmljivačima uzimati 20 do 100 eura po krevetu, a oni predlažu 20 do 80 eura. Konačan sud dat će lokalne samouprave na koje je država prebacila odluku o konkretnom iznosu unutar spomenutih zona.

image

Barbara Marković

Nikola Vilić/Cropix

- Splitska gradska uprava ima vrući krumpir pred izbore, a nama je već sada jasno kako će iduća turistička sezona biti puna iznenađenja, moguće je da će mnogi ostati zatečeni nametima. No, nama je u prvom planu zaštita lokalnog čovjeka - naglasila je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Lički medvjedi i divljač za odstrel

- Malom čovjeku, koji ima promet od 7,8 ili 10 tisuća eura po sezoni na ovaj će se način uzeti 50 posto prihoda. Tko će raditi cijelo ljeto za ono što im ostane?! I što je sa stranim vlasnicima nekretnina i iznajmljivačima na crno?

Ispada da su oni koji rade u sivoj zoni zaštićeni kao lički medvjedi, a oni legalni su za odstrel. Evo, već sada su, u zadnjih dvadesetak dana, u Novom Vinodolskom umirovljenici odjavili stotinjak ležajeva zahvaljujući kojima su popravljali kućni budžet. Zaključili su kako je bolje zatvoriti nego imati velike troškove - rekla je Marković.

image
Nikola Vilic/Cropix
image

Iznajmljivači na sastanku 

Nikola Vilić/Cropix

Rekategorizacija je, istaknuto je na sastanku, ostala mrtvo slovo na papiru, a izrazito velik problem su i strani vlasnici nekretnina u Hrvatskoj, koji u svojim objektima na 15 dana ugošćuju ‘prijatelje i rodbinu‘ na što imaju zakonsko pravo. Pa onda ljeti svi imaju hrpu rodbine i prijatelja!

Za očekivati je, prognozoraju, kako će spomenuta nelojalna konkurencija domaćim iznajmljivačima samo ojačati - imati još više ljudi u svom nekomercijalnom smještaju, odnosno kućama za odmor, pogotovo ako, pod teretom povećanih nameta, budu rasle cijene u kategoriziranom obiteljskom smještaju.

- Zašto se, recimo, ne provjeri koliko je stranaca kupilo nekretnine po Kaštelima, koje sada iznajmljuju?! Sigurno postoji neka evidencija - čulo se među iznajmljivačima na splitskom okupljanju, kao i mogućnost odlaska na Markov trg zbog novog poreznog paketa, a spominjala se i Ustavna tužba.

U HUOS-u kažu kako su već tražili hitne sastanke s ministrima turizma i financija. S ministrom turizma i sporta Tončem Glavinom uspjeli su razgovarati, ali ne i s prvim čovjekom finacija Markom Primorcem, koji ih je do sada, vele, jednostavno - ignorirao.

Splitska iznajmljivačica Marela Lovrić kaže kako je činjenica da su nameti koji slijede ‘ajme majko’.

- Onaj tko nije radio ovaj posao ne zna kakva je to muka, koji su to troškovi, jer nije to samo ‘zaradi, pa se rugaj’. Iza toga stoji masu problema, neugodnih situacija i velikih izdataka, a sve to treba pokriti i namiriti.

Ako nam stave još neke, veće namete, ne znam što će ispasti od svega toga, a već sada nam troškovi znaju prijeći 50 posto od bruto prihoda. To će se sigurno znatno povećati i ako se realiziraju novi nameti, onda se ovo više ne isplati raditi – kaže splitska iznajmljivačica Marela Lovrić.

Gospođa Lovrić ima smještaj za 12 osoba, iznajmljivanjem se bavi zadnjih desetak godina. To joj je, ističe, životni prihod jer se od mirovine ne može živjeti.

Vinka Rajčić vlasnica je apartmana sa samo dva ležajha.

- Tek sam počela, bavim se iznajmljivanjem zadnjih godinu dana. Vidim da se svi nameti povećavaju, a troškovi života su nam inače otišli gore.

Sad više ne znam što će biti… Mi svima plaćamo porez, pa čak i PDV na proviziju online platformi poput Booking-a. Zašto država to ne uzme od njih? – pita se ova Splićanka.

image

Tonči Glavina

Marko Todorov/Cropix
image

Marko Primorac

Vanesa Pandžić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 13:40