StoryEditorOCM
Splitpredah od rata

Djeca iz Ukrajine stigla u Split, prvi put vidjeli su more: ‘Svake večeri čujemo bombe, ali smo hrabri..‘

Piše JL
2. listopada 2024. - 20:57

Devedesetero djece s pratiteljima iz Ukrajine stiglo je u Split, nakon što su jutros krenuli iz Kijeva. Njihovo putovanje organizirano je u sklopu velike humanitarne akcije pomoći mladim Ukrajincima.

Kako smo ranije izvijestili, radi se o djeci staroj između 9 i 13 godina, kojima su jedan ili čak oba roditelja poginuli u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Ovo im je prvi odlazak iz zemlje, uz nadu da će se u Hrvatskoj barem malo odmoriti i opustiti od svakodnevnih raketiranja.

Nekoliko djece razgovaralo je s reporterima TV Dalmacije odmah nakon dolaska, piše Jutarnji.

- Situacija u Ukrajini zaista je loša i nestabilna, svakog dana gradom odjekuju zvukovi granata. Svake večeri čujemo bombe, ali mi smo hrabri - rekle su im Polina, Olga i Alina.

Prvi put vide more

Jedna od skrbnica, koja se također zove Olga, ukratko je progovorila o trenutnim planovima tijekom boravka u Splitu.

- Došli smo ovdje kako bi naša djeca napokon imala predah od neprekidnog ruskog napada. Ovo je prvi put da vide more, stoga ćemo dati sve od sebe da se dobro osjećaju - rekla je Olga za TV Dalmaciju.

Djeca kažu da se vesele konačnom opuštanju, kupanju, šetanju parkovima i otkrivanju što sve Split nudi. Dodaju da vole upoznavati nove države i kulture, uz zahvalu na podršci naše zemlje.

Riječ je o humanitarnoj akciji u organizaciji župana Kijevske županije, ukrajinskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Ureda premijera Andreja Plenkovića i počasnog konzula Ukrajine u Hrvatskoj, Ivice Pirića, koji od 2015. godine organizira dolazak ukrajinske djece na odmor u Hrvatsku.

Prva grupa u Hrvatskoj boravi krajem svibnja i lipnja, a druga krajem rujna i listopada. Djeca će razgledati Split i Trogir, družiti se s hrvatskim vršnjacima, a organizirane su im i mnogobrojne sportske aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 20:59