StoryEditorOCM
Splitkobna sjednica

Čistka u splitskoj ustanovi; bivša ravnateljica koja je ukazala na nezakonitosti dobila otkaz, na vratima i glavni čuvar

Piše Božidar Lončar
2. lipnja 2024. - 09:17

Na sjednici Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan u utorak 28. svibnja usvojena je odluka o razrješenju Ingrid Pečarević, stručne voditeljice JU PŠ Marjan i bivše v.d. ravnateljice.

Da podsjetimo, Pečarević je bila u fokusu javnosti kada je u veljači poslala očitovanje gradskim vijećnicima u kojem je navela kako postoje nezakonitosti i nepravilnosti u radu vodstva JU PŠ Marjan dodavši kako ključnu ulogu u Ustanovi ima Srđan Marinić, gradski vijećnik blizak Bojanu Ivoševiću.

Potom su ‘procurili‘ dopiske iz Javne ustanove s vijećnikom Marinićem poput Sastavi natječaj prema Srđanovim inputima!‘, pa sve do dopiski u kojima Srđan Marinić sudjeluje u sastavljanju odgovora na upite novinara, djelatnica Pravne službe ga "moli za daljnje upute", šalje prijedloge troškovnika i sudjeluje u "najsitnijim poslovima" Ustanove poput odlučivanja o kantama za otpad i pepeljarama za plažu.

image
Ante Čzmić/Cropix

Javna ustanova je predložila otkaz Pečarević 5. ožujka kojeg je, u skladu sa zakonom, odbila sindikalna povjerenica Radničkog vijeća Marijana Carevski Balić, na što je Javna ustanova u roku od 15 dana mogla tražiti sudsku odluku koji po zakonu mora donijeti odluku u roku od 30 dana.

Poveznica između Carevski Balić i Pečarević je sudski proces 2022. kada je protiv Pečarević policija podignula optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira u kojem je navedeno kako je Pečarević vikala i izvrijeđala sinidkalnu povjerenicu, no na kraju je Pečarević oslobođena optužbi.

Na sjednici je priložena Obavijest ravnatelja JU Marka Pejnovića upućena Pečarević iz koje proizlazi kako spomenuta 30. svibnja puni 65. godinu života te je ostvarila više od 15 godina mirovinskog staža slijedom čega su ispunjeni zakonski uvjeti za prestanak radnog odnosa u Ustanovi, naveo je predsjednik UV-a  Karlo Siminiati Čupić, stoji u zapisniku sa sjednice.

image

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan

Vojko Bašić/Cropix

Po zakonu, poslodavac može donijeti odluku o otkazu radnika s navršenih 65 godina i 15 godina staža bez suglasnosti radničkog vijeća. Ugovor o radu, po istom zakonu, prestaje nakon što radnik ispuni spomenute uvjete, osim ako se radnik i poslodavac drukčije ne dogovore.

Odluka o razrješenju Pečarević je donesena jdnoglasno s time da sjednici nisu nazočili doktor šumarstva Goran Jelić i predstavnica radnika Marijana Carevski Balić. 

image

Ingrid Pečarević

Božidar Vukičević/Cropix

Jednoglasno je i usvojena odluka o raspisivanju natječaja za isto radno mjesto s time da je Upravno vijeće prihvatilo prijedlog ravnatelja Pejnovića da se izbaci točka po kojoj kandidati moraju uz prijavu poslati i program rada za mandatno razdoblje što je u zapisniku objašenjeno potrebom ili željom da se što širi krug potencijalnih kandidata može prijaviti. Ravnatelju je i naloženo da tekst javnog natječaja objavi u dnevnom tisku i naznačenim web portalima. 

- Ovaj ugovor o radu na mandatno razdoblje od četiri godine je važeći od veljače 2022. do veljače 2026. - rekla nam je nekadašnja v.d. ravnateljica Ustanove Pečarević.

Na istoj sjednici je donesena odluka o raspisivanju natječaja za imenovanje glavnog čuvara prirode. Taj je posao posljednji radio Marjan Gavrančić, zaposlenik JU od osnutka, glavni čuvar prirode od 2011. i osoba koja je nekoć i kotirala za ravnatelja JU. Bio je jedan od kandidata kada je Pejnović imenovan ravnateljem. Natječaj za posao će se također objaviti u dnevnom tisku i web portalima.

Glavni čuvar prirode Gavrančić je razriješen s radnog mjesta na sjednici UV-a 1. travnja 2023. s početkom 30. travnja 2023. Protiv odluke su bili Jelić i Carevski Balić. Predstavnica radnika i teologinja Carevski Balić je, baš kao i Gavrančić, član SDP-a.

- Prijave građana dolaze kod glavnog čuvara prirode, a posao i prijave g. Gavrančić nije uredno odrađivao. Čak sam i produžio rokove postupanja po prijavama građana. Zbog toga, a i drugih razloga, g. Gavrančić je dobio nekoliko opomena.

Navodim da mi je žao zbog toga što je moralo doći do toga da mu se da otkaz. Nije bilo mogućnosti da ga se zaposli na neko drugo radno mjesto i moj je cilj s vremenom smanjiti broj zaposlenika te vršiti outsorcanje dijela poslova ustanove - naveo je ravnatelj Pejnović na sjednici 1. travnja 2023., stoji u zapisniku sa sjednice.

image

Marjan Gavrančić

Cropix

Odluka o otkazu Gavrančića je donesena 20. ožujka 2023., no u trenutku uručenja otkaza on je bio na bolovanju zbog čega mu nije počeo teći otkazni rok, naveo je predsjednik UV-a Siminiati Čupić na sjednici ovog tjedna. Prema informacijama od ravnatelja Pejnovića, Gavrančiću je prestalo bolovanje 22. svibnja 2024. i od tog mu je dana počeo teći otkazni rok od mjesec i jedan tjedan, dodao je Siminiati Čupić na sjednici.

U objavljenim dopiskama, među kojima je i prijedlog dopisa vijećnika Marinića gradonačelniku Ivici Puljku koju prethodno šalje vodstvu JU PŠ Marjan spominje se Marjan Gavrančić, osoba istog imena i prezimena kao i spomenuti. U dopisu je navedeno, da citiramo dopis, kako Marinić "nije bio izvješten o problemu od voditelja službe nadzora Marjana Gavrančića koji sukladno aktima Ustanove vodi brigu i odgovoran je za primjenu odredbi zaštite od požara reguliranih zakonom". Problem koji se spominje u dopisci je, da citiramo, "ustroj zaštite od požara koji nije u skladu sa zakonskom regulativom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 10:40